Tisk

Fritování

Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování poměrně rychlé. Některé potraviny se před fritováním obalují v mouce, trojbalu nebo těstíčku, aby se potravina na povrchu stala křupavá a vevnitř zůstala šťavnatá a přitom byla měkká. Určité potraviny se před fritováním obalovat nemusí, protože mají přirozený povlak. K těm patří především drůbež a brambory. K fritování se nejčastěji používají fritovací hrnce zvané fritézy. Ty kromě jiného umožňují i regulaci teploty a tím zabraňují přepalování tuku. Teplota smažení závisí na tloušťce a druhu potravin, ale ve většině případů vyhovuje 175-190°C.


Další pojmy slovníku:

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Sójová mouka

    Sójová mouka se vyrábí z pražených sójových bobů. Samostatně se pro pečení příliš nepoužívá. Výjimku mohou tvořit některé diety. Přidává se v...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...

  • Bujónová kostka

    Bujón je francouzský výraz pro čistý vývar z masa nebo zeleniny podávaný jako polévka. Průmyslově vyráběná bujónová kostka tento vývar nahrazuje a...



Nové příspěvky