5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!

Na každého to asi někdo přišlo.

Nezvladatelná a neukojitelná chuť na vepřová či hovězí žebírka!

A už jste vyzkoušeli ta jehněčí nebo z divočáka?

V tomto článku najdete luxusní recepty na pečená žebra v 5 různých variantách.

Pečená asijská žebírka s křupavou cibulkou

Kombinace masa slanou, horkou a křupavou cibulkou je naprosto dokonalá! V Asii se podává během čínského nového roku a věříme, že i vám tato lahůdka pečená v troubě do měkka s lepkavou marinádou zachutná.

Ingredience

  • 10 vepřových žeber
  • 1 vrchovatá polévková lžíce pasty Gochujang
  • 3 lžíce omáčky hoisin
  • 4 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 stonek citrónové trávy, velmi jemně nasekaný
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 2 lžíce třtinového cukru

Cibulový topping s chilli:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
  • 3 – 4 chilli papričky – směs červených a zelených, jemně nasekané
  • 1 + ⅓ šálku (100 g) sušené křupavé cibule
  • ½ lžičky soli
  • 4 jarní cibulky, hrubě nasekané

Postup

  1. Vložte žebra do velké misky nebo sáčku.
  2. Smíchejte všechny přísady na žebra – kromě třtinového cukru – a vytvořte marinádu.
  3. Nalijte polovinu marinády na žebra a promíchejte, aby byly celé pokryté.
  4. Zakryjte druhou polovinu marinády a vložte do chladničky.
  5. Zakryjte žebra a marinujte v chladničce po dobu 2 hodin (až přes noc).
  6. Jakmile jsou žebra namarinována, předehřejte troubu na 110 ° C.
  7. Umístěte rošt nad plech na pečení, do kterého nalijte 400 ml (přibližně 1 + ¾ šálků) vroucí vody.
  8. Umístěte žebra na rošt v jedné vrstvě a vložte do trouby na 2 a půl hodiny.
  9. Po 2 a půl hodinách potřete žebra zbývající marinádou a posypte třtinovým cukrem.
  10. Vložte zpět do trouby na 30 minut.
  11. Mezitím si udělejte topping.
  12. Na malé pánvi zahřejte olej.
  13. Přidejte česnek a chilli papričky a restujte na středním ohni několik sekund, poté přidejte cibuli a sůl.
  14. Restujte a pravidelně míchejte 2-3 minuty, dokud se vše nezahřeje.
  15. Přidejte jarní cibulku, pořádně vše promíchejte a  minutu restujte.
  16. Vyjměte žebra z trouby a položte na servírovací talíř.
  17. Posypte cibulovým toppingem a podávejte.
Vepřová žebra posypaná sušenou dibulkou, jarní cibulkou a chilli na talíři.
www.kitchensanctuary.com

Jednoduchá lepkavá jehněčí žebra

Pečená jehněčí žebírka v lepkavé glazuře inspirované asijskou kuchyní mohou být jak lahodnou večeří nebo příjemnou svačinkou. Glazura je skvěle lepivá, což dělá žebra neodolatelnými.

Ingredience

  • 1 kg jehněčích žeber (požádejte svého řezníka, aby vám žebra oddělil, budou se dělat rychleji)

Glazura:

  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1–2 lžíce korejské pasty gochujang (můžete nahradit jakoukoli chilli pastou)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rýžového vinného octa
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C a velký plech vyložte pečícím papírem.
  2. Smíchejte všechny přísady na glazuru a dobře promíchejte.
  3. Ochutnejte a přípavně dochuťte.
  4. Na připravený plech položte žebra a zalijte více než polovinou glazury.
  5. Vložte žebra do trouby a nechte je péct po dobu 20-25 minut, poté každých 10 minut potřete zbývající glazurou.
  6. Po 40 minutách zvyšte teplotu na 220 ° C a nechte žebra zkaramelizovat.
  7. Když jsou žebra lepkavá a zkaramelizovaná, vyjměte z trouby a podávejte.
Žebírka z jehněčího s marinádou servírovaná na talíři.
www.simply-delicious-food.com

Pokud patříte mezi ty, kteří si na jehněčím pochutnávají, nezapomeňte se podívat na našich 10 nejlepších receptů na jehněčí v různých obměnách.


Pomalu pečená BBQ žebra

Žebírka v tomto receptu se pečou pomalu a díky tomu vznikne naprosto úžasný pokrm. Většina práce spočívá v tom, že se vše zkombinuje dohromady, takže směle do toho!

Ingredience

  • 1 vepřová žebírka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušené cibule
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky mleté hořčice
  • ½ lžičky uzené papriky
  • podle potřeby sůl a pepř
  • 1 šálek BBQ omáčky

Postup

  1. Opláchněte žebra a osušte.
  2. Žebra nakrájejte na 2 – 3 kusy.
  3. Smíchejte všechno koření a žebra posypte zeshora, zespodu i ze stran.
  4. Vložte do misky a marinujte 6 – 8 hodin, ideálně přes noc.
  5. Předehřejte troubu na 120 stupňů Celsia.
  6. Žebra zabalte do alobalu a vložte do trouby.
  7. Pečte 2,5 – 3 hodiny.
  8. Hotová žebra vyjměte z trouby a z alobalu.
  9. Dejte žebra na rošt a potřete BBQ omáčkou.
  10. Opečte z obou stran, abyste na vnější straně žeber vytvořili křupavé opečené kůrky.
Namarinovaná vepřová žebra.
www.thesaltypot.com

Žebra z divočáka s čerstvými bylinkami

Všichni už jste určitě někdy ochutnali žebírka, ale co ty z divočáka? Jsou naprostou delikatesou! Připravte si je podle našeho jednoduchého návodu a nebudete litovat.

Ingredience

  • 1 žebra z divočáka
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 3 drcené stroužky česneku
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
  • 3 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
  • mořská sůl dle chuti
  • avokádový olej

Postup

  1. Připravte si velkou nádobu.
  2. Naplňte ji vodou a přidejte 4 lžíce soli na každý litr vody.
  3. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí.
  4. Přidejte maso, přikryjte a dejte přes noc do chladničky.
  5. Vytvořte si pastu z bylinek, česneku, citronové kůry, 1 lžíce soli a koření.
  6. Pastu rovnoměrně rozetřete na žebírka.
  7. Zakryjte alobalem a nechejte hodinu odležet.
  8. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  9. Odstraňte alobal ze žeber.
  10. Na středně vysokém plameni zahřejte na pánvi trochu avokádového oleje.
  11. Když je horký, vložte do pánve žebra tak, aby boky žeber směrovaly dolů.
  12. Když se vytvoří pěkná křupavá kůrka, otočte žebra a vložte je do trouby.
  13. Pečte, dokud nedosáhne jejich vnitřní teplota 70 stupňů (zkontrolujte po 45 minutách).
  14. Vyjměte z trouby, zakryjte a nechte žebra odpočívat po dobu 5-10 minut, poté nakrájejte a podávejte.
Žebírka z trouby z divočáka servírovaná na talíři s bylinkami a omáčkou.
www.westviamidwest.com

Pečená hovězí žebírka

Chcete upéct žebra tak lahodná, že budou vaši hosté bojovat o poslední kousek? Tento pokrm se stane favoritem vašeho večírku či neformální večeře a přitom je tak snadný!

Ingredience

  • dvoje hovězí žebra
  • 1 lžíce tekutého kouře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce chilli prášku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce papriky
  • 1 čajová lžička kořenící soli
  • 1/2 lžíce mleté hořčice

Postup

  1. Předehřejte troubu na 140 ° Celsia.
  2. Dva plechy na pečení nebo pekáče vyložte alobalem.
  3. Vyjměte hovězí žebra z obalu.
  4. Pokud je membrána stále na zadní straně, úplně ji odstraňte.
  5. V malé misce smíchejte tekutý kouř s hořčicí.
  6. Vmíchejte do obou stran žeber.
  7. V další malé misce smíchejte všechna suchá koření a promíchejte.
  8. Posypte kořením žebra ze všech stran a vtírejte prsty, abyste pokryli všechno maso.
  9. Do alobalu umístěte jedna žebra a uzavřete je do alobalu jako kapsu.
  10. Udělejte to pro obě žebra (budete mít dva balíčky).
  11. Umístěte balíčky na plech vyložený alobalem a pečte 3 hodiny.
  12. Sejměte z alobalu a na poslední hodinu vložte žebra na plech.
  13. Žebra pečte, dokud nebudou mít 90 °, aby spadly z kosti, ještě asi 1 hodinu.
  14. Vyjměte z trouby.
  15. Nechte 20 minut odpočívat, poté nakrájejte a ihned podávejte.
Kus hovězích žebírek dělaných v troubě s marinádou.
www.westviamidwest.com

K žebírkům se jako příloha hodí různé saláty. Vyzkoušejte třeba naše recepty na salát coleslaw 5 jinak!

Žebírka byste měli péct zakryté alobalem, aby se udržela jejich vlhkost a zabránilo se jejich vysychání. Stačí alobal použít uprostřed doby pečení a žebra nemusíte pevně balit, stačí je pouze zakrýt a zastrčit kolem okrajů.

A jak jste si na žebrech pochutnali vy? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X