Tisk

Fondue

Je to švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století. Název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a jídlo fondue je tak obecný název pro omáčku, jejímž základem je rozehřátý neboli tavený sýr. Do něj se pak namáčí chléb nebo jiné pečivo. Pro fondue existuje celá řada receptů, které se liší použitím přísad do sýrové omáčky. Může to být maso, zelenina, víno a různé druhy koření. Stejně tak je možné použít místo chleba i jiné pečivo. Bývalo tradicí fondue dokončovat při společenské konverzaci až na stole před hosty a z podávání fondue se tak stala společenská záležitost. Při praktickém stolování se od tohoto způsobu upouští.


Další pojmy slovníku:

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Cibule

    Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...

Recepty s "Fondue":

  • Cuketový sachr dort

    Cuketu nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přisypeme mouku, cukr, vklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva, kakao a vše důkladně promícháme....

  • Losos s křenem a zeleninou

    Řepu omyjeme a vaříme ve vodě asi 50 minut. Celer oloupeme, nakrájíme na kostky, vaříme v osolené vodě 5min. Řepu oloupeme, pokrájíme na kostky. Na...

  • Zelná polévka z červeného zelí

    Omyté zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a uvaříme ve slané vodě doměkka. Odvar scedíme, zahustíme máslovou jíškou a dobře povaříme....

  • Cibulová omáčka s mrkví

    Nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli uvaříme ve vodě s cukrem a solí doměkka. Přidáme mléko s rozmíchanou moukou, povaříme a dochutíme pepřem a...

  • Jaternicový prejt

    Všechno maso uvaříme a necháme trochu vychladnout. Potom rozebereme, jazyk sloupneme a očistíme, a vše posekáme nadrobno nebo umeleme nahrubo...



Nové příspěvky