Tisk

Hejk

Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je známá i pod názvem mník mořský. Má velmi chutné bílé maso s malým obsahem tuku a byl rybou s tak rozšířenou spotřebou, že se mu říkalo mořské hovězí. Lovil se v takovém množství, že se podstatně snížily jeho stavy a proto je jeho lov dnes již regulován. V obchodech specializovaných na prodej ryb je možné koupit hejka chlazeného, jinak bývá k dostání jako mražený. Hejka čili mořskou štiku je možné péct, grilovat nebo dusit. 


Další pojmy slovníku:

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...



Nové příspěvky