Tisk článku

Houbové karbanátky

Z hub, které se nám podařilo v lese nasbírat, jsme si už udělali smaženici. Teď by měla být na řadě jídla trochu jiná. Jedním z nich jsou karbanátky, kterým podle mírné odlišnosti úpravy také můžeme říkat řízky, krokety, smaženky, placičky či noky. Ať už jim říkáme jakkoliv, určitě si na nich pochutnáme. S různě upravenými brambory a zeleninovým salátem je podáváme jako hlavní chod.

Houbové karbanátky

Houbové karbanátky a příprava hub

Na houbové karbanátky můžeme použít všechny druhy měkkých a zdravých hub, pouze muchomůrka růžovka nebo šedivka či bedly jsou lepší samostatně smažené. Houby do karbanátků nejdříve trochu podusíme. Tak si z nich připravíme polotovar, který zbaví houby přebytečné vody a nám pak umožní zkrátit dobu smažení samotných karbanátků. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na troše tuku nebo zcela bez tuku je podusíme do změknutí a vydušení vody. Můžeme dusit už na pokrájené cibuli, která je do karbanátků stejně samozřejmostí a dušením změkne. Houbová směs na karbanátky by měla být jemnější struktury, aby se karbanátky při tvarování a smažení nerozpadávaly. Z těchto důvodů se houby po udušení melou na masovém strojku, mixování není vhodné, protože z hub vznikne příliš kašovitá hmota. Chceme-li si ušetřit práci s mletím, pak houby velmi jemně nakrájíme nebo nasekáme, což je trochu rychlejší způsob a v karbanátcích se to nakonec nepozná. Podušené houby doplníme dalšími surovinami a vytvarujeme.

Houbové karbanátky a další suroviny

Houbová směs je základem karbanátků a proto by měla tvořit největší podíl surovin. Pak už můžeme přidávat například :

  • uzeninu: Přidáváme především měkkou uzeninu. Hodí se šunka, jemné salámy, párky, anglická slanina nebo trochu uzeného masa.
  • sýry: Sýry karbanátky zjemníme. Používáme především strouhaný tvrdý sýr typu Eidam nebo Ementál, dá se použít i Niva, případně jiné sýry podle chuti a možností.
  • zeleninu: Ze zeleniny přidáváme řadu druhů. Většinou je to květák nebo brokolice, cuketa a kapusta, které potřebují rovněž předem trochu podusit. Přidávat můžeme i mrkev či celer, které do karbanátků jemně nastrouháme. Pro chuť přidáváme jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný nebo nasekaný česnek. Do všech druhů karbanátků se vždy hodí sekané zelené natě.
  • vejce: Vejci spojujeme základní houbovou směs a další suroviny.
  • smetana, mléko: Sladkou nebo zakysanou smetanu používáme na zjemnění a na spojení směsi, v mléce máčíme pečivo nebo vločky na zahuštění.
  • pečivo, strouhanka, rýže, mouka, ovesné vločky: Toto všechno jsou suroviny, které používáme k zahuštění připravované hmoty na karbanátky.
  • sůl a koření: Směs, do které jsme už vložili všechny suroviny přiměřeně osolíme a můžeme ji dále kořenit pepřem, mletou paprikou, špetkou chilli koření nebo některou z kořenících směsí.

Houbové karbanátky a tvarování

Na tvarování je lepší nechat hmotu trochu ztuhnout, lépe se pak tvaruje. Karbanátky můžeme tvarovat různě. Nejčastěji to asi budou menší kulaté placičky. Pokud chceme větší řízky, pak raději opravdu ze ztuhlé hmoty, tak se nám podaří vytvořit větší ploché řízky. Místo placiček nebo řízků můžeme tvarovat i válečky, kuličky, z hodně ztuhlé hmoty předem rozprostřené na plát, můžeme vykrojit čtverce nebo obdélníky či jiné tvary. Netvarujeme některé druhy placiček, které nabíráme lžící, vkládáme do horkého oleje a mírně lžící upravíme tvar přímo na pánvi. Stejně tak netvarujeme smaženky ze šlehaných vajec, kde opět pracujeme pouze se lžící.

Houbové karbanátky a obalování

Karbanátky obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance nebo je namáčíme v připraveném těstíčku. Výjimku tvoří placičky, které neobalujeme, ale ihned smažíme a smaženky nebo noky, kde připravenou směs vmícháme do ušlehaných vajec.

Houbové karbanátky a smažení

Karbanátky smažíme v horkém oleji po obou stranách dočervena. Dbáme na to, aby se řádně prosmažily, proto je nesmažíme příliš prudce. Krokety a placičky pouze opékáme na oleji nebo sádle na pánvi. Smaženky a noky se šlehanými vejci smažíme většinou pouze po jedné straně, ale pokud jsou vhodně vytvarované a nepříliš nadýchané, tak je můžeme během smažení obrátit. Ihned po usmažení podáváme, jakkoliv upravené houby se nedoporučují k ohřívání. 
 





Příspěvky ke článku: Houbové karbanátky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky