Tisk

Hamburger

Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná) a připravená nejčastěji z hovězího masa vloženého mezi dvě poloviny velké rozkrojené žemle. Na maso pod horní polovinu žemle se přidávají různé přísady a další potraviny, jako je například sýr, kečup, hořčice, majonéza, různé saláty, cibule, rajčatový protlak či jiné speciality. Kromě hovězího masa se hamburger připravuje i z vepřového nebo drůbežího masa. Hamburgery lze vařit i doma, ale většinou se všude, především Americe, prodávají ve stáncích a v restauracích rychlého občerstvení. Nejznámější firmou v tomto oboru je McDonald´s. Název hamburger přinesli do Ameriky němečtí přistěhovalci z města Hamberg se svým jídlem nazývaným Hamburský steak, které se však od dnešního hamburgru podstatně liší.


Další pojmy slovníku:

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Karotka

    Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a...



Nové příspěvky