Tisk článku

Grilování narychlo

Na oblíbené venkovní grilování se většinou dokážeme dost dobře připravit. Nakoupíme vhodné maso, naporcujeme je, předem okořeníme nebo přímo naložíme do marinády a připravíme si i další potřebné ingredience a samozřejmě máme k dispozici provozuschopný gril a topivo. Ale někdy nás může přepadnout chuť na grilování bez předem provedených příprav. S trochou fantazie si i v tomto případě dokážeme připravit výborné grilované pochoutky.

Grilování narychlo

Rychlé grilování a suroviny

Na rychlé a neplánované grilování se nejdříve podíváme, co máme v chladničce nebo ve spížích uloženo. Velmi často se totiž toto rychlé grilování dá pořídit z běžných zásob, pokud nám nestačí, tak něco málo přikoupíme. Narychlo se griluje především různé druhy uzeniny a sýra, případně jejich vzájemní kombinace, dobrá jsou i kuřecí játra. Trochu cibule, několik stroužků česneku a koření, kečup nebo hořčici doma najdeme docela určitě a můžeme grilovat.

Grilovaná uzenina narychlo

Na grilování můžeme použít různé druhy silných i tenkých párků, špekáčky či vuřty, klobásy jemné i pikantní, slaninu a salámy. Uzeninu můžeme dokořenit libovolným kořením a před a během grilování potíráme uzeninu olejem. Podle druhu uzeniny, jejích množství a naší momentální chuti si můžeme vybrat způsob z několika tipů na grilování :

  • jednoduché grilování: Můžeme na něj použít vuřty, špekáčky, silné párky i klobásy. Všechny druhy pouze potřeme olejem a grilujeme do prohřátí a zbarvení povrchu. Dáme si však záležet na jejich ozdobném nakrájení. Vuřty a špekáčky většinou krájíme na konci do kříže nebo do hvězdy. U všech druhů můžeme po celé délce nakrájet příčné zářezy. Také můžeme párky a klobásy do poloviny tloušťky nakrájet na čtverečky nebo je po celé délce ostrým nožem nakrájíme na jednosoustové kousky, ale nedokrojíme. Na grilu se tyto zářezy po opečení pěkně rozvinou.
  • grilování s dalšímu surovinami: Uzeninu doplňujeme již při grilování. Využíváme přitom udělaných hlubších zářezů, které vytřeme ostřejší hořčicí nebo kečupem, můžeme do nich vkládat plátky cibule nebo česneku, plátky nebo hranolky slaniny či salámu nebo tvrdého sýra. Dobrá je i kombinace obalení párku nebo klobásy v plátku slaniny.
  • grilování na jehle: Malé špízky z uzeniny jsou další možností. Uzeninu nakrájíme na kolečka a na jehlách nebo špejlích ji prokládáme plátky cibule, česneku, paprik nebo rajčat. U špízů také velmi dobře využijeme menších množství různých uzenin, protože je můžeme mezi sebou kombinovat. Plátkovou uzeninu stočíme do ruliček nebo složíme do čtverečků.
  • grilování v alobalu: Na ně potřebujeme dostatečně velké čtverce alobalu nebo alobalové misky. Do nich si připravíme směs uzeniny a zeleniny.

Grilované sýry narychlo

Na rychlé grilování je nejlepší Hermelín a jemu podobné sýry, byť s jinými názvy. Aby se při grilování neroztékal, je nejvhodnější použití alobalu. Hermelín má tu výhodu, že díky jeho jemné chuti se k němu hodí řada dalších surovin, takže se nemusíme příliš obávat i netradičních kombinací. Hermelín na grilování předem plníme šunkou nebo jinou uzeninou, využít můžeme i jiné druhy sýrů. K plnění hermelínu se hodí i ovoce, výborné jsou banány, kiwi nebo jablka, vše krájené na plátky. Stejně dobře se dá použít i zelenina, především rajčata, papriky, cuketa, ale i plátky okurek nebo ředkviček a samozřejmě cibule a česnek. Dochucujeme s ohledem na další suroviny hořčicí nebo kečupem, sójovou omáčkou a libovolným kořením nebo zelenými bylinkami. Grilujeme zabalené do alobalu po jednom kuse a v rozevřeném alobalu podáváme.

Grilovaná kuřecí játra

Pokud máme doma kuřecí játra, tak i ta jsou výborná na rychlé grilování. Po odstranění blanek je upravíme na pokud možno stejně velké plátky a grilujeme je jako špízy nebo v alobalu. Jemná kuřecí játra předem poprášíme grilovacím nebo jiným kořením podle naší vlastní chuti, ale omezíme sůl, kterou použijeme až po dokončení. Na jehlách i v alobalu můžeme játra doplnit s dalšími surovinami. Hodí se uzenina, ale i jemně nakrájené žampiony či některé druhy zeleniny. Do alobalu může být směs samozřejmě ještě pestřejší. Grilovaná kuřecí játra podáváme s tmavým chlebem.
 





Příspěvky ke článku: Grilování narychlo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky