Tisk článku

Grilované kuřecí čtvrtky

Kuřecí maso se při domácím venkovním grilování objevuje často. Přispívá k tomu jeho dostupnost na trhu, různé možnosti úpravy a především potřebná kratší doba samotného grilování, které může konkurovat snad jen rybí maso. Griluje se buď celé kuře na otáčivém grilu nebo menší porce. A zde se uplatní kuřecí čtvrtky, kde se porcováním nemusíme zabývat, protože již jsou vhodně naporcované a nám zbude čas na výběr zajímavého receptu.

Grilované kuřecí čtvrtky

Kuřecí čtvrtky a příprava na grilování

Kuřecí čtvrtky opláchneme studenou vodou, odsekneme pařátky a odkrojíme případnou přebytečnou kůži s tukem, která se na nich někdy vyskytuje. Pak je osušíme a připravíme je podle vybraného receptu ke grilování. Vyplatí se připravit je předem tak, abychom je mohli nechat v odležet. Takže je osolíme, pokapeme trochou citronové šťávy, po které maso zkřehne, potřeme olejem, posypeme některým kořením a necháme v chladničce odležet. Před grilováním je osušíme. Výraznější chuti dosáhneme jejich marinováním v předem připravené marinádě, kde je necháme odležet o něco delší dobu, nejlépe do druhého dne. Marinádu před grilováním setřeme, aby se nepálila, ale jejím zbytkem můžeme čtvrtky během grilování potírat. Čtvrtky grilujeme asi 20 minut, ale celková doba grilování je závislá na druhu a teplotě používaného grilu.

Kuřecí čtvrtky a grilovací recepty

Tak, jako je způsob grilování jednoznačný, protože neumožňuje nic jiného než kuře doměkka opéci na rozpáleném grilu, tak výběr receptů je velmi široký a řídí se druhy koření nebo chutí marinád. Kuřecí čtvrtky tak můžeme grilovat jen jednoduše osolené a mírně okořeněné. Je to vhodný způsob tehdy, kdy chceme podávat pestré a chuťově výrazné přílohy. Kuře samozřejmě můžeme i různě kořenit a rovněž marinády nám poskytnou řadu možností, jak čtvrtky chuťově zvýraznit.

Grilované kuřecí čtvrtky jednoduché

Čtvrtky osolíme, pokapeme citronovou šťávou, po které maso zkřehne, potřeme olejem a necháme odležet v chladničce alespoň 2 hodiny. Kořeníme jen velmi mírně trochou pepře, papriky, zázvoru nebo jiného koření. Během grilování potíráme olejem a porce obracíme. K těmto jednoduchým grilovaným kuřecím čtvrtkám můžeme podávat kořeněné máslo, dresinky různých chutí a zeleninovou oblohu nebo zeleninové saláty.

Grilované kuřecí čtvrtky s kořením

Ke kuřecímu masu se hodí jakékoliv koření a proto mezi ním můžeme libovolně volit s ohledem na chuť naši i našich strávníků. Stejně jako u jiných druhů masa se nejčastěji používá pepř, mletá sladká i pálivá paprika, kari koření, chilli koření, zázvor i jiné méně časté druhy koření. Z uvedených druhů si můžeme smíchat kořeněnou směs nebo využít některou z prodávaných kořenících směsí, které jsou obvykle velmi dobře chuťově vyladěné. Kromě sypkého koření lze použít i kořenící omáčky, kterými čtvrtky pokapeme. Okořeněné čtvrtky necháváme alespoň několik hodin proležet, aby koření prostoupilo masovou vrstvu. K silněji okořeněným čtvrtkám podáváme dostatek zeleniny a studené omáčky jemnější chuti z majonézy, jogurtu nebo kysané smetany.

Grilované kuřecí čtvrtky s bylinkami

Rozšiřující se obliba bylinek se uplatní i u grilovaných kuřecích čtvrtek. Uplatní se především rozmarýn, estragon, bazalka, tymián, majoránka nebo oregano a to buď samostatně nebo ve směsi. Směs si připravíme sami nebo opět využijeme některé z prodávaných směsí. Z těchto směsí je nejznámější provensálské koření. Některé bylinky ještě můžeme kombinovat s česnekem. Příprava je velmi jednoduchá, protože s nimi připravené čtvrtky posypeme nebo je smícháme se lžící oleje, do které můžeme přidat i trochu citronové šťávy a čtvrtky touto směsí potřeme. Přílohy ke grilovaným čtvrtkám volíme s ohledem na druhy použitých bylinek.

Grilované kuřecí čtvrtky marinované

Další z možností je marináda, do které čtvrtky naložíme a necháme je v ní proležet. Marinády mohou být připraveny z různých základů, různého koření, bylinek a dochucovacích přípravků. Základem pro marinádu může být například :

  • olej
  • med
  • kečup
  • pivo
  • víno
  • jogurt

Marináda musí být hustší, proto základu dáváme jen tolik, aby dostatečně překryl vložené čtvrtky. Jednotlivé složky používané pro základ mohou být další přísadou marinády. Bylinky používáme podle chuti a použitého koření a opět často dochucujeme česnekem. Z dochucovacích přípravků používáme především různé druhy hořčice, sardelovou pastu, sójovou omáčku nebo jiné kořenící omáčky. V marinádě necháváme čtvrtky v chladu proležet, před grilováním maso osušíme a marinádou během grilování potíráme. Marinované čtvrtky bývají chuťově výraznější, proto k nim podáváme vhodné jemnější přílohy, které jejich chuť nebudou zastírat.
 





Příspěvky ke článku: Grilované kuřecí čtvrtky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...