Tisk

Hořčičné semínko

Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a má štiplavou chuť. Hlavní využití mají mletá semena při výrobě mnoha druhů hořčice. Celá semena se používají zejména při konzervaci zeleniny (zelí, červená řepa, okurky) a ryb. Lze je použít i při přípravě základů pokrmů na oleji (například pod těstoviny). Celá hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Hořčičná semena mají i léčivé účinky. Podporují látkovou výměnu a tvorbu žluči. Známá je placka z rozemleté hořčice smíchaná s moukou, která snižuje revmatické bolesti.


Další pojmy slovníku:

  • Ananas

    Ananas je dužnaté plodenství mnoha drobných plodů (bobulí), které srůstají a vytvářejí tzv. nepravý plod. Rostlina pochází z Jižní Ameriky a v...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Žitná mouka

     Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je...

  • Maizena

    Jedná se o kukuřičnou škrobovou moučku. Maizena je její velmi starý obchodní název běžně užívaný v jednotlivých kuchařských předpisech. Tato...

Recepty s "Hořčičné semínko":

  • Výborný sladkokyselý nálev

    Vše svaříme a prochladlé používáme jako nálev na okurky nebo zeleninu, které potom sterilujeme.

  • Pikantní nálev na okurky

    Vodu s octem a kořením krátce povaříme. Do vymytých sklenic narovnáme oprané okurky a na 1 sklenici přidáváme 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového...



Nové příspěvky