Tisk článku

Grilované špízy

Špízy, grilované na kovových jehlách, umožňují zpestřit pokrm již přímo dalšími společně grilovanými potravinami. Právě proto patří mezi oblíbený sortiment grilovaných jídel. Grilování není nijak náročné, špíz skládáme podle vlastní volby a možností a stejně tak si k němu volíme i vhodné přílohy a nápoje.

Grilované špízy

Grilovaný špíz a vhodné maso

Grilovat můžeme kvalitní hovězí maso, vepřové maso z kotlety nebo kýty, kuřecí nebo krůtí maso. Na špíz lze použít i rybí maso, ale pouze z druhů ryb, které se při tepelné úpravě nerozpadají. Z vnitřností se na grilované špízy hodí drůbeží nebo vepřová játra. Na špíz se dá použít i mleté maso, pokud z něj připravíme tužší kouličky. Maso na špíz krájíme přes vlákno na malé plátky, kostky nebo špalíčky. Není třeba krájet příliš tenké plátky, zbytečně se pak při grilování brzy vysuší. Vhodné jsou rozměry kolem 4-6 cm, síla plátků kolem 2 cm, špalíčky mohou být krájeny o rozměrech 4x4 cm. Maso před úpravou buď jen osolíme nebo si ho včas před grilováním naložíme do marinády podle vlastní chuti.

Grilovaný špíz a další ingredience

Špíz můžeme mít jednoduchý, zhruba jen se dvěma přísadami nebo o něco pestřejší. Záleží jen na naší chuti a momentálních domácích zásobách. Jako další potravina se na špízy přidává :

  • cibule: Cibule by na špízu neměla chybět. Přidáváme ji oloupanou a nakrájenou na silnější kolečka v množství podle chuti, ale špíz i strávníci docela dobře snesou i větší množství.
  • česnek: Česnek přidáváme oloupaný a v celých stroužcích. Většinou stačí 2-3 stroužky na celý špíz.
  • uzenina: Měkkou uzeninou jemné nebo ostřejší chuti lze doplnit každý špíz.
  • slanina: Běžná uzená slanina nebo anglická slanina se do špízů přidává tehdy, pokud je chceme mít o něco sytější. Pokud nám nevadí zvýšení kalorické hodnoty, tak právě slanina dodá špízům skvělou chuť, protože na grilování se používá co nejlibovější maso.
  • zelenina: Na špízy se hodí měkká plodová zelenina, jako jsou papriky, rajčata, cuketa a různé tykve. Krájíme na plátky nebo části plodů a zařazujeme na špíz mezi cibuli.
  • ovoce: Z ovoce se hodí především větší kousky rozpékavých jablek. Použít je možné i vypeckované meruňky, broskve nebo švestky. Menší plody jen vypeckujeme, větší rozdělíme na půlky nebo čtvrtky.

Grilovaný špíz a marinády

Naporcované maso můžeme před grilováním nechat proležet v marinádě nebo jej připravenou marinádou během grilování potírat. Marinády, které lze použít ke grilování si samozřejmě můžeme ve velkém výběru koupit, ale poměrně jednoduchým způsobem si je můžeme připravit doma podle vlastní chuti. Používáme především kečup a hořčici nebo trochu piva a vína a k dochucení sůl, mletou papriku sladkou i pálivou, chilli koření, zázvor nebo oblíbené kořenící směsi. Marináda by měla být spíše hustší, aby při grilování nestékala.

Grilování špízu

Na složení špízu si opatříme dlouhé kovové jehly a nebudeme používat různé dřevěné tyčky a pruty. Vyhneme se tak nebezpečí jejich vznícení během grilování. Kovovou jehlu můžeme předem trochu potřít olejem a na ni pak střídavě skládáme nakrájené a celkově připravené potraviny. Jehlu pak grilujeme buď na rozehřátém plochém grilu, kde ji během grilování ručně otáčíme nebo v grilu, kde je zabudováno zařízení pro otáčení, což grilování špízu značně usnadní a zrovnoměrní. Podle druhu masa a dalších přísad grilujeme zhruba 15-25 minut.

Grilovaný špíz a přílohy

Ke grilovanému špízu si můžeme ugrilovat i brambory. Doba jejich grilování je však poměrně dlouhá, takže pokud trváme na bramborách, je lepší si je připravit předem doma v kuchyni. Ale ke grilování se většinou používá jenom pečivo. K masovému špízu se samozřejmě hodí chléb nebo dalamánky, chlebové bagety a jiné drobnější pečivo připravené z chlebového těsta. Zda pečivo z běžné mouky, z celozrnné nebo jiné mouky, to už záleží jenom na nás. Přestože byla třeba do špízu použita zelenina, vždycky se hodí zeleninový salát z čerstvé zeleniny s osvěžující zálivkou. Ke špízům můžeme na dochucení podávat i některou ze studených omáček. Nápoje pak podáváme podle chuti a věku. Od minerálek a ovocných šťáv až k pivu nebo vínu.
 





Příspěvky ke článku: Grilované špízy

Vložit nový příspěvek
Grilování Autor: sarkiska, vloženo 12.07.2011
OdpovědětŠpízy jsou u nás oblíbené - stejně jako cokoli na grilu. Děláme i zeleninové - cuketu, lilek, cibuli, papriku - když je, tak kousek kuřecího masíčka, někdy jen zelenina - podle možností. K tomu samozřejmě omáčky - aby bylo v čem namáčet:) /moc dobrá je Ananas a kari od Hellmannsu nebo Jemná hořčicová.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...