Hejk, tajemná mořská ryba, která si najde cestu na váš talíř! Přečtěte si proč a jak ho podávat

Ne úplně známá, ani populární mořská dravá ryba pro naši kuchyni. Byla by ovšem škoda a chyba, se o hejkovi nedozvědět více!

Vše důležité a potřebné se dozvíte v tomto článku, který se štikozubcem zabývá.

Dozvíte se jak poznat dobré maso, jakým způsobem ho lze připravit, abyste dosáhli té nejlepší chuti, ale také jak ho skladovat pro pozdější použití.

Co je to hejk?

Hejk neboli štikozubec evropský je agresivně vypadající ryba. Někteří lidé srovnávají jeho stříbrný vzhled s treskou, ale štikozubec se velmi liší, pokud jde o vzhled a chuť.

Maso hejka je více texturované a bledší než u tresky, ale stále tuhé a hutné nikoliv měkké a rozpadající se. Hejk má také mnohem jemnější chuť.

Štikozubec je v Evropě velmi oblíbená ryba. Často si ho můžete koupit čerstvého nebo mraženého, někdy ho najdete i v uzené a solené formě.

Nemražená celá čerstvá ryba na ledu.
Zdroj: afrimash.com

Jak vypadá dobrý hejk?

Při nákupu hejka se chcete ujistit, že je čerstvý. Maso čerstvého štikozubce by mělo být pevné a bílé. Nemělo by docházet k žádné změně barvy, modřinám nebo skvrnám jakéhokoli druhu.

Kvalitní celé maso, celá ryba a filé z mořské ryby.
Zdroj: cz.depositphotos.com

Srovnání výživových hodnot vybraných ryb a korýšů (na 100 g)

Druh rybyEnergetická hodnotaTukBílkoviny
Platýs černý779 kJ14 g14 g
Hejk389 kJ2 g17 g
Treska aljašská254 kJ0,1 g15 g
Ďas mořský406 kJ2 g18 g
Losos872 kJ14 g19 g
Sleď obecný758 kJ11 g20 g
Tuňák žlutoploutvý540 kJ0,6 g29 g
Krevety391 kJ1 g20 g
Slávka jedlá382 kJ2 g14 g

Jak připravit hejka?

Pokud jste našli perfektní rybu nebo filé z hejka, možná vás zajímá, jak ho uvařit. Vaření hejka může z počátku vypadat složitě, protože si chcete být jistí, že jí dobře okořeníte a ochutíte. Štikozubec také nepatří mezi nejlevnější ryby, takže si chcete být jistí, že vaše peníze nepřijdou nazmar.

Zde je několik jednoduchých tipů jak hejka připravit:

Vaření celého hejka

Před vařením celé ryby se musíte ujistit, že byla vykuchána a že byly odstraněny žábry. Nejlepší způsob, jak uvařit celého hejka, je ho opéct. Ujistěte se, že ho pevně zabalíte do alobalu nebo do těsné zapékací nádoby s víčkem, aby došlo k zachování jeho chuti. Ujistěte se, že do štikozubce přidáte nějaké koření nebo marinádu, aby při opékání získal chuť.

Upečený celý hejk z bylinkovou máčkou a opečeným bramborem.
Zdroj: supervalu.ie

Vaření filé z hejka

Nejběžnějším způsobem vaření filé je opékání na pánvi s malým množstvím melounové šťávy a másla.

Další oblíbenou možností je prudké smažení hejka na troše citronové šťávy a másla.

Dušení s bylinkami a aromatickým kořením (jen se ujistěte, že používáte rybí vývar, víno a citronovou šťávu) nebo pošírování v rybím vývaru, víně a citronové šťávě.

Máte-li více času, zkuste štikozubce na 1–2 hodiny marinovat ve směsi cukru, soli, citrusů a bylinek a poté uvařit v en papilotte s koprem a citronem.

Jakmile bude hejk vařený, ujistěte se, že je úplně hotový, než ho sundáte z plotny. Ujistěte se, že je maso pevné na dotek a neprůhledné.

Uvařený filet z mořské ryby na másle a bylinkách.
Zdroj: littlespicejar.com

S čím hejka podávat?

Štikozubec má jemnou a sladkou chuť. Jeho maso je také velmi jemné, takže ho v podstatě můžete podávat, s čímkoliv chcete. Štikozubec je druh bílé ryby, takže se hodí k jiným mořským plodům nebo i tučnějšímu masu, jako je slanina.

V některých zemích se štikozubec přidává do kari s mnoha různými typy kořením jako je koriandr a kokosové mléko nebo smetana z kokosu.

Hejka můžete také usmažit a podávat ho jako typický britský pokrm fish and chips. Rybu můžeme použít i jako součást náplně do rybích koláčů. Nebo si z něj připravte tyto rybí karbanátky.

Ve Španělsku se hejk vaří a podává trochu jinak. Často ho grilují nebo pečou a pak přidávají chorizo, ​​ křen, česnek a papriku. Výborný je také guláš s bramborami, rajčaty a cibulí. Bude skvěle chutnat i v této maďarské rybí polévce.

Pokud k rybě chcete přidat další mořské plody, můžete přidat škeble nebo mušle. Zakomponovat ho můžete i do těchto lehkých salátků s rybím masem.

Nejrůznější varianty jak tuto rybu upravit a podávat.
Zdroj: Befunky.com

Jak hejka skladovat?

Čerstvého hejka skladujte v lednici na ledu

Rybu uchovávejte na ledu, a to dokonce i v lednici. Ryba se rychle kazí, a to i v lednici, pokud není namražená. Ryby obvykle plavou ve vodě, která je chladnější než vzduch. Vyvinuli se tak, aby se studené vodě přežili. A teplý vzduch zvyšuje rychlost kažení masa.

Zde je několik tipů, co dělat, když si přinesete čerstvou rybu domů:

  • Vyjměte rybu z obalu
  • Opláchněte ji pod studenou vodou a pomocí papírových ručníků ji osušte
  • Umístěte rybu na rošt, a dejte pozor, aby se ryby dotýkaly nebo překrývaly
  • Umístěte rošt s rybami do velkého pekáče
  • Do pekáče nasypte drcený led, výška ledu by měla být těsně pod rybou
  • Zakryjte pekáč, rošt i ryby plastovým obalem nebo alobalem a pevně ​​uzavřete a vložte do chladničky
  • Pokud takto ryby skladujete déle než jeden den, vyměňte led, jakmile se roztaje

Jak hejka zmrazit

  • Pokud rybu neplánujete sníst do několika dnů, zmrazte ji
  • Vyjměte rybu z obalu
  • Opláchněte ji pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou
  • Vložte ryby do mrazicích sáčků nebo nádob
  • Vložte je do mrazáku
  • Pro nejlepší chuť, ryby rozmrazte a připravte do dvou týdnů
  • Rybu rozmrazte přes noc v lednici

Použité zdroje

European Hake: What Is It and How Can I Cook It?, Kitchen, Campo Grande, 23. 02. 2022, [citováno: 26. 04. 2022]
How to cook hake, Great British Chef, [citováno: 26. 04. 2022]
Store Fresh Fish at Home, Hank Shaw, The Spruce Eats, 17. 09. 2020, [citováno: 26. 04. 2022]
X