Tisk článku

Grilovaná zelenina

Na venkovním i domácím grilu se samozřejmě nejčastěji opéká maso všech druhů a forem. Kromě masa se pak na grilu objevuje uzenina či sýry. Grilovat můžeme ale i zeleninu a proto pro zpestření i pro trochu toho zdravějšího stravování neuškodí vyzkoušet si recepty na grilovanou zeleninu, případně je doplnit vlastními nápady.

Grilovaná zelenina

Zelenina ke grilování

Ke grilování na venkovním i domácím grilu se hodí pevnější druhy zeleniny, především pak zeleniny zvané plodové. Patří mezi ně například :

  •  rajčata
  •  papriky
  •  cukety
  •  patisony
  •  cibule
  •  mrkev
  •  kukuřice
  •  lilek
  •  chřest

Zelenina a příprava na grilování

Všechny druhy zeleniny před grilováním důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Pak podle druhu zeleninu zbavíme nejedlých částí a krájíme ji podle potřeby. Rajčata neloupeme, ale nahoře je nakrojíme do kříže. Papriky musíme zbavit semeníků a buď je použijeme celé k plnění nebo je krájíme na poloviny. Mladé cukety můžeme ponechat se slupkou, starší oloupeme, semínka z nich není nutné odstraňovat a krájíme ji většinou na šikmé plátky. Patisony naopak loupeme vždy a nakrájíme je napříč plodem na plátky. Cibuli samozřejmě oloupeme a krájíme ji většinou na kolečka, pro plnění ji jenom skrojíme nebo překrojíme na polovinu. Mrkev používáme jen mladou a šťavnatou a po oškrábání ji použijeme celou. Kukuřice je vhodná jen mladá a tu zbavíme případných listů. Lilek neloupeme a krájíme ho na šikmé plátky. U chřestu se ke grilování nehodí dřevnaté části, které můžeme využít do zeleninového vývaru a pro grilování je nejlepší si vytvořit svazek asi z 8-10 kousků.

Grilovaná zelenina a další suroviny

Zeleninu můžeme grilovat jen nalehko jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo pro vegetariány. Pestřejší, ale i sytější bude zelenina, kterou doplníme uzeninou, sýry či houbami. Zeleninu pak plníme nebo jako směs grilujeme v alobalu. Pokud máme několik druhů zeleniny, můžeme si ji nakrájet na plátky, napíchat na jehly nebo namočené špejle a grilovat jako špíz. Do těchto zeleninových špízů se hodí i plátky vařených brambor. Kořeníme podle druhu zeleniny a především podle vlastní chuti. K zelenině však většinou nepoužíváme příliš ostré kořenící směsi, spíše ji jen dochucujeme a k tomu využíváme například česnek nebo bylinky.

Zelenina a způsob grilování

Zeleninu před grilováním osolíme, potřeme olejem, případně lehce okořeníme a grilujeme. Během grilování opět potíráme olejem. Pro pikantní chuť méně výrazných zelenin, jako je cuketa nebo patison a lilek si můžeme připravit marinádu z oleje, soli, koření a trochy hořčice nebo kečupu a tou zeleninu potřít před grilováním a potírat během grilování. Plátky zeleniny klademe buď přímo na gril nebo na připravený a olejem potřený plát alobalu. V alobalovém balíčku můžeme zeleninu i grilovat. Tento způsob se hodí především pro směsi zeleniny, kde používáme i další suroviny.

Grilovaná zelenina a přílohy

Jestliže zeleninu nepodáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale jako samostatné grilované jídlo, pak ji doplňujeme většinou jen kouskem pečiva. Ten je rozhodně lepší, když se alespoň chvíli rovněž opeče na grilu. Chuť grilované zeleniny určitě vylepší některá ze studených omáček připravených z jogurtu či majonézy nebo oblíbené dipy z různých surovin a tím také různých chutí, do kterých zeleninu namáčíme.
 





Příspěvky ke článku: Grilovaná zelenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky