Tisk článku

Gnocchi, noky, halušky

Gnocchi, noky a halušky nejsou tři různá jídla, ale pouze tři různé názvy pro stejný druh přílohy k masitým nebo zeleninovým pokrmům nebo k omáčkám. K těmto třem názvům můžeme přidat ještě špecle a naše bramborové špalíčky. Lišit se mohou v používané základní surovině, kterou může být mouka nebo brambory a ve způsobu přípravy nebo velikosti. Rozdíly se většinou odvíjejí od krajových zvyklostí, protože se jedná o přílohu nebo samostatné jídlo rozšířené téměř v celé Evropě, především pak ve střední a jižní části.

Gnocchi, noky, halušky

Gnocchi

Tento název pochází z Itálie, z italského gnocco, množné číslo gnocchi. Kdo si toto slovo několikrát zopakuje, tak mu tam zcela jasně zazní nok. A noky to skutečně jsou. V Itálii jsou celkem populární přílohou navzdory všudypřítomným těstovinám a oblíbené jsou také podávané jako samostatné jídlo s různými přílohami. Připravují se většinou z pšeničné mouky, ale může to být i jiná mouka, například kukuřičná. Další variantou jsou gnocchi z brambor. Jako příloha se podávají především k omáčkám. Samostatně se připravují vařené a sypané sýrem nebo se sýrem či smetanou zapékané. Těsto na gnocchi se může i různě ochucovat bylinkami, kořením nebo barvit například šťávou ze špenátu.

Noky

Nok je původně německé slovo Nocken. Německá kuchyně a z ní vycházející i kuchyně okolních států, které ovlivnila, je svými knedlíky a podobnými přílohami proslavená. Jednou z těchto příloh jsou samozřejmě i noky, a to jak moučné, tak bramborové. V Německu se noky vaří v různých velikostech podle účelu podávání. Malé noky jsou oblíbenou zavářkou do polévky. Středně velké a větší noky se podávají k omáčkám a především k různým pokrmům, kde další přílohou je dušené zelí sladké nebo kysané. Pod názvem nok je tato příloha známá i u nás a její příprava se od německé příliš neliší. Využívá se na ni především hrubá mouka, někdy i hrubá krupice a noky se vaří ve střední velikosti jako příloha. Velmi malé nočky se přidávají jako zavářka do polévky. Noky se zjemňují máslem nebo jiným tukem, pro kyprost se může přidat špetka prášku do pečiva, někdy se připravují i z odpalovaného těsta. Jsou výbornou přílohou k téměř všem druhům omáček a jsou jemnější než knedlíky. Jako samostatné jídlo se u nás příliš nepřipravují, výjimkou jsou jídla se zelím, kde ovšem opět slouží spíše jako příloha. Další variantou jsou bramborové noky připravované ze syrových nebo vařených brambor a sem patří také špecle, které mohou být i jen z mouky nebo naše bramborové špalíčky. Bramborové noky se podávají nejčastěji jako příloha k různým masovým jídlům, především pak k jídlům z vepřového masa a se zelím nebo špenátem. Místo masa se někdy podávají jen přelité rozškvařenou slaninou, posypané škvarky nebo s opečenou uzeninou.

Halušky

Halušky patří spíše na Slovensko, ale je nutné přiznat, že ani u nás není tento název neznámý. Jejich používání je stejné, buď jako příloha nebo jako samostatné jídlo. Slovenskou specialitou jsou halušky se sýrem, nejčastěji s brynzou, přelité rozpálenou slaninou nebo kysanou smetanou. Ze Slovenska se obliba této slovenské speciality přenesla i k nám. Stejně jako na Slovensku jsou halušky oblíbené v Maďarsku, kde jsou rovněž častou přílohou k omáčkám, především různým gulášům a perkeltům. V Maďarsku se někdy se do omáček i přímo zavařují. Suroviny na halušky jsou stejné, jedná se vždy o mouku nebo brambory. Obecně jsou ale halušky menší a tvarují se trochu jinak než ostatní noky.

Gnocchi, noky, halušky - příprava

Jejich příprava není složitá a nejsou náročné ani na suroviny. Základní surovina, ať už je to mouka jakéhokoliv druhu nebo brambory vařené či syrové se smíchají s dalšími přísadami, kterými bývá vejce, sůl a podle receptu i kořenící přísada. Na moučné noky se mouka ředí mlékem nebo vodou, brambory vařené i syrové se moukou zahušťují. Někdy se přidává trochu tuku nebo kypřícího prostředku a těsto se propracuje v míse nebo na vále tak, aby všechno bylo důkladně promícháno. Poněkud složitější jsou noky z odpalovaného těsta, u kterých je třeba nejdříve spařit mouku a po zchladnutí do ní zapracovat vejce. Z vypracovaného těsta se tvarují noky různých velikostí a to za pomoci dvou lžic, jedné lžíce nebo ručně. Drobné halušky se netvarují se lžící nebo ručně, ale používá se na ně speciální cedník, kterým se těsto protlačuje do vody nebo se z navlhčeného prkénka potřeného testěm odkrajují malé kousky přímo do vroucí vody. Na špecle se dnes prodává speciální náčiní. Noky vaříme v dostatečném množství osolené vody a při vaření je vkládáme až do vody, která se vaří skutečně varem. Doba vaření je krátká, většinou jen 8-10 minut, záleží na velikosti noků. Malé halušky vaříme většinou jen 5 minut. Jistým ukazatelem je to, že noky nebo halušky vyplavou ode dna. Přesto je lepší pro jistotu jeden nok rozkrojit a přesvědčit se, že není uvnitř ještě syrový. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme do mísy, trochu promastíme, aby se neslepily a podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Gnocchi, noky, halušky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...