Tisk článku

Fritování

Fritování je tepelný způsob úpravy různých druhů syrových potravin zcela ponořených v horkém oleji. Z tohoto základního popisu je zřejmé, že se jedná o velmi dobře známé smažení, prováděné tak, že se někdy nazývá hlubokým smažením. Prakticky lze fritovat v jakémkoliv hrnci naplněném dostatečnou dávkou horkého tuku a tak se asi tento způsob smažení dříve prováděl. Dnes už jsme toho všichni ušetřeni, protože jsou k dispozici neustále zdokonalované domácí fritovací spotřebiče - fritézy. Takže vybíráme jen přístroj a druh potraviny ke fritování a věnujeme pozornost dodržení doporučených postupů při fritování.

Fritování

Co fritujeme ?

Fritovat můžeme prakticky cokoliv, u čeho požadujeme rychlé prosmažení a zlatavou kůrku. Může to být například :

  • maso všech druhů vhodné ke smažení: Obalujeme v trojobalu nebo těstíčku a podáváme jako řízek.
  • drůbeží maso porcované na menší kousky: Drůbeží maso se dobře v horkém oleji zatahuje, takže nepotřebuje ani obalování.
  • mleté maso: Mleté maso se nejlépe frituje připravené jako karbanátky, krokety nebo různé placičky.
  • zelenina: Nejznámější je smažený květák nebo brokolice, ale mohou to být i jiné druhy zeleniny jako jsou cukety, patisony, celer nebo mrkev.
  • uzeniny: Používáme téměř všechny druhy salámů, klobás a šunky. Mohou být i plněné a obalované v mouce, trojobalu nebo těstíčku.
  • sýry: Fritujeme neroztékavé sýry nebo sýry připravené jako sýrové karbanátky a krokety. Sýr se doporučuje fritovat vždy obalený.
  • luštěniny: Vhodné jsou karbanátky a podobné tvary připravené z rozmělněných luštěnin.
  • přílohy: V první řadě to jsou bramborové hranolky. Potom také krokety z bramborového těsta a další obdobné přílohy vyžadující smažení.
  • sladké dezerty: Různé tyčinky či jiné drobné tvary podávané jako sladký dezert. Po usmažení je většinou obalujeme v moučkovém cukru, který může být různě ochucený.
  • ovoce: K fritování se hodí tvrdší druhy čerstvého ovoce jako jsou jablka, broskve a meruňky. Před fritováním je můžeme lehce obalit v mouce, vytvoří se tak zlatavá kůrčička.
  • nakoupené polotovary: Využíváme je v případě, že potřebujeme jídlo rychle připravit. Koupit můžeme jak některá hotová jídla, tak různé masové, drůbeží nebo rybí polotovary a přílohy. Pokud se jedná o suroviny, které již nevyžadují před smažením další kuchyňskou úpravu, tak je fritujeme nerozmrazené. To platí především pro hranolky.

V čem fritujeme?

Pro fritování využíváme spotřebičů k tomu určených a to fritéz, kterých je na trhu dostatečné množství. Při pořizování fritézy přihlížíme k tomu, které funkce plní, zda splňuje bezpečnostní požadavky, jaký je její obsah a jak je tím vhodná pro množství, které pravidelně vaříme. V neposlední řadě můžeme vybírat i design, který se hodí do naší kuchyně a doporučuje se přihlédnout i k tomu, aby se fritéza dala dobře čistit a byla vyrobena z vhodného materiálu. Dobrým doporučením je osvědčená výrobní značka. Doplňky jako je fritovací košík, teploměr, bezpečnostní rukojeť a regulátor teploty by měly být samozřejmostí. Dnešní moderní fritézy jsou už vybaveny komfortněji. Především mají časovače k nastavení doby fritování a některé jsou vybaveny i automatickou filtrací oleje. Umožňují také i některé další tepelné úpravy jako je vaření, pečení, zapékání a dušení.

Jak fritujeme?

Především tak, že dodržujeme určený nebo doporučený postup týkající se výběru oleje, teploty oleje a doby fritování pro daný druh suroviny. Je snad zbytečné připomínat, že olej ve fritéze udržujeme čistý a podle potřeby jej obměňujeme. V žádném případě jej nenecháváme ve fritéze do dalšího fritování neošetřený. Také fritujeme vždy tak, že nádoba má zavřené víko a současně dodržujeme i další bezpečnostní předpisy. Tím, že budeme dbát na správný postup docílíme toho, že usmažený neboli fritovaný pokrm bude správně prosmažen a to i bez toho, aby byl nasáklý olejem.
 





Příspěvky ke článku: Fritování

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky