Tisk

Hlíva ústřičná

Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto vyžaduje delší tepelnou úpravu. Přesto ji lze upotřebit ke všem kuchyňským úpravám. Vhodná je zejména pro dušení, ať již samotná nebo ve spojení s jinými potravinami. Hlívu ústřičnou můžeme také konzervovat v octovém nálevu. Protože ji lze uměle pěstovat, setkáváme se s ní velmi často běžně v obchodech.


Další pojmy slovníku:

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...

  • Česnek

    Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a...

  • Hrách

    Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo...

Recepty s "Hlíva ústřičná":

  • Houbový nákyp z hlívy se zeleninou

    Houby podusíme doměkka. Zeleninu chvíli povaříme v osolené vodě, pak ji scedíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme na kostičky nakrájené housky,...

  • Hlíva ústřičná nadivoko

    Na másle osmahneme nakrájenou zeleninu, přidáme hlívu nakrájenou na proužky, okořeníme, podlijeme a dusíme doměkka. Potom vydusíme na tuk,...

  • Pestrá pánev s masem

    Maso nakrájíme na proužky to stejné uděláme se všema houbama. Potom rozpálíme tuk a na něm orestujeme maso. Osolíme opepříme a vyjmeme. Na zbylým...

  • Zapečené těstoviny s kuřecím masem

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, houby očistíme a nakrájíme na plátky. Na troše oleje orestujeme...

  • Cuketové ražniči

    Zeleninu, brambory a houby nakrájíme na kolečka, papriku a slaninu na úměrně velké kousky. Vše střídavě napichujeme na jehly nebo špejle. Nakonec...



Nové příspěvky