Houbová smaženice z lehce dostupných hub

Jakmile začne počasí přát houbám, jistě mnozí z nás zamíří do lesa, podávat se, co se dá najít. S košíkem částečně nebo zcela plným hub pak přemýšlíme, co z nich uvařit. Nejčastějším a nejoblíbenějším jídlem je jistě houbová smaženice. Na houbovou smaženici se jednoznačně doporučuje směs hub, kterou by měly tvořit měkčí houby, jako jsou hřiby, kozáci, křemenáče či jedlé holubinky.

Houby z výživového hlediska jsou relativně nízkoenergetické, a tak je mohou konzumovat bez problémů i lidé, kteří drží nízkoenergetickou dietu. Obsahují větší podíl vlákniny.  Vláknina podporuje např. růst „přátelských bakterií“ v našich střevech a tím také posilovat imunitu těla. Některé druhy mají dokonce léčivé účinky (houby šiitake, hlívy či žampiony) a proto je často využívají některá odvětví alternativní medicíny. Dodávají tělu provitamín A, vitamíny B a D, který se nevyskytuje v žádné jiné rostlině. Obsahují také draslík a sodík. Houby sice nejsou dostačeným zdrojem minerálů a vitamínu, ale obsahují žádané bílkoviny.

1. Houbová smaženice

Klasika která nezklame.

INGREDIENCE :

  • 400g houby (lesní)
  • 2 kusy vajec
  • 1 lžíce oleje +1 lžíce másla
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • petrželka velkolistá nasekaná

POSTUP :

  1. Houby očistíme a pokrájíme.
  2. Cibuli nasekáme nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
  4. Na tuku osmahneme cibulku dozlatova.
  5. Vsypeme houby a dusíme je doměkka.
  6. Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
  7. Přidáme kmín, zamícháme, osolíme, opepříme a vmícháme vejce  s nesekanou petrželkou.
  8. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Houbová smaženicezdroj : gastrofare.com

2. Houbová smaženice se sýrem feta

INGREDIENCE :

  • 4-5 hnědých hub
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 vejce
  • mletý pepř
  • 50g rozdrobeného sýru feta

POSTUP :

  1. Houby očistíme a pokrájíme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme pokrájené houby.
  3. Houby dusíme je doměkka. Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
  4. Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
  5. Vlijeme do pánve k houbám, mícháme, ale ne do úplného sražení.
  6. Přidáme 1/2 rozdrobeného sýru feta.
  7. Promícháme a vypneme plamen.
  8. Vejce se  ještě na teplé pánvi vysráží.
  9. Míchaná vejce by měla být velmi měkká.
  10. Vejce při servírování posypeme zbytkem sýra feta.

Houbová smaženice se sýrem feta

zdroj : kalynskitchen.com

3. Houbová smaženice s žampióny a ovocem

Tip na skvělou snídani a start do dne.

INGREDIENCE :

  • 150g nakrájených žampionů na plátky
  • 6 vajec
  • 1 lžíce másla
  • šťáva z poloviny citrónu
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • ¾ šálku petrželky, nasekané

POSTUP :

  1. Rozehřejeme máslo na pánvi.
  2. Přidáme pokrájené houby, osmažíme se a dusíme do měkka.
  3. Voda z hub by se měla odpařit.
  4. Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
  5. Vlijeme do pánve k houbám a mícháme.
  6. Když jsou vajíčka téměř hotová, přidáme petržel, citrónovou šťávu a můžeme přidat ještě sůl a pepř.
  7. Podáváme s čerstvým ovocem a můžeme zdobit lístky máty.

Houbová smaženice s žampióny a ovocemzdroj : www.heartythought.com

4. Houbová smaženice s krupicí

INGREDIENCE :

  • 500 g směsi čerstvých hub (lišky, bedle, hnědé hříbky)
  • 1 lžíce másla
  • 6 vajec
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • sůl a pepř
  • drcený kmín

POSTUP :

  1. Houby umyjeme, nakrájíme a podusíme ve 2 dl vody.
  2. Přidáme máslo, osolíme, opepříme a přidáme kmín.
  3. Zaprášíme krupičkou a po chvilce přidáme vejce.
  4. Mícháme do ztuhnutí vajec.
  5. Protože je tam krupice, není třeba ani přikusovat chleba, stačí obložit zeleninou nebo přidat zeleninový salát.

Houbova smaženice s krupicí

zdroj : receptyonline.cz

Houbová smaženice není zrovna dietní jídlo, takže je můžeme trochu odlehčit použitím dalších surovin nebo naopak, při menším množství hub, ji nastavit tak, aby byla stejně sytá. Na odlehčení používáme především zeleninu. Dají se použít různé druhy zeleniny, především rajčata, papriky,  cukety,  květák, mrkev, celer a další druhy zeleniny. Na dochucení kromě klasického pepře lze použít i pikantnější směsi koření.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *