Co je/jsou Hořčičné semínko

Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a má štiplavou chuť. Hlavní využití mají mletá semena při výrobě mnoha druhů hořčice. Celá semena se používají zejména při konzervaci zeleniny (zelí, červená řepa, okurky) a ryb. Lze je použít i při přípravě základů pokrmů na oleji (například pod těstoviny). Celá hořčičná semena voní jen velmi málo – teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Hořčičná semena mají i léčivé účinky. Podporují látkovou výměnu a tvorbu žluči. Známá je placka z rozemleté hořčice smíchaná s moukou, která snižuje revmatické bolesti.