Tisk článku

Grilujeme v alobalu

Jedním ze způsobů grilování je ten, kdy grilujeme plátky masa samotné, ve směsi s dalším masem, uzeninou nebo se zeleninou či ovocem a to vše zabalené v alobalu. Směsi přitom můžeme různě obměňovat. Alobal na grilování musí být silnější, případně ho dáváme dvojitě až trojitě a pevně zabalíme.Výhodné jsou alobalové misky, které dobře zadržují vypečenou šťávu. Grilujeme na sníženém roštu a dobu grilování prodloužíme asi o třetinu.

Grilujeme v alobalu

Výhody grilování v alobalu

První výhodou grilování v alobalu je, že můžeme grilovat různě sestavené směsi a tím může být grilované jídlo pestřejší. Grilované pokrmy můžeme příležitostně v alobalu i servírovat.
Druhá výhoda je ta, že připravovaný pokrm se spíše peče a tím není tak osmahlý pro ty, kterým to ze zdravotních nebo jiných důvodů nevyhovuje. Třetí výhodou je to, že pokud nás nepříjemně překvapí počasí, takže se nedá grilovat venku, jednoduše připravené alobalové balíčky upečeme pod domácím grilem nebo v troubě.

Grilované maso v alobalu

Používat můžeme všechny druhy masa vhodné i pro otevřené grilování. Maso tedy porcujeme na plátky a to spíše slabší nebo kostky či nudličky různé velikosti. Můžeme kombinovat i různé druhy masa, například vepřové s kuřecím, vepřové s uzeninou nebo rybím masem, rybí maso se slaninou a poměrně dobře se takto griluje i mleté maso. U grilovaného masa většinou využíváme koření více než jindy, takže maso sypeme kořením nebo směsí koření. Podle druhu kořenící směsi, která již někdy může obsahovat sůl, pak solíme. Maso můžeme i bez obav z připálení potírat hořčicí, kečupem sladkým nebo ostrým i hustšími marinádami. K masu většinou přidáváme i nakrájenou zeleninu. Kromě obvyklé cibule a česneku se k takto grilovanému masu hodí samozřejmě papriky a rajčata, růžičky brokolice nebo květáku, případně směs sterilované zeleniny. Kromě zeleniny to mohou být i jemně nakrájené houby. Ke grilování, zvláště k jemnému kuřecímu masu, se hodí i ovoce. Velmi vhodná jsou jablka, ale mohou to být i vyzrálé meruňky či broskve, hroznové víno nebo švestky. Nakrájené, okořeněné a celkově připravené maso vkládáme na čtverce alobalu a doplníme dalšími surovinami. Jestliže používáme misky, můžeme přidat i trochu tekutiny na podlití, kterou může být kečup, pivo nebo víno. Výsledný pokrm se pak blíží jemně pečenému jídlu a smíšená vypečená šťáva má velmi lahodnou chuť. Vše důkladně zabalíme tak, aby nikde neunikala pára ani vypékaná šťáva a grilujeme. Grilování prodlužujeme asi na 30-40 minut.

Grilované uzeniny v alobalu

Vybrané druhy uzenin jsou pro svou rychlou přípravu při grilování vždy vítané. Vybíráme z měkčích druhů klobás, párků, špekáčků nebo měkkého salámu. Uzeniny grilované v alobalu před grilováním připravujeme různě. Jednoduchý je způsob, kdy do nich nařízneme zářezy a do vzniklých otvorů zasunujeme kousky cibule, česneku, sýra, jiný druh uzeniny nebo slaniny. Zářezy můžeme předtím ještě vytřít směsí koření s olejem, ostrou hořčicí nebo ostrým kečupem. Takto upravenou uzeninu zabalíme do alobalu a grilujeme asi 20 minut. Dalším způsobem je ten, kdy si připravíme směs z několika druhů uzeniny. Krájíme ji na kolečka nebo kostky, případně i mícháme s masem nebo drůbežími játry. Uzeninovou směs doplníme zeleninou, houbami nebo sýrem, okořeníme a zabalíme do alobalu. Opět můžeme nepatrně podlít. Pokud je jídlo připravováno pro dospělé osoby, tak u uzeniny je vhodné pivo. Alobal musí nakonec být velmi pevně uzavřen. Grilujeme 20-30 minut.

Grilované ryby v alobalu

Alobal jako ochranná vrstva při grilování je pro ryby velmi vhodný, protože rybí maso má tendenci se rozpadat a tímto způsobem se tomu zabrání. Ryby grilujeme celé nebo nakrájené na rybí filety. Celé ryby mají v tomto případě tu výhodu, že jejich břišní dutinu můžeme buď jen vymazat nějakou vhodnou kořenící směsí nebo je plnit směsí zeleniny, uzeniny a sýra. Rybí maso snese poměrně dost koření, takže si vybíráme ostřejší kořenící směsi nebo naopak pro zvýraznění jemné chuti rybího masa kořeníme jen bylinkami a nezapomeneme pokapat citronovou šťávou, po které je rybí maso křehčí a chutnější. Připravené rybí maso balíme do alobalu a přidáváme kousek másla. Chceme-li podlít trochou tekutiny, pak k rybě je nejlepší použít pár lžic bílého vína. Pevně uzavřený alobalový balíček s rybím masem grilujeme asi 30 minut.
 





Příspěvky ke článku: Grilujeme v alobalu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky