Nejen šťáva z granátových jablek

O granátovém jablku se napsalo již hodně. Psalo se o něm již v Bibli. Granátové jablko je označováno jako symbol plodnosti, hojnosti, přátelství a lásky.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku, cukrů, z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A.
Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Plody granátovníku jsou bohaté na vlákninu, zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Přítomnost kyseliny citronové i jablečné zaručuje dezinfekční účinek, neutralizuje škodlivé močoviny a umocňuje účinky vitaminu C.

Jde o ovoce s nejvyššími antioxidačními účinky. Sklenice šťávy má až 3x vyšší antioxidační schopnost než stejné množství zeleného čaje, červeného vína či borůvkové šťávy.

1. Svěží salát s granátovým jablkem

INGREDIENCE :

  • 150 g rukoly
  • 250 g baby špenát
  • 1 1/2 červeného jablka
  • 1/2 červené cibule
  • 2 šálky semen granátového jablka
  • 150 g feta sýra
  • 1/2 šálku kandovaných pekanových ořechů

na zálivku

  • 3/4 olivového oleje
  • 1/2 šálku balsamico octa
  • 2 lžičky medu
  • Sůl a pepř podle chuti

POSTUP :

  1. V misce si připravíme si zálivku z uvedených surovin, dobře promícháme.
  2. Jablka a červenou cibuli nakrájíme na plátky.
  3. Sýr feta rozkrájíme na menší kostky.
  4. Pekanové ořechy můžeme přepůlit.
  5. Zbylé suroviny dáme do velké mísy a promícháme ze všemi připravenými surovinami včetně granátového jablka.
  6. K surovinám přidáme připravenou zálivku, kterou propojíme s ostatními surovinami.

Svěží salát s granátovým jablkem

 zdroj : simplyhomecooked.com

2. Detoxikační čaj z granátového jablka

Ukončit Váš den detoxikačním čajem je nejlepší věc, kterou můžete nabídnout vašim buňkám, protože nejen vyčistíte toxiny nahromaděné během dne, ale také je vyživujete správnými přísadami pro regenerační a noční spánek.

INGREDIENCE :

  • 2 lžičky sušené přesličky
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 1 granátové jablko
  • 1  citrón, nakrájený na tenké plátky

POSTUP :

  1. Zavaříme vodu ve varné konvici, vařící vodu nalijeme do džbánku.
  2. Přidáme přesličku a mátu, necháme vyluhovat asi 10 minut.
  3. Přecedíme přes sítko.
  4. Semena z granátového jablka pomačkáme tak, abychom z nich získali všechnu šťávu.
  5. Šťávu přidáme k odvaru z bylinek a promícháme.
  6. Do sklenic dáme plátky citrónu a rovnoměrně nalijeme čaj.
  7. Podáváme teplé.

Detoxikační čaj s granátovým jablkem

zdroj : detoxdiy.com

3. Džus z granátového jablka

Zkuste si granátové jablko odšťavnit či semínka rozmačkat a připravit z nich šťávu rubínově červené barvy s přirozeně sladkou chutí.

INGREDIENCE :

  • 2 granátová jablka
  • 1 pomeranč
  • máta

POSTUP :

  1. Vymačkáme šťávu z granátových jablek a pomeranče.
  2. Pokud bychom šťávu připravovali v odšťavňovači přidáme i pár lístku máty.
  3. Jinak přidáme lístky máty k čerstvé šťávě.
  4. Podáváme chlazené ozdobené lístkem máty.

Džus z granátového jablka

zdroj : chefdehome.com

Z granátového jablka se  dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *