Tisk článku

Grilujeme kuřecí maso

Příjemně teplé podvečery a delší den lákají k vaření mimo kuchyň, kde nás naše středoevropské klima nutí zdržovat se po většinu roku. Můžeme to vyřešit jednoduše a sice tak, že si uděláme jednoduchý táborák a opečeme vuřtíky, ale to je hned za námi. Pořídíme-li si gril, ať už koupí nebo vlastními silami, můžeme s celou rodinou a přáteli strávit příjemné chvíle při grilování něčeho složitějšího a chutnějšího. A může to být například kuřecí maso.

Grilujeme kuřecí maso

Kuřecí maso na grilování

Kuřecí maso má pro grilování mnoho předností. Je málo tučné, je brzy propečené doměkka, jeho chuť je neutrální, takže je můžeme kořenit více či méně, marinovat v marinádách jemnějších i ostřejších a také doplňovat dalšímu surovinami. Záleží jen na naší chuti a fantazii.

Příprava kuřecího masa před grilováním

Celé kuře na grilování

Jestliže chceme grilovat celé kuře, pak je očistíme, odkrojíme nežádoucí části, mezi které patří spodky nohou, letky křídel a případné přebytky kůže. Nechceme-li grilovat zhruba dvě hodiny i déle, tak maso předem předvaříme nebo předpečeme do poloměkka. Kuře osolíme po celém povrchu i uvnitř břišní dutiny a okořeníme podle chuti. Kuře můžeme kořenit i bylinkami tak, že vložíme do břišní dutiny svazeček bylinek nebo na několika místech vsuneme pod naříznutou kůži lístky šalvěje. Chceme-li grilovat kuře marinované, pak je musíme naložit do marinády alespoň několik hodin předem, nejlépe však přes noc.

Porcované kuře na grilování

Očištěné a upravené kuře rozporcujeme na čtvrtky, menší kousky by se příliš vysušily. Osolíme a okořeníme, popřípadě naložíme do marinády. Protože kuřecí maso je poměrně suché, přidáváme do marinád olej. Zbytkem marinády pak kuře během pečení potíráme.

Kuřecí plátky na grilování

Kuřecí plátky vyžadují minimální přípravu. Pouze je omyjeme a upravíme na úhledné plátky. Můžeme opatrně naklepat, nejlépe jen klouby rukou. Pak je okořeníme, přitom jejich konečné chuti prospěje když je necháme chvíli v chladu odležet, aby chuť a vůně koření prostoupila do masa. Před odležením je ještě můžeme pokapat olejem, maso je pak křehčí.

Plněné kuřecí plátky na grilování

Plátky mají tu výhodu, že se dají i plnit a přeložit na kapsu nebo do vyšších prsíček naříznout otvor. Nádivku nepřipravujeme z housek jako u pečených plněných plátků, protože během grilování příliš vysychá. Volíme spíše nádivku z uzeniny nebo z předem osmahnutých či podušených hub a zeleniny. Chuťově zajímavá je i nádivka s ovocem.

Kuřecí špízy na grilování

Z plátků se také dají nakrájet přiměřené kousky, s dalšímu surovinami je pak napíchat na grilovací jehly a vytvořit si tak pestrý špíz. Mezi další suroviny můžeme zahrnout především kousky uzenin, z nich pak anglickou slaninu nebo kousky pikantních klobás, ze zeleniny to bude samozřejmě cibule a pak papriky a rajčata. Místo uzeniny nebo zeleniny to mohou být i menší plody nebo pokrájené kousky tvrdšího ovoce. Hodí se především jablka, meruňky, broskve nebo švestky.

Grilování kuřecího masa

Před grilováním všechno připravíme tak, aby vlastní grilování probíhalo hladce a bez přerušování. Nejčastěji se griluje na otevřením grilu přímo nad dřevěným uhlím. To se musí nechat rozpálit na správnou teplotu, což trvá zhruba půl hodiny. Uhlí musí být pouze žhavé, ne hořet plamenem. Správně nažhavené uhlí má šedavou barvu popela. Pokud grilujeme na jiných grilech, plynovém, elektrickém nebo kamenech, které se prodávají v mnoha druzích, pak postupujeme podle návodu k jednotlivým spotřebičům. Dřevěné uhlí má tu výhodu, že můžeme grilovanému pokrmu dodat vůni a uzenou příchuť použitím vonných větviček bylin, které před grilováním namočíme do vody a pak vhodíme do ohně. Takto se používají například větvičky snadno dostupného jalovce. Mohou to být i snítky rozmarýnu nebo tymiánu, ale ty bychom museli mít v bylinkové zahrádce. Grilujeme na čistém roštu, který jsme předem potřeli trochu stolním olejem, aby se maso nepřipalovalo. Během grilování maso potíráme buď jen olejem nebo připravenou kořeněnou omáčkou, jejíž základ tvoří olej. Maso průběžně obracíme tak, aby se ze všech stran stejnoměrně propeklo a kontrolujeme průběh grilování. Podle potřeby upravujeme výšku roštu. Během grilování do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Pro celé kuře nebo špízy je výhodný otáčecí gril. Doba grilování se řídí velikostí masové porce. Celé kuře grilujeme zhruba necelé dvě hodiny, porcované kuře 30-45 minut, plátky nebo špízy 20-30 minut.
 





Příspěvky ke článku: Grilujeme kuřecí maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky