Tisk

Fritování

Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování poměrně rychlé. Některé potraviny se před fritováním obalují v mouce, trojbalu nebo těstíčku, aby se potravina na povrchu stala křupavá a vevnitř zůstala šťavnatá a přitom byla měkká. Určité potraviny se před fritováním obalovat nemusí, protože mají přirozený povlak. K těm patří především drůbež a brambory. K fritování se nejčastěji používají fritovací hrnce zvané fritézy. Ty kromě jiného umožňují i regulaci teploty a tím zabraňují přepalování tuku. Teplota smažení závisí na tloušťce a druhu potravin, ale ve většině případů vyhovuje 175-190°C.


Další pojmy slovníku:

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...



Nové příspěvky