Tisk článku

Hlávkové zelí

Bílé a červené hlávkové zelí je nedílnou součástí české kuchyně, kde se používá především dušené ve sladkokyselé úpravě jako příloha k masitým pokrmům. Vynikající je také syrové v zeleninových salátech. Jeho využití je ale ještě daleko širší. Dají se z něho vařit polévky, připravovat samostatné pokrmy nebo z něho připravit náplň do buchet či závinů.

Hlávkové zelí

Zelná polévka

Zelnou polévku vaříme z bílého i červeného zelí, které drobně nakrájené a doplněné především cibulí povaříme v masovém vývaru. Kořeníme podle chuti. Jako zavářku můžeme použít třeba bramborové knedlíčky, můžeme přidat i drobně nakrájené maso, párek nebo klobásu. Pokud chceme polévku zahušťovat, tak zlatavou jíškou. Kromě samostatných polévek se zelí přidává i do jiných polévek, například bramborových nebo do boršče.

Zelná příloha k masu

Základem této přílohy je drobně nakrájené zelí. Protože dnes prodávané zelí jsou velmi pevně zavinuté hlávky a tím dost tvrdé, je jednodušší a méně pracné využít kuchyňského robotu a zelí nastrouhat na nudličky. Nudličky zelí pak vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Až potud je úprava jednoznačná. Další úprava se už liší kraj od kraje a rodina od rodiny. Někde se dává přednost úpravě, která připomíná teplý zelný salát, kdy se zelí pouze dochutí cukrem a octem do sladkokyselé chuti. Ale někde se zelí zahušťuje a to moukou, jíškou nebo strouhaným bramborem. Kromě cibule se třeba vaří i s jablky. Do červeného zelí se přidávají také rozinky. Co se týče koření, tak to může být přidaný bobkový list nebo nové koření. Podlévat se může i vínem nebo pivem. Zde prostě záleží na tom, co komu chutná. Méně zkušení kuchaři by se měli připravit na to, že červené zelí během vaření zmodrá a teprve po přidání octa znovu získá pěknou červenou barvu. Dušené zelí podáváme k masitým pokrmům, kde další příloha jsou knedlíky, ale hodí se i k bramborám.

Zelné saláty

U zelných salátů si dáváme záležet na tom, aby zelí bylo skutečně najemno nakrájené nebo nastrouhané. Připravujeme ho ze syrového nebo jen krátce spařeného zelí. Pak zelí osolíme, přidáme další přísady a okořeníme. Salát můžeme dělat jak z bílého, tak z červeného zelí. Doplňujeme cibulí a jablky. Do červeného zelí je vynikající křen. To jsou základní přísady do zelných salátů, ale použít je možné téměř cokoliv, například další zeleninu jako papriky a rajčata, mrkev, celer, sýr, vařená vejce, maso nebo uzeninu. Zálivka by měla být sladkokyselá a to buď jen z vody a trochy oleje nebo ze zakysané smetany či jogurtu. U zelných salátů je opravdu na místě využít fantazie.

Zelné jídlo

Z hlávkového zelí je možné uvařit i samostatná jídla, kde větší využití má bílé zelí. Známé jsou závitky ze zelných listů bílého i červeného zelí, kde jednotlivé spařené listy zelí plníme masovou, houbovou, sýrovou, rýžovou nebo jinou nádivkou. Listy stočené do závitků pak dusíme, zapékáme nebo je obalené usmažíme. Dále se ze zelí dají připravovat různé zapékané pokrmy, kdy do zapékací misky střídavě vrstvíme zelí a další součást pokrmu, kterou je často mleté maso nebo různé směsi masa, sýra, brambor, rýže, těstovin, zeleniny či hub. Navrstvenou směs pak zalijeme zálivkou a zapečeme. Na zálivku používáme různě ochucenou bešamelovou omáčku, zakysanou smetanu nebo jogurt. Z velmi jemně nakrájeného zelí můžeme připravit i zelné omelety nebo lívanečky, kdy do palačinkového těsta s větším podílem vajec nebo lívancového těsta s droždím přidáme jemně nakrouhané zelí. Pak na horkém tuku smažíme omelety nebo lívanečky, které můžeme podávat s brambory, bramborovou kaší nebo chlebem.

Zelná náplň

Zelnou náplň se používá do buchet zvaných zelníky a její použití je dnes už možná jen výjimečné. Připravuje se z podušeného zelí, většinou bílého, které se osolí, zahustí strouhankou a dochutí cukrem.
Do slaných buchet nebo závinů zelí přikořeníme více a to mletou paprikou, pepřem, kmínem nebo chilli kořením. Zelníky se připravují i jiným způsobem a to tak, že do připravovaného kynutého těsta se zelí zamíchá. Z tohoto těsta můžeme i smažit vdolečky, po usmažení je sypeme strouhaným uzeným sýrem.
 





Příspěvky ke článku: Hlávkové zelí

Vložit nový příspěvek
Pirohy se zelím:) Autor: Dáša, vloženo 30.11.2009
OdpovědětU nás jsouoblíbené pirohy se zelím plněné a jsou vítečné:)


Nové příspěvky