Tisk článku

Grilované mleté maso

Grilovat se dá ledacos a jednou z možností je i mleté maso, které má při grilování několik výhod. Je poměrně brzy hotové, lze jej různě tvarovat a přitom ještě kombinovat s uzeninou a dalšími přísadami. Mleté maso můžeme před grilováním i plnit vhodnou náplní. S dobrou přílohou uspokojí i náročné chutě.

Grilované mleté maso

Mleté maso na grilování

Grilovat můžeme jak koupené mleté nebo mělněné mleté maso, tak mleté maso, které si umeleme doma na masovém strojku nebo nasekáme na modernějších domácích přístrojích. U zakoupeného mletého masa odpadá práce s krájením a mletím masa a především náročným čištěním strojku na mletí. U domácího mletí je zase výhodou to, že víme, co meleme a můžeme si maso připravit buď jen z jednoho druhu masa nebo libovolnou směs. Je jen na nás, která výhoda převáží.

Příprava mletého masa na grilování

Mleté maso musíme předem ochutit a mleté maso se také velmi dobře nastavuje dalšími ingrediencemi. Jakmile přidáme do mletého masa všechny přísady, tak je důkladně promícháme a před grilováním necháme alespoň dvě hodiny v chladu proležet.

Dochucení mletého masa před grilováním

Kromě soli dochucujeme kořením s pikantnější chutí jako je sladká i pálivá paprika, mletý pepř, kari nebo chilli koření a zázvor. Využít můžeme i různých kořenících směsí typu grilovacího koření, jemnější chuti pak docílíme použitím například provensálského koření. Ze zeleniny dodá pikantní chuť cibule, křen a především česnek. Nezanedbatelné není použití kořenících omáček, kterými docílíme skutečně pikantní a originální chuti. Ještě zbývá možnost kořenit kořenícími bylinkami, jako je petrželka, pažitka, libeček a další, které máme k dispozici čerstvé nebo sušené.

Ingredince do mletého grilovaného masa

Samotné mleté maso, zvláště pokud pochází z tučnějšího vepřového masa nastavujeme proto, aby přísada alespoň částečně vstřebala vypékaný tuk a pro tento účel používáme zvlhčené nakrájené kousky housek nebo rohlíků. Vhodnější je starší pečivo. Ostatní maso nastavujeme pro zpestření nebo obměnu chuti, což jde u mletého masa na rozdíl od kompaktních masových plátků velmi jednoduše. Dále používáme vejce, které spojuje mleté maso a přísady do kompaktnější hmoty. Není vždy nezbytné. Pokud je třeba, zahušťujeme masovou hmotu strouhankou. Ostatní přísady slouží k ochucení a podle chuti a momentálních možností používáme například :

  • uzeninu: Je to velmi jednoduchá přísada, kterou najemno nakrájíme nebo nastrouháme, při vlastním mletí umeleme spolu s masem. Vhodný je samozřejmě některý druh s ostřejší chutí.
  • zeleninu: Samozřejmá je cibule, ale může to být i trochu najemno nastrouhané mrkve, celeru nebo papriky. Nepoužíváme zeleninu, která pouští příliš mnoho vody.
  • sýry: Sýry mohou být různých druhů. Hodí se tvrdé strouhané sýry, rozdrobená Niva nebo balkánský sýr, někdy i rozetřené tavené sýry.
  • dušené houby: Jemně nakrájené dušené houby mleté maso nastaví i co do objemu.
  • ostatní ingredience: Jsou to ty, které můžeme použít v menším množství. Mohou to být například sekané ořechy, olivy a další ingredience, které máme v osobní oblibě.

Grilované mleté maso a jeho tvarování

Připravenou a přiměřeně zahuštěnou hmotu tvarujeme podle libosti. Mohou to být ploché větší či menší plátky nebo různé válečky. Pamatujeme na to, že ploché tvary se lépe grilují. Kulaté nebo oválné tvary pak můžeme grilovat na špízu, kde je ještě můžeme proložit cibulí, uzeninou, slaninou nebo kousky jater. Chceme-li plnit, pak maso rozprostřeme na placičku a naplníme. Při plnění nám dobře poslouží navlhčený mikroten s jehož pomocí maso svineme. Plníme kouskem uzeniny, sýra nebo houbovou, zeleninovou či jinou náplní. Naplněné maso se snažíme stlačit do ploššího tvaru nebo grilujeme na špízu tak, aby se peklo ze všech stran.

Grilování mletého masa

Vytvarované maso před grilováním potřeme olejem a grilujeme na rozehřátém grilu po každé straně asi 10 minut. Tvary umístěné na grilovací jehle během grilování otáčíme a grilujeme celkem asi 15 minut. Během grilování ještě potřeme olejem.

Přílohy ke grilovanému mletému masu

Přílohy mohou být rozmanité od chleba, bílého pečiva až po různě upravené brambory. Pokud není pečivo zcela čerstvé a máme rádi křupavé, tak ho zabalené do alobalu chvíli pečeme na grilu. K masu pak podáváme zeleninovou oblohu, zeleninové saláty a nemusíme vynechat ani hořčici, kečup nebo vhodnou studenou omáčku.
 





Příspěvky ke článku: Grilované mleté maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...