Tisk

Hamburger

Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná) a připravená nejčastěji z hovězího masa vloženého mezi dvě poloviny velké rozkrojené žemle. Na maso pod horní polovinu žemle se přidávají různé přísady a další potraviny, jako je například sýr, kečup, hořčice, majonéza, různé saláty, cibule, rajčatový protlak či jiné speciality. Kromě hovězího masa se hamburger připravuje i z vepřového nebo drůbežího masa. Hamburgery lze vařit i doma, ale většinou se všude, především Americe, prodávají ve stáncích a v restauracích rychlého občerstvení. Nejznámější firmou v tomto oboru je McDonald´s. Název hamburger přinesli do Ameriky němečtí přistěhovalci z města Hamberg se svým jídlem nazývaným Hamburský steak, které se však od dnešního hamburgru podstatně liší.


Další pojmy slovníku:

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Pohanková mouka

    Pohanková mouka má poměrně vysoký obsah bílkovin a minerálních látek, proto je doporučována pro zdravou výživu. Z pohankové mouky se vaří především...



Nové příspěvky