Grilujeme kuřecí maso – křídla, stehna a prsíčka

Při letním grilování příjemně utíká čas, zvláště trávíme-li ho ve společnosti rodiny a přátel.

Jaké vybrat vhodné maso ke grilování? Vyzkoušejte třeba kuřecí.

Kuřecí maso má několik nesporných výhod – je rychle propečené doměkka, není tučné a můžeme ho marinovat dle našich zvyklostí a chutí.

Jaké kuřecí maso se ke grilování hodí

Je úplně jedno, jestli si na grilování vybereme kuřecí stehna, prsíčka nebo křídla. Grilovat můžeme dokonce i celé kuře. Před samotným grilováním je vhodné maso na několik hodin naložit do marinády a tou pak během grilování také maso potírat. Kuřecí maso tak získá výtečnou chuť.

Chilli koření se vyrábí z plodů exotických druhů paprik, které rostou hlavně v tropech a subtropech. Obsahuje vitamím C a karoten B. Chilli má kladný vliv na zažívání a podporuje chuť k jídlu. Můžete ho přidat také do směsi na marinádu pro grilování kuřecích křídel.

Jaké marinády se hodí ke grilovanému kuřecímu masu
V případě marinád, které použijeme pro přípravu kuřecího masa ke grilování, záleží na našich zvyklostech a chutích, protože lze použít velké množství marinád. Mohou to být marinády s medem, nebo s pikantním koření – kari, chilli. Použít lze i švestkovou marinádu, česnekovou, bylinkovou, pepřovou nebo marinádu z jablíček. Správný účel marinády tkví v tom, aby maso učinila křehčím. Pak se totiž bude lépe rychleji grilovat. Pochopitelně důležitá je i vlastní chuť marinády, záleží na ní konečný výsledek našeho úsilí.

Jaké marinády se hodí ke grilovanému kuřecímu masu

V případě marinád, které použijeme pro přípravu kuřecího masa ke grilování, záleží na našich zvyklostech a chutích, protože lze použít velké množství marinád. Mohou to být marinády s medem, nebo s pikantním koření – kari, chilli. Použít lze i švestkovou marinádu, česnekovou, bylinkovou, pepřovou nebo marinádu z jablíček.

Správný účel marinády tkví v tom, aby maso učinila křehčím. Pak se totiž bude lépe rychleji grilovat. Pochopitelně důležitá je i vlastní chuť marinády, záleží na ní konečný výsledek našeho úsilí.

1. Grilovaná kuřecí křídla

Nebojte se použít i poněkud výraznější koření, aby kuřecí prsíčka byla pikantnější.

INGREDIENCE:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce medu
  • 9 lžic sojové omáčky
  • mleté chilli koření
  • sůl

POSTUP:

  1. Připravíme si křídla, která omyjeme a osušíme.
  2. Do mísy nalijeme sojovou omáčku, přidáme utřený česnek, med, chilli a sůl a dobře zamícháme.
  3. Do této směsi naložíme kuřecí křídla, nejlépe na celou noc, aby se jednotlivé chutě dobře spojily.
  4. Připravíme si gril a kuřecí křídla grilujeme tak, aby kůže byla krásně křupavá.
  5. Během grilování maso potíráme marinádou.

Hotový recept na grilovaná kuřecí křídla

zdroj: kraftcanada.com

Víte, že tymián působí proti nadýmání i průjmům? Zároveň je jednou z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog. Používá se při inhalacích při nachlazení nebo jako ústní voda a kloktadlo. Svojí výraznou chutí okoření tymián i grilovaná kuřecí prsíčka.

2. Grilovaná kuřecí prsíčka

Že se med a pepř k sobě nehodí? To jste pravděpodobně ještě neochutnali grilovaná kuřecí prsa s těmito igrediencemi. Nechte se překvapit a vyzkoušejte náš recept.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • na jogurtový dip: 1 kelímek jogurtu, 1 lžíce hořčice, stroužek česneku, sůl a mletý pepř

POSTUP:

  1. Připravíme si kuřecí prsíčka, která omyjeme a osušíme a rozkrojíme je na 2 tenší plátky.
  2. Smícháme dohromady med, tymián, bazalku, sůl a pepř a touto směsí potřeme kuřecí prsa a necháme přes noc marinovat.
  3. Potom si připravíme gril a vložíme na něho marinovaná kuřecí prsíčka.
  4. Grilujeme z obou stran asi 6 až 7 minut a marinádou během grilování maso potíráme.
  5. Z jogurtu, hořčice, česneku, soli a pepře si připravíme dip, který ke grilovaným kuřecím prsíčkům podáváme.

Hotový recept na grilovaná kuřecí prsíčka

zdroj: skinnyms.com

Víte, že zázvor má také léčebné účinky? Je antibakteriální a působí i protizánětlivě. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a napomáhá při redukci hmotnosti. Není však vhodný pro děti a těhotné ženy by ho měly konzumovat s mírou. Můžete jím ochutit i marinádu na grilovaná kuřecí stehna.

3. Grilovaná kuřecí stehna

Kdo má rád maso šťavnatější, sáhne obvykle po kuřecích stehnech. Pozor na to, že toto maso s kostí se musí grilovat delší dobu. Anebo ho před grilováním odkostěte.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí stehna
  • mletý pepř
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • česnek
  • olej
  • mletý zázvor

POSTUP:

  1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Nejlépe je také je vykostit, abychom zkrátili dobu grilování.
  2. Připravíme si marinádu z pepře, soli, kmínu, papriky, česneku, oleje a zázvoru.
  3. Kuřecí stehna necháme marinovat přes noc.
  4. Potom si připravíme gril a položíme na něho marinánou potřená kuřecí stehna kůží dolů.
  5. Grilujeme doměkka ze všech stran, při grilování potíráme maso marinádou.

Hotový recept na grilovaná kuřecí stehna

zdroj: epicurious.com

Jako přílohu ke grilovaným kuřecím křídlům, prsíčkům nebo stehnům podáváme různě ochucené dipy, které si buď vyrobíme sami, nebo koupíme již hotové v obchodě, kde je na výběr velké množství různých omáček. A samozřejmě podáváme i pečivo – čerstvé rohlíky, banketky nebo chléb. Z nápojů se hodí víno i pivo.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *