Tisk

Hejk

Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je známá i pod názvem mník mořský. Má velmi chutné bílé maso s malým obsahem tuku a byl rybou s tak rozšířenou spotřebou, že se mu říkalo mořské hovězí. Lovil se v takovém množství, že se podstatně snížily jeho stavy a proto je jeho lov dnes již regulován. V obchodech specializovaných na prodej ryb je možné koupit hejka chlazeného, jinak bývá k dostání jako mražený. Hejka čili mořskou štiku je možné péct, grilovat nebo dusit. 


Další pojmy slovníku:

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Karotka

    Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...



Nové příspěvky