Vyzkoušejte tyto recepty z granátových. Dá se z nich připravit mnohem více než jen šťáva!

Granátové jablko patří mezi superpotravinu z mnoha důvodů.

Navíc skvěle chutná a v kuchyni se dá využít mnoha způsoby.

Připravili jsme si pro vás 5 vynikajících receptů s granátovým jablkem, které si zamilujete,

Tak pojďme na to!

Koláč s granátovým jablkem

Vyzkoušejte tento snadný a lahodný koláč s jednoduchým zlatavým těstem nazdobeným šťavnatými semínky z granátového jablka. Je úžasně jemný a příjemně sladký.

INGREDIENCE

  • 1 šálek semínek z granátového jablka
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 6 lžic másla, pokojové teploty (plus další na vymazání formy)
  • 1 šálek cukru
  • 1 vejce
  • ½ šálku podmáslí (NEBO mléka)
  • 2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru

POSTUP

  1. Dejte semínka z granátového jablka na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odstranili část vlhkosti, a dejte stranou.
  2. Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 175 ° C.
  3. 23 dortovou formu štědře vymažte máslem.
  4. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl; dejte stranou.
  5. Ve velké míse pomocí elektrického mixéru rozmixujte máslo do krémova.
  6. Přidejte cukr a šlehejte na střední rychlost několik minut, dokud nebude světlý a nadýchaný.
  7. Ztlumte mixér a pomalu vmíchejte vejce, podmáslí a extrakty.
  8. S mixérem na nízké úrovni postupně vmíchejte moučnou směs, dokud se nespojí.
  9. Těsto natřete do připravené formy a povrch uhlaďte.
  10. Na těsto nasypte semínka z granátového jablka a lehce je přitlačte.
  11. Posypte krystalovým cukrem.
  12. Pečte 10 minut.
  13. Poté snižte teplotu trouby na 160 °C a pokračujte v pečení po dobu 50 až 60 minut, nebo dokud vám párátko zasunuté do středu koláče nevyjde čisté.
  14. Formu položte na mřížku a nechte vychladnout.
  15. Vychladlý koláč nakrájejte na měsíčky a podávejte s čerstvou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo samotné.
Kus buchty posypané granátovým jablku na talířku.
www.fivehearthome.com

Detoxikační čaj z granátového jablka

Připravte si tento skvělý očišťující čaj, za který vám vaše tělo poděkuje!

INGREDIENCE

  • 2 lžičky sušené přesličky
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 1 granátové jablko
  • 1  citrón, nakrájený na tenké plátky

POSTUP

  1. Zavařte vodu ve varné konvici, vařící vodu nalijte do džbánku.
  2. Přidejte přesličku a mátu, nechte vyluhovat asi 10 minut.
  3. Přeceďte přes sítko.
  4. Semena z granátového jablka pomačkejte tak, abyste z nich získali všechnu šťávu.
  5. Šťávu přidejte k odvaru z bylinek a promíchejte.
  6. Do sklenic dejte plátky citrónu a rovnoměrně nalijte čaj.
  7. Podávejte teplé.
Čaj s granátovým jablkem ve sklenici s plátky citronu, vedle které je položen kus čerstvého granátového jablka.
www.detoxiy.com

Losos přelitý omáčkou z granátového jablka

Na tento jednoduchý recept potřebujete pouhé 4 ingredience a výsledek rozhodně stojí za to!

INGREDIENCE

  • ½ šálku šťávy z granátového jablka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 4 filety z lososa

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200˚ C.
  2. Do velké mísy nalijte šťávu z granátového jablka, sójovou omáčku a česnek.
  3. Vše dobře promíchejte.
  4. Přidejte lososa a misku přikryjte alobalem nebo plastovou fólií.
  5. Nechte asi 15 minut marinovat.
  6. Lososa položte (kůží dolů) na plech vyložený pečicím papírem a pečte 7 minut.
  7. Mezitím v malém hrnci na středně vysokém ohni zahřejte marinádu.
  8. Přiveďte k varu a vařte po dobu 3 až 5 minut, dokud nebude marináda hustá a sirupovitá.
  9. Lososa po 7 minutách vyndejte z trouby a nalijte na něj polovinu zredukované marinády.
  10. Vraťte lososa do trouby a pečte dalších 5–7 minut, nebo dokud nebude propečený.
  11. Lososa přendejte na čtyři talíře a přelijte zbytkem omáčky.
  12. Podávejte s rýží, salátem a/nebo restovanou zeleninou.
Filety z lososa přelité sosem z granátového jablka na plechu.
www.primaverakitchen.com

Máme pro vás také další recepty s lososem, které jsou rychlé, zdravé a výživné!


Salát z granátového jablka, baby rukoly a hrušek se zázvorovým dresinkem

Tento luxusní salát je nabitý vitamíny a to v podobě granátového jablka, baby rukoly, hrušky a jablka. Navíc rozzáří váš sváteční stůl a oživí běžnou večeři během pracovního týdne.

INGREDIENCE

Na salát:

  • ½ šálku pekanových ořechů (půlky nebo kousky)
  • 140 g baby rukoly
  • 60 g kozího sýra nebo fety, rozdrobené
  • 1 velká zralá hruška, nakrájená na tenké plátky
  • 1 červené jablko, nakrájené na tenké plátky
  • semínka z 1 granátového jablka

Na zázvorový dresink:

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa, podle chuti
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • mletý černý pepř dle chuti

POSTUP

  1. Zahřejte pánev na středním plameni.
  2. Pekanové ořechy na ní za častého míchání opékejte, dkoud nebudou voňavé a nezačnou na okrajích zlátnout, asi 4 až 5 minut.
  3. Dejte stranou.
  4. Nandejte rukolu na velký servírovací talíř.
  5. Posypte nasekanými pekanovými ořechy a rozdrobeným kozím sýrem.
  6. Plátky hrušek a jablek rozložte vějířovitě a rozložte je napříč salátem po částech (viz fotografie).
  7. Celé posypte čerstvým granátovým jablkem.
  8. Na přípravu dresinku smíchejte všechny ingredience a šlehejte, dokud se nespojí.
  9. Ochutnejte a dle potřeby přidejte další lžičku octa.
  10. Počkejte se zalitím salátu, dokud nebudete připraveni podávat.
  11. Až budete připraveni, lehce pokapejte celý salát zázvorovým dresinkem (možná ho nebudete potřebovat celý).
  12. Podávejte ihned.
Rukola s plátky hrušek a jablek, posypaná sýrem a ozdobená granátovým jablkem, servírovaná na tácu.
www.cookieandkate.com

Jednoduchý domácí sirup z granátového jablka

Tento sirup je naprosto vynikající. Je jednoduchý na přípravu a můžete ho použít do slaných i sladkých jídel!

INGREDIENCE

  • 560 ml šťávy z granátového jablka
  • 280 g bílého cukru
  • 1 lžička citronové šťávy (volitelně)

POSTUP

  1. Smíchejte cukr a šťávu ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě.
  2. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte za častého míchání 1 hodinu nebo do zhoustnutí.
  4. Ochutnejte a vmíchejte citronovou šťávu, pokud chcete větší říz.
  5. Poté přeneste do zavařovacích sklenic.
Šťáva z granátového jablka ve sklenicích s vedle položenými kusy čerstvého granátového jablka.
www.theflourhandprint.com

Další využití granátových jablek

Z granátového jablka se také dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet.

Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se granátové jablko využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.

V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny.

Granátové jablko je superpotravina, kterou si zamilujete! Víte, jak ho správně oloupat? Jak ho využít v kuchyni? Či jak ho skladovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku o granátovém jablku!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X