Tisk článku

Grilování - jak správně grilovat?

Jak správně grilovat, aby bylo maso na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté? Jak se griluje ryba a jak zelenina? Dozvíte se jak se maso nakládá, co vyzkoušet a čeho se vyvarovat. Přidáme barbecue omáčku a několik vyzkoušených recpetů.

Grilování - jak správně grilovat?

Marináda dodá masu při grilování chuť podle složení koření. Existuje nespočet variací a sami můžete experimentovat a zkoušet nové koření. V tomto případě platí méně je někdy více, čím více koření dohromady smícháte, tím více bude chuť nevýrazná. Maso nakládáme do marinády alespoň na 2 až 3 hodiny, ideálně asi na jeden den. Marinádou můžeme maso při grilování potírat, zabráníme tak vysychání masa. Na příklad kuřecí maso je velmi suché a marinádu použijeme téměř vždy. Naopak na tučnější plátky vepřového nebo žebírka není třeba již tolik marinády.

Kotletky před grilování dáme z lednice několik hodin předem. Ořežeme tlusté kousky masa, aby nedocházelo k jeho vyškvařování a kapání tuku na brigety či gril. Grilujeme asi 5 a6 7 minut (podle jejich tloušťky) z každé strany při vyšší teplotě, takže při sníženém roštu na grilu. Povrch masa se zatáhne a uchová maximum šťávy uvnitř. Potom dáme rošt výše a při menší teplotě grilujeme dalších asi 5 minut. Pak už nám nic nebrání si na nich pochutnat.

Ryby grilujeme většinou v alobalu nebo jiném obalu. Potřeme ho olejem a rybu zabalíme. Rybí maso se rychleji rozpadá, proto ho musíme připravovat v obalu. Necháme asi 10 až 15 minut při střední teplotě a několikrát otáčíme. Nakonec obal odstraníme a chvilku grilujeme napřímo.

Hamburgery si můžeme připravit i doma na grilu. Připravíme si placky z mletého masa, doporučuje se ne moc tlusté. Grilujeme z každé strany asi 3 až 5 minut. Na gril můžeme dát i přiloženou zeleninu, vždy zprudka a jen krátce. Pak vše dáme do housky a hamburger je hotový.

Kukuřici musíme nejdříve předvařit a až potom ogrilovat. Jinak by byla příliš tvrdá. Při grilování musíme potírat olejem či sádlem, aby nevysychala a udržela si šťávu v sobě. Postupně otáčíme a grilujeme asi 8 až 10 m inut.

Brambory na grilu trvají poměrně dlouho, záleží na jejich velikosti. Středně velké brambory grilujeme asi 40 až 50 minut. Pokud je předvaříme, stačí asi 15 minut. Grilujeme při mírné teplotě, rošt máme poměrně vysoko.

Barbecue omáčka Smícháme 150ml ostrého kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce rostlinného oleje a 1 lžíce octa. Dva větší stroužky česneku propasírujeme a utřeme do jemna a přidáme jednu malou lžičku worcesteru a můžeme ještě podle chuti případně trochu dosolit.

Tipy
Maso na grilu neobracejte vydličkou, protože po propíchnutí z něj více uniká šťáva, používejte kuchyňské kleště nebo lopatky.
Při marinování občas maso a marinádu přotřepejte.
Když grilujeme křehké či měkké suroviny, které by se na roštu rozpadly, zabalíme je do alobalu. Ten nakonec na minutku rozbalíme a dokončíme rozbalené.
Při nákupu dřevěného uhlí nebo briket dejte raději přednost briketám. Ty se hůře zapalují, ale déle hoří a nezapáchají a nekouří tak, jako dřevěné uhlí.
Pokud začne kapat tuk na uhlí a začne hořet, postříkejte trochu gtil vodou v rozprašovači.
Před grilováním vždy pečlivě očistěte rošt a trochu potřete olejem.
Negrilujte dokud nevyhoří podpalovač!

Vyzkoušejte:





Příspěvky ke článku: Grilování - jak správně grilovat?

Vložit nový příspěvek
výhra - gril Autor: Tapinka, vloženo 18.06.2009
OdpovědětNyní už můžeme grilovat i v nepříznivém počasí a v zimě. Vyhrála jsem od Hellmannsu rakletový gril - stačilo koupit jednu tatarku a poslat sms a gril byl doma. Tatarku kupuji stejně jen hellmanns, doma nic jiného neprojde, takže jsem to využila - taky už bylo na čase, protože jsme likvidátoři tatarek:). Určitě zkuste taky štěstí, soutěž běží někdy do půlky července.
helmans Autor: hugo, vloženo 19.06.2009
Odpověděttak jsem se nechal inspirovat k soutezi, koupil tatarku a vyhral chladici tasku, taky dobra, gril to sice neni, ale treba se zadari priste


Nové příspěvky