Tisk

Fritování

Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování poměrně rychlé. Některé potraviny se před fritováním obalují v mouce, trojbalu nebo těstíčku, aby se potravina na povrchu stala křupavá a vevnitř zůstala šťavnatá a přitom byla měkká. Určité potraviny se před fritováním obalovat nemusí, protože mají přirozený povlak. K těm patří především drůbež a brambory. K fritování se nejčastěji používají fritovací hrnce zvané fritézy. Ty kromě jiného umožňují i regulaci teploty a tím zabraňují přepalování tuku. Teplota smažení závisí na tloušťce a druhu potravin, ale ve většině případů vyhovuje 175-190°C.


Další pojmy slovníku:

  • Ředkvička

    Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří...

  • Bažant

     Bažant je jedním z druhů zvěřiny, který se pěstuje uměle v bažantnicích a pro běžné spotřebitele je k dostání i ve specializovaných...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...



Nové příspěvky