Tisk článku

Granátové jablko ničí rakovinné buňky

O granátovém jablku se napsalo již hodně. Psalo se o něm již v Bibli. Granátové jablko je označováno jako symbol plodnosti, hojnosti, přátelství a lásky.

Granátové jablko ničí rakovinné buňky

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku (Punica granatum), se též nazývá marhaník granátový. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.
Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Složení
Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku, cukrů, z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A. Energetická hodnota je kolem 250 KJ tj. asi 60 Kcal. na 100g.
Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Využití
Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.
Z listů granátovníku se připravuje chutný čaj, a protože květy, slupky nezralých plodů, kořeny a kůra obsahují barvivo, barvily se jím v Orientě koberce a látky.
V neposlední řadě je také nutno podotknout, že se granátová jablka široce využívají v kosmetickém průmyslu.

Oblast výskytu
Granátová jablka se pěstují v celém Středomoří, Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve.

Skladování
Granátová jablka se celkem dobře skladují. A hlavně poměrně dlouho. Mají totiž silnou kožovitou slupku. I když slupka ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.

Zvláštnosti
Šťáva z granátových jablek se v některých zemích používá k vyhubení střevních parazitů, jako jsou škrkavky, tasemnice atd.
Výzkum vědců z Kalifornské univerzity prokázal, že granátová jablka obsahují chemické látky, které omezují buněčné poškození a možná také ničí rakovinné buňky.

A jaký význam má granátové jablko ve výkladu snů?
Jablko
granátové – konec střevním obtížím
granátové jablko jísti – uzdravení dlouhodobých žaludečních nemocí
granátové jablko viděti, nebo míti: skrze závěť nebo náhodu k bohatství přijíti
granátové jísti – obdarován budeš
granátové utrhnouti, nezralé – utrhačnost
granátové utrhnouti, zralé – přízeň u velkých pánů

Recepty

Grenadina
Granátová jablka poválíme, rozřízneme a vymačkáme šťávu. Podáváme vychlazené. Můžeme ředit vychlazenou minerálkou. Pozor! Šťáva barví oblečení a velmi těžce se odstraňuje.
 

Ovocný salát s granátovým jablkem
Ingredience: 2 žluté melouny, 1 mango, 2 broskve, 3 vetší kiwi, 1 větší sladký pomeranč, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce cukru, špetka skořice, 3 granátová jablka


Postup: Melouny rozkrojíme, vydlabeme semínka, odkrojíme slupku, dužinu nakrájíme a vložíme do mísy. Mango oloupeme, dužinu okrájíme, překrájíme na kousky.
Broskve oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Oloupané kiwi rovněž nakrájíme. Pomeranč oloupeme a každý měsíček překrojíme napůl. Granátové jablko rozkrojíme a vydlabeme zrníčka.
Ovoce v míse poprášíme cukrem a skořicí, zalijeme šťávou z citronu a promícháme. Podáváme chlazené.
 

Zdroj: Radůzyrecepty.com





Příspěvky ke článku: Granátové jablko ničí rakovinné buňky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky