Tisk článku

Grilujeme vepřové maso

Grilovat se dají různé druhy masa. Drůbeží maso je křehké a za relativně krátkou dobu připravené k podávání, hovězí maso je šťavnaté a s výraznou chutí, ale je zase tužší, ryby jsou hotové brzy, ale ne každý je má rád a jejich maso se při grilování často rozpadá. Určitě se nedopustíme žádné chyby, pokud si ke grilování vybereme vepřové maso. Je chutné, šťavnaté, doba grilování je průměrná a dobře se doplňuje dalšími potravinami.

Grilujeme vepřové maso

Vepřové maso na grilování

Pro grilování používáme kvalitnější části vepřového masa. Především je to vepřová panenka, ze které nakrájíme a grilujeme malé medailonky. Připravujeme-li více porcí než dvě, pak je panenka poněkud nákladná. V tomto případě si vybereme raději kotlety nebo kýtu, případně i krkovičku, které jsou pro grilování nejvhodnější. Grilovat lze i bůček, ale přece jenom se jedná o tučnější část vepřového masa a poměrně nepříjemný je i odkapávající a škvířící se tuk.

Příprava vepřového masa před grilováním

Maso nakrájíme na porce. U kýty buď kost zcela odsekneme, nebo alespoň nasekneme, případný příliš tučný okraj odstraníme a po okrajích každou kotletu trochu nařízneme, aby se na roštu nekroutily. Z kýty nařežeme plátky přes masové vlákno a trochu ji naklepeme. Pak osolíme a okořeníme. Pokud k tomu nemáme zdravotní nebo jiné vážné důvody, tak pro grilování vybíráme poněkud ostřejší směsi koření než pro běžné vaření. A už můžeme grilovat. Ale pokud jsme si grilování naplánovali včas, tak je nanejvýš dobré vepřové maso před grilováním marinovat.

Marinování vepřového masa před grilováním

Marinováním rozumíme uložení masa na určitou dobu v marinádě čili nálevu s kořením nebo jinými dochucovacími ingrediencemi, protože maso je pak měkčí a šťavnatější. Do marinády vkládáme maso očištěné a naporcované podle potřeby. Doba, po kterou maso marinujeme, není nikdy zcela přesně určena, záleží jen na nás, jak bude dlouhá. Stačí několik hodin, ale může to být jeden nebo dva až tři dny. Nejvhodnější a časově nejméně náročné je nechat maso marinovat přes noc. Pokud je marinujeme déle, pak je občas obrátíme.

Grilovací marinády pro vepřové maso

Marinády se dají připravovat různě, ale pro grilování je nejvhodnější řidší marináda, jejímž základem je tekutina. Doporučuje se přidávat téměř vždy citronovou šťávu, protože s ní maso křehne. Tekutá marináda maso ochutí, ale nezůstává pro vyjmutí na mase a nemůže se tak při grilování připalovat. Proto grilovací marinády připravujeme většinou z následujících tekutin :

  • olejová marináda: Základem je dobrý stolní olej, do kterého přidáme citronovou šťávu, sůl a vybrané koření. Na grilování je již připravena řada různých kořenících směsí, takže si z nich vybereme nebo připravíme vlastní směs.
  • pivní marináda: Přidáváme jen sůl a opět vybrané koření.
  • vinná marináda: Postupujeme podobně jako u piva, přidáme sůl a koření.
  • jogurtová marináda: Přidáváme citronovou šťávu, sůl a koření.
  • jiné marinády: Jako základ můžeme použít i rajskou šťávu, vývar s trochou destilátu nebo ovocný či zeleninový mošt.

Způsoby grilování vepřového masa

Vepřové maso grilujeme většinou v porcích a na roštu. Samozřejmě jdou grilovat i větší porce nebo celé sele, ale to není rodinné vaření, ale záležitost pro větší společnost, takže to by bylo jiné téma. Kromě jednotlivých porcí lze vepřové maso, zvláště z kýty, nakrájet na menší kousky a grilovat jako špíz spolu s dalšími přidanými surovinami. Připravíme si tak něco na způsob slovenské "živáňské pečeně". Do špízu můžeme kromě masa přidávat ledacos. Vhodná je slanina, uzenina, cibule, papriky, rajčata nebo jiná zelenina. Vše střídavě napichujeme na jehlu, kterou umístíme na otáčivý gril nebo ji musíme během grilování obracet. Sýr je příliš roztékavý, pokud ho chceme u špízu mít, tak s ním posypeme až hotové jídlo.

Přílohy ke grilovanému vepřovému masu

Nejjednodušší přílohou a možná i nejlepší je dobrý chléb. Aby byl křupavější, můžeme jej trochu opéci a ještě chutnější bude, když jej potřeme olejem, do kterého jsme přidali rozetřený česnek nebo koření. Pak to mohou samozřejmě brambory. Nikdy nezapomínáme na přílohu z čerstvé zeleniny, kterou buď jen nakrájíme na plátky a trochu osolíme nebo z ní připravíme salát včetně zálivky. Jako nápoj je asi nejlepší naše tradiční dobře vychlazené pivo pro dospělé a čisté ovocné šťávy pro děti.
 





Příspěvky ke článku: Grilujeme vepřové maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky