Tisk článku

Grilované maso z marinády

Během grilovací sezóny se dají vystřídat nejrůznější pochoutky z masa hovězího, vepřového, drůbežího nebo rybího a většinou nechybí ani uzeniny. Při grilování se většinou snažíme docílit zvláštní a pikantní chuti grilovaného masa. Docílíme toho především použitým kořením, ale jednou z možností je maso předem naložit do marinády, kde nejen získá chuť marinády, ale současně i zkřehne a lépe se griluje.

Grilované maso z marinády

Marinované maso a jeho příprava

Maso před grilováním očistíme, odkrojíme příliš tučné nebo šlachovité části, vykostíme zčásti nebo je úplně kostí zbavíme. Maso naporcujeme na vhodně velké plátky a jemně naklepeme. Takto připravené maso vložíme do připravené marinády tak, aby bylo zcela ponořeno. V marinádě je necháme proležet nejméně 24 hodin, ale mohou to být i dva až tři dny. Maso i marinádou samozřejmě ukládáme do ledničky.

Tipy na marinádu

Domácí marináda na grilování se dá připravit z různých ingrediencí, které můžeme míchat v různém poměru a doplňovat kořením. Přihlédneme přitom k druhu masa a velikosti porce a pak už záleží jen na nás, jakou marinádu si vybereme. Pro zpestření domácího grilování to mohou být například následující marinády :

  • olejová marináda
  • medová marináda
  • smetanová marináda
  • jogurtová marináda
  • kečupová marináda
  • hořčičná marináda
  • zeleninová marináda
  • ovocná marináda
  • vaječná marináda

Olejová marináda

Základem marinády je stolní olej. Olejovou marinádu doplňujeme především kořením. Pro ostřejší chuť se uplatní především mletá paprika sladká i pálivá, mletý pepř, kari a chilli koření, zázvor a do některých marinád pak použijeme i sušené nebo čerstvé bylinkové koření. Pokud nemáme běžně doma dostatek druhů, tak je výhodnější použít koupené kořenící směsi a doplnit je tekutým kořením včetně sójové omáčky.

Medová marináda

Med je svou konzistencí do marinády velmi vhodný. Protože marináda by neměla být pouze sladká, ale spíše sladkopálivá nebo sladkokyselá, tak do rozehřátého a rozmíchaného medu přidáváme potřebné koření, šťávu z citrusů či trochu octa nebo alespoň trochu pálivé hořčice. Máme-li marinádu příliš hustou, můžeme ji zředit trochou oleje nebo ještě lépe trochou vína nebo piva.

Smetanová marináda

Smetanová marináda se připravuje ze zakysané smetany. Tato marináda je jemnější a proto ji kořeníme spíše bylinkami a to buď sušenými nebo čerstvými. Místo nich můžeme použít kořenící směsi typu provensálského koření.

Jogurtová marináda

Použijeme pouze bílý jogurt bez příchuti. Tato marináda se podobá smetanové marinádě a podobně ji také kořeníme. Kromě bylinek se do ní hodí i česnek nebo křen.

Kečupová marináda

Základem této marinády je buď sladký nebo ostrý kečup, který zředíme trochou oleje a pak přidáváme libovolné koření podle toho, jaké chuti chceme dosáhnout. Příliš hustou marinádu je nejvhodnější zředit trochou červeného vína.

Hořčičná marináda

Hořčici můžeme použít jakoukoliv. V případě ostrých hořčic, jako je třeba dijonská hořčice musíme omezit její množství. V tomto případě je lépe použít dva nebo více druhů a chutě vzájemně vyladit. Podle chuti hořčic pak volíme druh a množství koření.

Zeleninová marináda

Zelenina s výjimkou cibule, česneku, křenu a zelených natí se na marinádu nepoužívá. Můžeme však použít některé zeleninové kořenící pasty, například Harisu, které zředíme trochou oleje nebo jiné tekutiny.

Ovocná marináda

Ani ovoce se samostatně nehodí na marinádu. Velmi chutné však jsou marinády připravené z ovocných protlaků, marmelád, džemů nebo povidel z některého pikantnějšího ovoce, jako jsou například meruňky, švestky a jablka.

Vaječná marináda

Vaječná marináda se skládá ze syrových vajec rozšlehaných s trochou oleje nebo smetany a dochucená kořením a většinou ještě zahuštěná solamylem nebo jinou škrobovou moučkou. Jde o marinádu, která dobře ulpívá na připraveném mase, kde při vhodném složení vytváří křupavou krustičku.

Grilování marinovaného masa

Před grilováním maso z marinády vyjmeme a marinádu z větší části setřeme, aby se při grilování nepřipalovala a přebytek marinády použijeme na potírání během grilování. Maso grilujeme na rozehřátém grilu po dobu potřebnou k propečení masa podle jeho druhu a samozřejmě i podle typu grilu.
 





Příspěvky ke článku: Grilované maso z marinády

Vložit nový příspěvek
grilování Autor: sarkiska, vloženo 19.09.2011
OdpovědětJOjo, grilování je super - grilujeme celé léto a užíváme si to ještě i teď. Díky za super tipy na marinády. Já nakládám poslední dobou maso do různého koření a majonézy Hellmanns (četla jsem to na jejich stránkách - milujeme jejich grilovací omáčky)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...