Tisk článku

Grilované sýry

Letní grilování na chatě nebo zahradě bývá většinou spojeno s více či méně rozsáhlými přípravami, zvláště pokud je ke grilování pozvána společnost. Bývá třeba zajistit provozuschopnost grilu a topivo, maso se často nakládá nejméně den předem, aby získalo příslušnou chuť a křehkost, obstarat se musí pečivo či jiné přílohy, zelenina, ovoce, nápoje a k tomu třeba ještě něco sladkého. Někdy však můžeme mít chuť na něco méně náročného a přitom využít příznivého počasí. A tehdy mohou přijít na řadu grilované sýry, které doplníme uzeninou a zeleninou.

Grilované sýry

Grilované sýry

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu, tak si zajistíme to, že se neroztékají. Použít můžeme především různé tvrdé sýry, výborný je hermelín a jemu podobné sýry s jinými názvy. Vyloučeny nejsou ani tvarůžky, pokud na ně máme chuť a do některých směsí se využijí i tavené sýry. Při přípravě grilovaných sýrů postupujeme podle následujících příkladů.

Tvrdé sýry

Z tvrdých sýrů nakrájených na příslušné velké kostky můžeme tvarovat různé špízy, které doplňujeme uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo paprik. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Tvrdé sýry nakrájené na kostičky využijeme do směsí s uzeninou, zeleninou a případně i ovocem. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjeme alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs pokapat kečupem, kořenící omáčkou včetně sójové omáčky nebo různými dresinky, přelít kysanou smetanou nebo jogurtem. Grilované sýry kořeníme podle vlastní chuti. Lze jim ponechat vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny nebo využít ostřejších druhů koření, kořenících směsí a kořenících omáček či dresinků. Alobalová miska je také vhodnější na podávání. Grilujeme asi 5 minut tak, aby všechny použité suroviny byly horké a sýr jen mírně rozteklý.

Hermelín

Hermelín a jemu podobné sýry stejné konzistence a tvaru se zvlášť dobře hodí k plnění. Hermelín prokrojíme na 3-4 kolečka a mezi ně pak vkládáme plátky šunky nebo salámu přibližně stejné velikosti. Tuto uzeninovou náplň ještě prokládáme cibulí, rajčaty a paprikami, případně jinou zeleninou. Kolečka uzeniny ještě můžeme potřít hořčicí, kečupem, použít lze i sardelovou pastu. Pro plnění si také můžeme připravit předem trochu podušenou směs zahuštěnou vejci. Do této směsi se uplatní nejen uzenina a zelenina, ale také trochu hub. Do sýra vkládáme podušenou směs vychladlou, osolenou a okořeněnou. Takto připravený plněný sýr balíme do větších čtverců alobalu a grilujeme pouze několik minut. Většinou stačí 5 minut, doba grilování se odvíjí od teploty grilu.

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Možná právě pro tu vůni se hodí pro grilování venku. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu nebo špízové jehly můžeme napichovat spolu s tvarůžky i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat. Tvarůžky jsou jedním ze sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžeme doplnit i uzenou slaninou. Pokud použijeme alobalovou misku, tak můžeme udělat směs ještě pestřejší, protože můžeme použít různé druhy přísad. Kořeníme podle chuti, ale velmi opatrně solíme, protože tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Grilujeme také jen několik minut.

Ostatní sýry

Z ostatních sýrů přichází v úvahu tvarohové sýry typu lučina, typu niva nebo tavené sýry. Tyto sýry používáme spíše jako doplněk různých směsí z uzeniny nebo zeleniny. Grilujeme buď na čtvercích alobalu nebo ještě lépe v alobalových miskách. Sýry na směs nastrouháme nebo rozdrobíme. Solíme a kořeníme podle druhu použitého sýra. Zvlášť dáváme pozor na množství použité soli.

Přílohy ke grilovaným sýrům

Ke grilovaným sýrům podáváme především tmavé i bílé pečivo nejrůznějších tvarů. Aby bylo křupavější, potřeme je olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilujeme nebo je zabalíme do alobalu a grilujeme v něm. K pečivu přidáme čerstvou zeleninu a vhodné nápoje a grilování pro nás bude určitě příjemným zážitkem.
 





Příspěvky ke článku: Grilované sýry

Vložit nový příspěvek
Olomoucké tvarůžky Autor: tapinka, vloženo 03.06.2011
OdpovědětOlomoucké tvarůžky na grilu jsou opravdu výborné. Dáváme je do alobalu společně s kořením, troškou piva, okmínovat, kousek cibule a česneku. K tomu opečené pečivo, zeleninový salát a nějaký ten dresink. Občas vyrábím, občas koupím - výborné jsou Hellmann´s - teď mají nový Kari a ananas nebo máme rádi Francouzský.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...