Tisk článku

Grilované roštěnky

Grilovat se dají různé druhy masa. Přitom se každé z nich před grilováním může trochu jinak okořenit, případně jinak upravit. Po grilovaných kuřatech, grilovaných rybách a grilovaných plátcích z kuřecího nebo vepřového masa si alespoň jednou můžeme na grilu vyzkoušet hovězí maso.

Grilované roštěnky

Roštěnky na gril

Na grilování se kromě poněkud nákladné hovězí svíčkové hodí především dobře nakrájené plátky z hovězího roštěnce. Plátky by měly být 1,5-2 cm silné, nakrájené pokud možno stejnoměrně velké a přes masové vlákno.

Grilované roštěnky a předběžná úprava

Nakrájené roštěnky opláchneme, osušíme a naklepeme. Podle potřeby trochu upravíme tvar a po okrajích je několikrát nařízneme, aby se při grilování nekroutily, ale naopak zůstaly ploché. Roštěnky před grilováním nesolíme, ale potřeme je olejem a můžeme je trochu poprášit kořením podle chuti, potřít hořčicí nebo sardelovou pastou. Kromě koření můžeme použít i některé dochucovací přípravky, kterými roštěnky zakápneme. Patří mezi ně sójová omáčka a další kořenící omáčky či ostré kečupy nebo doma připravená vlastní kořenící směs. Roštěnky budou křehčí, když je takto upravené necháme nejméně dvě hodiny v chladničce odležet. Pokud nám to možnosti dovolí, tak jim na odležení dopřejeme čas i delší.

Grilované roštěnky a marinády

Kromě běžného potření olejem se roštěnky často předem nakládají do marinády, ve které maso nejen zkřehne, ale také získá lepší chuť. Hovězí maso se dobře snáší s kořením a kořenícími přípravky, takže je jen na nás, jakou marinádu si připravíme. Může to být například :

  • olejová marináda: Základem marinády je dobrý stolní olej, který dochucujeme kořením, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a různými kořenícími přípravky.
  • vinná marináda: Základ tvoří červené, případně bílé víno. I tuto vinnou marinádu dochucujeme různým kořením nebo vhodnými bylinkami.
  • hořčicová marináda: Na základ můžeme použít jak obyčejnou plnotučnou hořčici, tak pikantnější hořčici kremžskou a obě tyto hořčice můžeme ještě přichutit ostrou dijonskou hořčicí. Do hořčice můžeme přidat i trochu kečupu, sójové omáčky a koření.
  • kečupová marináda: Na základ marinády dáváme jemný i ostrý kečup, který doplníme podle chuti libovolným kořením či prolisovaným nebo utřeným česnekem.
  • medová marináda: Marinádu, kde je základem med v tekutém stavu, většinou ještě trochu ředíme vínem, pivem nebo citronovou šťávou. Koření do marinády vybíráme podle chuti, často přidáváme prolisovaný česnek.
  • ovocná marináda: Jedná se o méně obvyklé, ale velmi chutné marinády, kde na základ použijeme chuťově ostřejší ovocné džemy, povidla nebo ovocný džus. I tyto suroviny z ovoce doplňujeme kořením.

Roštěnky a grilování

Připravené a odleželé roštěnky klademe na nahřátý rošt grilu potřený olejem a grilujeme je po každé straně asi 5-7 minut. Délka grilování záleží na teplotě grilu. Během grilování je několikrát potřeme olejem. Pokud jsme měli roštěnky naložené v marinádě, tak je vyjmeme, osušíme a grilujeme stejným způsobem. Během grilování je potíráme zbytkem marinády. Správně připravené roštěnky jsou dobře propečené, bez syrových míst, na povrchu zahnědlé, uvnitř však růžové a šťavnaté.

Roštěnec na rožni

Máme-li dost času a nevadí nám prodloužení doby grilování, tak můžeme roštěnec o váze cca 1 kg (nebo méně či více podle počtu strávníků) ponechat vcelku, předem ho potřít olejem nebo ještě lépe naložit do marinády. Celý roštěnec je pak lepší grilovat na otočném rožni, kde ho dobře upevníme a roštěncem během grilování otáčíme. Přitom jej často potíráme olejem, případně ochuceným olejem nebo marinádou a tak, jak se roštěnec na povrchu propéká, tak odřezáváme tenké plátky, které můžeme podávat.
 





Příspěvky ke článku: Grilované roštěnky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...