Tisk článku

Grilované hamburgery

Hamburgery patří mezi pokrmy, které můžeme velmi dobře grilovat. Na grilování přitom nepotřebují příliš dlouhou dobu. Pro letní grilování v přírodě nebo domácí grilování v kteroukoliv roční dobu si můžeme koupit hamburger jako polotovar v obchodech, kde se nabízí v dostatečném výběru. Není však žádný problém si ke grilování připravit domácí hamburger, z vybraných surovin a ochucený podle vlastní chuti.

Grilované hamburgery

Hamburger a domácí příprava

Domácí hamburger nebude sice pravý hamburger z hovězího masa prodávaný jako rychlé občerstvení, ale právě to je při domácí přípravě výhodou. Můžeme libovolně míchat základní surovinu s přísadami, přidávat různé oblíbené koření, upravovat velikost podle našich potřeb a samostatně si volit i přílohy a oblohu.

Hamburger a základní suroviny

Domácí hamburger lze připravit z nejrůznějších surovin. Všechny suroviny musí být buď velmi jemně nasekané nožem nebo přístrojem, který má nože na sekání. Další variantou je, že se základní surovina hruběji umele nebo jen rozmělní. Podle charakteru suroviny je někdy potřeba i předchozí tepelná úprava. Mezi ty nejčastější základní suroviny patří :

  • hovězí maso: Je třeba použít kvalitnější maso ze svíčkové nebo zadního roštěnce. Maso je nejvhodnější jemně nasekat.
  • drůbeží maso: Hodí se maso z prsních i stehenních řízků zbavených kůže, zcela vykostěných a před přípravou jemně nasekaných.
  • vepřové maso: Z vepřového masa je nejvhodnější maso z kotlety nebo kýty. Opět nasekáme nebo hruběji umeleme.
  • mleté maso: Hruběji umleté maso může být namleté z jednoho nebo více druhů masa.
  • rybí maso: Hodí se maso z ryb, které nemají mnoho kostí. Proto je vhodné filé, losos nebo pangasius.
  • ostatní maso: Hamburgery lze připravit i z masa ze zvěřiny, z jehněčího nebo skopového masa.
  • vnitřnosti: Na hamburgery jsou vhodná především vepřová nebo drůbeží játra.
  • uzenina: Rychlý hamburger připravíme z celé nebo nasekané měkké uzeniny. Pro chuť můžeme spojit i několik druhů.
  • sýry: Sýrový hamburger lze připravit především z tvrdých sýrů, ale při opatrném grilování nebo v alobalu to mohou být i hamburgery z hermelínu, nivy a podobných sýrů.
  • zelenina: Ze samostatné zeleniny se používá brokolice, květák, kapusta a vhodná je i směs zeleniny, třeba i mražené. Tuto zeleninu musíme předem trochu podusit. Samostatně můžeme grilovat cuketu nebo lilek.
  • houby: Z kupovaných hub použijeme spíše jen žampiony, z lesních hub je nejvhodnější směs. Houby nakrájené na plátky musí být předem podušené.
  • ostatní suroviny: Hamburgery se mohou připravovat také z různých přebytků masa, například z vařeného masa z polévky nebo z rozmělněných luštěnin.

Hamburger a přísady

Do domácího hamburgeru si můžeme zvolit další přísady, které hamburger dochutí, případně nastaví nebo jenom spojí hmotu dohromady. Všechny uvedené základní suroviny mohou současně plnit roli přísady, záleží jen na nás, jaké suroviny a v jakém množství máme k dispozici a jaké chuti chceme dosáhnout. Totéž platí i pro koření. Přidáváme především cibuli, česnek a zelené natě. Z koření používáme sůl, bílý i černý pepř, papriku, kari, zázvor, chilli koření, oregano nebo různé kořenící směsi. Hamburger je v konečné fázi třeba vytvarovat jako větší či menší placku, takže je nutné, aby hmota byla dostatečně hustá. Proto zeleninu a podobné suroviny necháme vždy dostatečně okapat, aby se do hamburgeru nedostávala zbytečně tekutina. V případě potřeby zahustíme trochou nakrájeného pečiva, strouhanky, solamylu nebo strouhaných vařených brambor. Mouka není pro jejich zahušťování vhodná.

Hamburger a grilování

Hamburger vytvarovaný do plochého tvaru, který zhruba odpovídá pečivu, do něhož ho budeme vkládat, grilujeme po obou stranách na rozehřátém grilu vždy jen několik minut. Doba grilování záleží na teplotě grilu a použitých surovinách. Hotové hamburgery ještě můžeme posypat sýrem nebo kořením.

Hamburger a příloha

K hamburgeru se samozřejmě podává pečivo ve tvaru kulaté housky, která může patřit jak mezi běžné bílé pečivo, tak mezi chlebové nebo celozrnné pečivo. Při domácí přípravě lze libovolně měnit druhy pečiva i jejich tvary, zvláště tehdy, pokud si i pečivo pečeme sami. 

Hamburger a obloha

U domácích hamburgerů si dáváme záležet na obložení housky i masa. Z dochucovacích přísad dáváme na maso nebo pod něj kečup, hořčici a majonézu. Kromě toho můžeme podle sezóny využít čerstvou zeleninu doplněnou třeba sýrem. Není-li čerstvá zelenina, tak ji můžeme nahradit sterilovanými saláty se sladkokyselou chutí nebo kysaným zelím. Obloha může být studená, ale hamburgery podáváme vždy teplé.
 





Příspěvky ke článku: Grilované hamburgery

Vložit nový příspěvek
Hamburgery Autor: Hana, vloženo 26.01.2017
OdpovědětDobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde: http://www.grilykrby.cz/otazky-a-odpovedi/na-cem-se-nejlepe-griluji-hamburgery zde jsme i následně našli náš vysněný gril.


Nové příspěvky
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...
  • Medový dip
    2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné...
  • Re: Pečené kuře a la kachna
    ad Dana Lejdarová: vidíte, a na Moravě se zase neříká "kachní", ale jen "kačení" :-) neboli to,...