Tisk článku

Grilované ryby

Při letním grilování máme dostatek možností střídat jednotlivé druhy masa. I když nejsme sami rybáři a nemůžeme se proto pyšnit vlastními úlovky, tak v nabídce obchodů vždy najdeme vhodný druh sladkovodní nebo mořské ryby a s trochu speciálním přístupem můžeme opět úspěšně grilovat.

Výběr ryb na grilování

Na venkovní grilování se z mořských ryb hodí především makrely, ale poměrně dobře se dá grilovat i pangasius či rybí filety z tresky, případně mořská štika a další druhy. Ze sladkovodních ryb můžeme použít nejčastěji nabízené ryby a to velice chutného lososa nebo naše domácí kapry a pstruhy. Mohou to být samozřejmě i jiné, méně obvyklé druhy.

Ryby a příprava na grilování

Chlazené ryby připravujeme před grilováním, mražené ryby necháme trochu povolit, ne však zcela rozmrazit. Lze samozřejmě grilovat i nerozmrazené porce, ale zde pak musíme volit mírnější teplotu a prodloužit i dobu grilování, protože jinak hrozí, že ryba bude uprostřed neostatečně tepelně upravená. Rybí maso necháváme raději ve větších kusech, menší ryby grilujeme celé, pouze vykuchané a podle potřeby očištěné. Pokud máme rybu, u které se nechává kůže, tak na ní před grilováním uděláme ostrým nožem drobné zářezy, lépe se do ní vetře sůl a koření a při grilování pak kůže nepopraská. Celé větší ryby se dají i plnit a to buď jen bylinkami pro chuť a vůni nebo vhodnou nádivkou. Delší plátky ryb můžeme stáčet do závitků, nerozpadavé rybí maso používáme na rybí špízy.

Grilované ryby a dochucování

Rybí maso zhruba hodinu před grilováním potřeme olejem a osolíme a okořeníme podle toho, jakou chuť chceme grilovaným rybím pochoutkám dodat. Rybí maso je chuťově poměrně neutrální, takže snese i větší množství koření, ale tím se samozřejmě potlačí jemná chuť rybího masa. Proto koření vybíráme podle receptu nebo podle vlastního uvážení. V obchodech máme na výběr dobré kořenící směsí a některé jsou určené speciálně pro ryby. Pokud nechceme příliš kořenit maso, tak se sice nevyhýbáme soli, protože bez ní je maso bez chuti, ale omezíme koření. Použijeme buď jen bylinky nebo hotové grilované maso podáváme například s bylinkovým máslem, které si připravíme předem velmi jednoduchým způsobem tak, že máslo smícháme s petrželkou, pažitkou, estragonem nebo jinými bylinkami nebo prolisovaným česnekem či některým kořením, upravíme do válečku a zabalené v alobalu nebo fólii necháme v ledničce ztuhnout. Nakrájené na přiměřené kousky je pak klademe na grilovanou porci masa. Další možností jsou různé kořeněné omáčky, kterými hotové porce doplňujeme.

Ryby a grilování

Ryby se grilují dobře, ale potřebují opatrné zacházení. Rybí maso je velmi křehké a občas se může rozpadat. Pokud máme v úmyslu grilovat ryby častěji, tak se vyplatí pořídit speciální náčiní. Doba grilování se nedá určit zcela přesně, záleží na velikosti ryby nebo porce a na teplotě grilu. Mělo by však stačit 10-15 minut po každé straně. Ryby přitom můžeme grilovat několika způsoby, podle druhu grilu nebo podle použitých pomůcek.

Grilované ryby na roštu nebo kameni

Mezi běžné venkovní grily můžeme zařadit mřížkové grily nebo grily s lávovým kamenem. Oba druhy grilů dobře rozehřejeme tak, aby poskytovaly jen sálavé teplo, v žádném případě negrilujeme nad plameny. Gril před vložením masa potřeme olejem, stejně jako porce nebo kusy masa a grilujeme za častého obracení a potírání olejem.

Grilované ryby v miskách

Pro grilování ryb se dnes prodávají drátěné ploché košíčky nebo misky, ve kterých ryba drží tvar a zabrání se tak rozpadu masa. Grilování s touto pomůckou je vhodné zvláště tehdy, kdy máme k dispozici opravdu mimořádně křehkou rybu.

Grilované ryby v alobalu

Další možností, jak zabránit rozpadání rybího masa je grilování v silném nebo pro grilování určeném alobalu. Ten před grilováním potřeme olejem, vložíme maso a výhodou je zde to, že můžeme přidat i další ingredience. Dobu grilování musíme přiměřeně prodloužit. Grilujeme buď zabalené do utěsněného balíčku z obou stran nebo necháme alobal otevřený a grilujeme jen po jedné straně.

Přílohy ke grilovaným rybám

Jako hlavní přílohu podáváme pečivo nebo pečené brambory a pestrou zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát. Samotné maso můžeme doplnit a současně i dochutit již zmíněným bylinkovým máslem nebo různými studenými omáčkami.
 





Příspěvky ke článku: Grilované ryby

Vložit nový příspěvek
Grilovaná ryby v Muurikka Smoker Autor: Helena, vloženo 25.03.2014
OdpovědětUž jste zkusili ryby dát zaudit do Muurikka Smoker? Vřele doporučuji. http://www.gril-muurikka.cz/muurikka-smoker-a317


Nové příspěvky