Grilované sýry jako rychlé letní občerstvení

Grilování rozhodně patří k oblíbeným činnostem vlahých letních večerů.

Vhodnou potravinou pro tuto přípravu pokrmů je samozřejmě maso.

Pokud však chcete změnu, nebojte se použít ani zeleninu nebo sýry.

Grilované sýry jsou totiž lahůdkou, která zpestří váš jídelníček.

Jaké grilované sýry použít

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu, tak si zajistíme to, že se neroztékají. Použít můžeme především různé tvrdé sýry, výborný je hermelín a jemu podobné sýry s bílou plísní na povrchu. Vyloučeny nejsou ani tvarůžky, pokud na ně máme chuť, a do některých směsí se využijí i tavené sýry.

1. Grilovaný hermelín

Hermelín patří k sýrům, které jsou grilované velmi lahodné. Jeho chuť můžete zdůraznit grilovacím kořením.

INGREDIENCE:

  • 3 hermelíny – podle počtu strávníků
  • olej
  • grilovací koření
  • 4-5 stroužků česneku – podle chuti

POSTUP:

  1. Připravíme si marinádu, kterou budeme sýr potírat.
  2. Do misky dáme utřený česnek a grilovací koření a nalijeme asi 1 dl oleje. Pořádně promícháme.
  3. Touto směsí potřeme hermelíny, zabalíme jednotlivě do alobalu a necháme aspoň 1,5 hodiny marinovat, aby se jednotlivé chutě do sebe prolnuly.
  4. Potom přichystáme gril a dřevěné uhlí, na němž naložený hermelín grilujeme asi 7 minut z každé strany.

Hotový recept na grilovaný hermelín

zdroj: icancookthat.org

2. Grilovaný sýr halloumi

Středomořský sýr halloumi nemusíte jíst pouze v jeho domovině, ale naštěstí je k dostání také u nás. Proto není problém si připravit grilovaný halloumi. Jeho výhodou je, že se neroztéká. Ve spojení se rajčaty a pita chlebem je výborný občerstvením na letní večeři.

INGREDIENCE:

  • 1 balení sýru halloumi
  • 1 balení pita chleba
  • rajčata
  • mátové lístky
  • olivový olej Extra virgin
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka oregana
  • pepř

POSTUP:

  1. Připravíme si sýr halloumi, který nakrájíme na jednotlivé plátky.
  2. Z olivovového oleje, citronové šťávy, oregana a pepře si vyrobíme marinádu.
  3. Marinádou potíráme plátky halloumi při grilování.
  4. Grilujeme asi 4 minut z každé strany dozlatova.
  5. Sýr podáváme s nakrájenými rajčaty, pita chlebem a snítkou máty.

 

Hotový recept na grilovaný sýr halloumi

zdroj: legrandfromage.ca

3. Grilovaný tvrdý sýr

Nemáme-li doma žádnou sýrovou specialitu, můžeme na grilování použít i běžně dostupný tvrdý sýr. Klidně použijeme i eidam, ementál nebo goudu.

INGREDIENCE:

  • 4 plátky tvrdého sýru silné asi 1 cm
  • 4 rajčata
  • alobal
  • grilovací koření

POSTUP:

  1. Vezmeme alobal a na něho položíme plátek tvrdého sýru.
  2. Sýr posypeme grilovacím kořením.
  3. Rajčata opláchneme a nakrájíme na kostičky a přidáme do alobalu k sýru.
  4. Pořádně vše zabalíme a dáme grilovat asi na 5 až 7 minut z každé strany.

Hotový recept na grilovaný tvrdý sýr

Ke grilovaným sýrům podáváme především tmavé i bílé pečivo nejrůznějších tvarů. Aby bylo křupavější, potřeme je olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilujeme nebo je zabalíme do alobalu a grilujeme v něm. K pečivu přidáme čerstvou zeleninu nebo zeleninový salát a vhodné nápoje – víno nebo pivo.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *