Tisk

Fondue

Je to švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století. Název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a jídlo fondue je tak obecný název pro omáčku, jejímž základem je rozehřátý neboli tavený sýr. Do něj se pak namáčí chléb nebo jiné pečivo. Pro fondue existuje celá řada receptů, které se liší použitím přísad do sýrové omáčky. Může to být maso, zelenina, víno a různé druhy koření. Stejně tak je možné použít místo chleba i jiné pečivo. Bývalo tradicí fondue dokončovat při společenské konverzaci až na stole před hosty a z podávání fondue se tak stala společenská záležitost. Při praktickém stolování se od tohoto způsobu upouští.


Další pojmy slovníku:

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...

  • Casserole

    Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

Recepty s "Fondue":

  • Bramborový salát s jablky

    e slupce uvařené brambory oloupeme a společně s vajíčky, jablky a okurkami nakrájíme na kostičky. Cibuli jemně pokrájíme a na lžíci oleje smažíme s...

  • Rajská omáčka staročeská

    Ve větším kastrolu orestujeme na tuku nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme všechno koření, které také zasmahneme. Pak teprve přidáme...

  • Omeleta plněná cuketovou náplní

    Vejce rozšleháme, vmícháme do nich nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a na horkém oleji upečeme 4 omelety, které potřeme cuketovou náplní a...

  • Vaječné kari

    Vejce uvaříme natvrdo. Na rozehřátém tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený česnek. Přidáme kari koření, mouku a lehce...

  • Petrželová polévka s rýží

    Na rozpuštěném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou jemně na křenovém struhadle nastrouhanou petržel a pomalu dusíme. Přidáme...



Nové příspěvky