Tisk

Hořčičné semínko

Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a má štiplavou chuť. Hlavní využití mají mletá semena při výrobě mnoha druhů hořčice. Celá semena se používají zejména při konzervaci zeleniny (zelí, červená řepa, okurky) a ryb. Lze je použít i při přípravě základů pokrmů na oleji (například pod těstoviny). Celá hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Hořčičná semena mají i léčivé účinky. Podporují látkovou výměnu a tvorbu žluči. Známá je placka z rozemleté hořčice smíchaná s moukou, která snižuje revmatické bolesti.


Další pojmy slovníku:

  • Otruby

    Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém...

  • Kroupy a krupky

    Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky...

  • Brojler

    Původně se název brojler využíval pro kuřata v rychlém výkrmu, určená pro jatečné účely. V současnosti se tímto pojmem míní obecně zvířata...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Suflé

    Je to lehký, nadýchaný pečený dezert se žloutky, bílky a dalšími přísadami. Že by měl být dezert opravdu nadýchaný až načechraný, dokládá název...

Recepty s "Hořčičné semínko":

  • Výborný sladkokyselý nálev

    Vše svaříme a prochladlé používáme jako nálev na okurky nebo zeleninu, které potom sterilujeme.

  • Pikantní nálev na okurky

    Vodu s octem a kořením krátce povaříme. Do vymytých sklenic narovnáme oprané okurky a na 1 sklenici přidáváme 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového...



Nové příspěvky