Tisk článku

Grilujeme uzeninu

Grilovat můžeme téměř cokoliv, ale nejčastěji to bývá různě upravené maso. Grilované maso je sice pochoutka, ale přece jenom vyžaduje určitou přípravu a delší dobu grilování. A tak, jestliže nás najednou přepadne chuť na grilovanou pochoutku, tak uzenina bude první na řadě. Samozřejmě ji lze grilovat jen tak napíchnutou na špízu. Ale většinou už nespěcháme tolik, abychom si s ní nemohli dát trochu práce a pak si víc pochutnat. Čas nám ušetří to, že k uzeninám podáváme většinou jen chléb nebo jiné pečivo. Přitom bychom neměli zapomenout na čerstvou zeleninu.

Grilujeme uzeninu

Grilované klobásy

Klobásy patří mezi nejčastěji grilovanou uzeninu. Nabídka je dostatečně široká včetně klobás pro grilování přímo určených. Většina nabízených klobás má už více či méně svou masovou chuť doplněnou kořením. I tak si ale můžeme klobásy dochutit vlastním kořením, které původní chuť doplní. Koření by proto mělo být ještě výraznější. K tomu se nabízí chilli koření, kari koření, pepř nebo různé kořenící směsi s originální chutí. Klobásy můžeme grilovat různými způsoby :

  • celé grilované klobásy: Klobásy nekrájíme na kousky, ale dáme si záležet na tom, abychom je ozdobně nařízli na povrchu. Můžeme nadělat příčné zářezy, zářezy jen na konci nebo je křížem naříznout v drobných odstupech po celé ploše a vytvořit tak mřížku. Právě do těchto zářezů pak můžeme vetřít koření. Před grilováním je lehce potřeme olejem a ugrilujeme dozlatova ze všech stran. Olejem, do kterého můžeme přidat koření, je několikrát potřeme i při grilování.
  • grilované špízy z klobás: Klobásy nakrájíme na příčně na plátky a na špízové jehly je napichujeme spolu s plátky cibule, rajčat nebo paprik. Hodí se i sem tam přidat stroužek oloupaného česneku. Méně tučné klobásy můžeme doplnit plátky slaniny.
  • grilované klobásy v alobalu: Do alobalových balíčků můžeme přidávat různé druhy zeleniny, další uzeniny nebo sýr. Klobásy můžeme předtím i naložit do marinády nebo je pokapat či potřít některým z tekutých koření.

Grilované párky

Párky jsou méně tučné a méně kořeněné než klobásy a jejich konzistence je měkčí než u klobás. Takže je jen na nás, zda jim ponecháme jejich jemnější chuť nebo si je dokořeníme. Na jejich ochucení opět můžeme použít různé druhy koření. Grilujeme je podobnými způsoby jako klobásy, ale tím, že jsou měkčí, můžeme tuto jejich vlastnost využít a připravit pro grilování párky různě plněné. Takže pro grilování párků si můžeme vybrat z těchto způsobů :

  • grilované celé párky: Grilujeme je ozdobně naříznuté. Do hlubších příčných zářezů můžeme před grilováním vložit například plátky slaniny, kroužky cibule nebo stroužky česneku. Párky poměrně dobře přebírají chuť marinády, takže je můžeme před grilováním naložit do marinády.
  • grilované párkové špízy: Nakrájené plátky párků můžeme při napichování na špíz střídat s plátky slaniny nebo ostré klobásy a k tomu s cibulí, česnekem nebo rajčaty.
  • grilované plněné párky: Párky rozkrojíme podélně a uprostřed je trochu vydlabeme do žlábku. Vydlabanou hmotu z párků osmahneme spolu s nakrájenou cibulí na tuku, přidáme strouhaný sýr nebo vejce, případně oboje, dokořeníme a hmotou naplníme půlky párků. Tuto nádivku do párků můžeme dělat různou, například jen ze sýra, s paštikou nebo s jemně nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninou. Pak je můžeme plnit i nevydlabané tak, že nádivku na párky poklademe. Párky musíme grilovat podložené alobalem, aby se nádivka při případném překlopení nepřipálila.
  • párky grilované v alobalu: Do alobalových balíčků připravujeme většinou různé směsi nakrájených párků, klobás, zeleniny a sýra. Do balíčků můžeme použít i trochu tekutého koření včetně kečupu. Do alobalu můžeme zabalit plněné párky, ale pak nám bude chybět jejich osmahnutí.


Grilovaný salám

Salám se asi griluje jen výjimečně, ale i k tomu se můžeme někdy rozhodnout, protože grilovaný salám připomíná hamburgery a podobně jej pak můžeme i podávat. Na grilování se hodí jen různé druhy měkkých salámů, které grilujeme následujícími způsoby :

  • grilované plátky salámu: Z oloupaného salámu nakrájíme plátky, okořeníme je a ugrilujeme.
  • grilovaný plněný salám: Mezi dva plátky salámu můžeme dát plátek uzeného masa nebo plátek sýra nebo je potřít paštikou či připravenou nádivkou. Před naplněním salám potřeme hořčicí nebo kečupem. Při grilování pro jistotu podkládáme alobalem.
  • grilovaný salám v alobalu: U salámu je postup podobný jako u párků. Alobalové balíčky doplňujeme jinou uzeninou, sýrem nebo zeleninou. Do balíčku můžeme přikápnout trochu piva, kečupu nebo tekutého koření.




Příspěvky ke článku: Grilujeme uzeninu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky