Tisk článku

Grilované ohnivé plátky

Venkovní grilování umožňuje měnit chutě podle libosti. Někdy plánujeme grilování tak, že po něm ještě chvíli posedíme, zvláště tehdy, pokud máme pozvané přátele a že posezení doplníme oblíbenými nápoji. Pak dáme přednost grilování, které vynikne svou ostřejší chutí. Grilovat se mohou různé druhy masa, ale v tomto článku dáme přednost vepřovým plátkům.

Grilované ohnivé plátky

Vepřové plátky na grilování

Z vepřového masa se velmi dobře grilují kotlety s kostí nebo vykostěné, plátky z kýty a použít se dají i plátky krkovičky. Maso si musíme před grilováním vhodně upravit. U kotlet odsekneme výčnělky a část obratlových kostí a u kosti je trochu nařízneme, případně je zcela vykostíme. Jestliže máme maso vcelku, pak nakrájíme a dosekneme plátky o síle asi 3 cm a odkrojíme přebytečný tuk. Plátky z kýty krájíme vždy přes vlákno a podle potřeby je odblaníme. Krkovičku grilujeme pouze z méně prorostlého kusu a maso krájíme na plátky. Nakrájené plátky ze všech druhů masa po okrajích nařízneme, aby se při grilování nekroutily a jemně naklepeme. Pak už je kořeníme nebo marinujeme podle chuti. Solit se doporučuje až nakonec.

Koření na grilované plátky

Na plátky s výraznou chutí volíme samozřejmě koření, které tuto chuť zajistí. Z běžného koření se uplatní sladká i pálivá paprika, kari koření, chilli koření, zázvor a kmín. Máme-li k dispozici některé exotičtější koření, například kurkumu nebo kardamom, můžeme sáhnout i po něm. Potřebné druhy koření nám mohou nahradit běžně prodávané kořenící směsi, kde buď vybereme oblíbenou nebo vyzkoušíme novou. Kromě tohoto sypkého koření se často využívají i kořenící omáčky. Lžička worcesteru nebo několik kapek tabasca také neuškodí. Místo nich se dá použít i sójová omáčka. Ostřejší nebo alespoň trochu jiné chuti dosáhneme také použitím zeleniny. Na prvním místě je jistě česnek, následují pálivé papriky nebo různé druhy chilli papriček. Sypkým či tekutým kořením a nebo drcenou zeleninou plátky posypeme ještě před grilováním a necháme chvíli odležet nebo si s trochou oleje připravíme pastu a tou plátky potřeme.

Grilovací marinády

Chceme-li mít maso opravdu prokořeněné, tak je nejlepší si připravit marinádu. Její příprava mnoho času nezabere, ale je třeba počítat s tím, aby se v ní maso mohlo proležet alespoň několik hodin, nejlépe do druhého dne. Není třeba, aby marinády na grilování bylo větší množství, proto používáme jen malé množství tekutiny, ve které rozmícháme koření a další ingredience. Jako nejčastější základ poslouží trocha oleje, ale může to být i kečup, řidší nebo zředěná hořčice, řídký nebo zředěný med, pivo, víno, trocha masového vývaru, jogurt nebo kysaná smetana. Dále využíváme různé druhy sypkého koření, kořenící omáčky a samozřejmě česnek nebo chilli papričky a kořenící bylinky. Jednotlivé ingredience mezi sebou můžeme vzájemně kombinovat. Základ s ostatními přísadami promícháme dohladka a nakrájené, očištěné a naklepané plátky vložíme do marinády tak, aby je co nejvíce obalila. Před grilováním je vyjmeme, osušíme a na rozpáleném grilu opékáme. Zbytkem marinády je při grilování můžeme potírat.

Přílohy ke grilovaným plátkům

Grilované plátky, kde bylo použito větší množství koření mají samy o sobě tak výraznou chuť, že k nim většinou podáváme jen chléb. Chceme-li ho mít v křupavé podobě, pak jej trochu opečeme buď rovnou na grilu nebo v alobalu. K tomu můžeme podávat na plátky nakrájenou čerstvou zeleninu a případně trochu teplé nebo studené grilovací omáčky. Ke kořeněným plátkům je vhodnější zvolit opak a podávat jemnější omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany nebo jogurtu a jen mírně dochucenou především citronovou šťávou. Místo koření do ní spíše přidáme dostatečné množství sekaných zelených bylinek.

Nápoje k ohnivým plátkům

K ohnivým plátkům je nezbytné podávat některý z vhodných nápojů. Protože výraznou chuť mají v oblibě hlavně dospělí, tak to v první řadě bude asi dobře vychlazené pivo. Místo piva se hodí i kvalitnější bílé nebo červené víno v lahvích. Nu a pro abstinenty je ne trhu dostatečný výběr minerálních vod nebo limonád.
 





Příspěvky ke článku: Grilované ohnivé plátky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...