Tisk článku

Houbová smaženice

Jakmile začne počasí přát houbám, jistě mnozí z nás zamíří do lesa, podávat se, co se dá najít. S košíkem částečně nebo zcela plným hub pak přemýšlíme, co z nich uvařit. Nejčastějším a nejoblíbenějším jídlem je jistě houbová smaženice.

Houbová smaženice

Houby do houbové smaženice

Na houbovou smaženici se jednoznačně doporučuje směs hub, kterou by měly tvořit měkčí houby, jako jsou hřiby, kozáci, křemenáče či jedlé holubinky. Měkké houby, jako je například muchomůrka růžovka či bedly jsou do smaženice méně vhodné. Protože si úlovek z lesa nemůžeme přesně naplánovat ani v množství, ani v druzích, tak budeme dbát především na to, aby na smaženici byly použity pouze houby po všech stránkách zdravé. Není snad třeba připomínat, že sbíráme a používáme pouze houby, které bezpečně známe.

Houbová smaženice a příprava hub

Houby na smaženici důkladně očistíme, některé, jako například klouzek, potřebují sloupnout. Houby pak nakrájíme na tenké plátky, které můžeme propláchnout vodou. Jinak zbytečně houby nemáčíme, protože zbytečně nasají příliš mnoho vody. Takto připravené houby okamžitě zpracováváme do smaženice.

Houbová smaženice a další suroviny

Houbová smaženice není zrovna dietní jídlo, takže je můžeme trochu odlehčit použitím dalších surovin nebo naopak, při menším množství hub, ji nastavit tak, aby byla stejně sytá. Na odlehčení používáme především zeleninu. Hlavní zeleninou zde bývá cibule, kterou orestujeme ještě před přidáním hub a která většinou v žádné houbové smaženici nechybí. Prolisovaný nebo utřený česnek přidáváme někdy pro dochucení. Jinak se dají použít další druhy zeleniny, především rajčata, papriky cukety, květák, mrkev, celer a další druhy zeleniny. Chceme-li mít smaženici sytější a neobejdeme-li se bez masa, tak můžeme přidat trochu uzeného masa nebo předem osmahnutého jiného masa nakrájeného na kostky. Maso se často nahrazuje uzeninou a použít se dají různé druhy měkké uzeniny, od salámu až po ostřejší klobásy.

Houbová smaženice a koření

Houby solíme ihned po vložení do kastrolu, lépe pustí vodu. Jinak je kořeníme podle chuti. Neměl by chybět kmín, který je dobře provoní. Pro pikantnější chuť můžeme použít i mletou papriku, trochu kari koření nebo špetku chilli koření, zázvor, majoránku nebo různé kořenící směsi. Toto koření kromě kmínu používáme především tehdy, pokud smaženici připravujeme s dalšími přísadami a koření pak volíme podle jejich druhu. Podobně můžeme použít i dochucovací přípravky, jako je hořčice, kečup, sójová omáčka či podobné kořenící přípravky.

Houbová smaženice a její příprava

Nakrájené houby dusíme na tuku doměkka tak, aby se voda v nich obsažená téměř vydusila. Tuk přidáváme proto, aby se nepřichytávaly na dno. Houby samotné žádný tuk neobsahují, takže se nemusíme bát, že jídlo příliš zatížíme. Jako tuk můžeme použít olej nebo rostlinný tuk, ale na chuť je přece jenom nejlepší sádlo, trochu slaniny nebo anglické slaniny. Houby dusíme nejdříve zakryté, jakmile pustí vodu, tak je necháme podusit do poloměkka, pak odkryjeme a dusíme doměkka a do vydušení vody. Ostatní suroviny přidáváme podle jejich charakteru současně s houbami nebo až při dodušení. Také je možné je připravit zvlášť a po dokončení tepelné úpravy oboje smíchat.

Houbová smaženice a zahuštění

Houbovou smaženici můžeme dokončit bez zahuštění, ale lepší chuť a vzhled získáme, pokud ji zahustíme, lépe řečeno něčím spojíme. Tradiční jsou vejce, která přidáváme rozšlehaná až nakonec a necháme je ve smaženici jen ztuhnout. Chceme-li mít změnu, pak se dá smaženice spojit kysanou smetanou nebo bílým jogurtem, podobně poslouží hustý kečup. Všechny tyto dodatečně přidávané přísady necháme jen prohřát a můžeme smaženici podávat s chlebem, případně s vařenými brambory.
 





Příspěvky ke článku: Houbová smaženice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky