Tisk

Hlíva ústřičná

Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto vyžaduje delší tepelnou úpravu. Přesto ji lze upotřebit ke všem kuchyňským úpravám. Vhodná je zejména pro dušení, ať již samotná nebo ve spojení s jinými potravinami. Hlívu ústřičnou můžeme také konzervovat v octovém nálevu. Protože ji lze uměle pěstovat, setkáváme se s ní velmi často běžně v obchodech.


Další pojmy slovníku:

  • Hejk

    Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je...

  • Nektarinka

    Jedná se o zvláštní druh broskve, která má zcela hladkou slupku. Tím se liší od ostatních druhů broskví a proto se někdy nazývá nepravá broskev....

  • Čerstvé droždí

    Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na...

  • Fondue

    Je to švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století. Název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a jídlo fondue...

  • Sůl kuchyňská

    Kuchyňská sůl je kamenná sůl vyskytující se v přírodě jako nerost. Těží se v solných dolech a upravuje se pro kuchyňské použití. Její...

Recepty s "Hlíva ústřičná":

  • Cuketové ražniči

    Zeleninu, brambory a houby nakrájíme na kolečka, papriku a slaninu na úměrně velké kousky. Vše střídavě napichujeme na jehly nebo špejle. Nakonec...

  • Guláš z Hlívy ústřičné

    Cibulku orestujeme na oleji nebo sádle a pak teprve přidáme houby, brambory které orestujeme jen chviličku. Potom zasypeme paprikou, kmínem a...

  • Růžičková kapusta s hlívou

    Hlívu a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměka. Do zapékací mísy dáme olej, zcezenou kapustu s hlívou, posypeme...

  • Kuskus s hráškem a houbami

    Na oleji podusíme nakrájené houby se solí a kmínem doměkka. Na rozškvařené slanině osmažíme cibuli, pak přidáme hrášek a necháme jej prohřát....

  • Zapečené těstoviny s kuřecím masem

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, houby očistíme a nakrájíme na plátky. Na troše oleje orestujeme...



Nové příspěvky