5 netradičních receptů na placky s houbami. Vyzkoušejte je všechny!

Klasické karbanátky z hub zná snad každý.

Ale co takové placky s japonskými houbami enoki?

Nebo třeba se shiitake, sýrem a escalivadou?

Přinášíme vám jedinečné recepty na houbové karbanátky, o kterých jste určitě ještě neslyšeli!

Příprava hub na tradiční houbové karbanátky

Na houbové karbanátky můžeme použít všechny druhy měkkých a zdravých hub, pouze muchomůrka růžovka nebo šedivka či bedly jsou lepší samostatně smažené.

Houby do karbanátků nejdříve trochu podusíme. Tak si z nich připravíme polotovar, který zbaví houby přebytečné vody a nám pak umožní zkrátit dobu smažení samotných karbanátků. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na troše tuku nebo zcela bez tuku je podusíme do změknutí a vydušení vody.

Můžeme dusit už na pokrájené cibuli, která dušením změkne.

Houbová směs na karbanátky by měla být jemnější struktury, aby se karbanátky při tvarování a smažení nerozpadávaly. Z těchto důvodů se houby po udušení melou na masovém strojku, mixování není vhodné, protože z hub vznikne příliš kašovitá hmota. Chceme-li si ušetřit práci s mletím, pak houby velmi jemně nakrájíme nebo nasekáme, což je trochu rychlejší způsob a v karbanátcích se to nakonec nepozná.

Řecké houbové placičky

Houby jsou stejně výživné jako červené maso a mnohem lepší pro nás i pro planetu. V Řecku existuje mnoho receptů s houbami. Toto konkrétní jídlo, svůdně dochucené kmínem, pochází z ostrova Rhodos. Ochutnejte ho i vy!

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje a více na smažení
  • 4 šálky nasekaných čerstvých hub   
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 malá lžička soli
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ šálku vody
  • 2 vejce
  • 2/3 šálku strouhaného ovčího sýra
  • 1 čajová lžička mletého kmínu

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním ohni rozpalte olivový olej a orestujte houby, asi 4 – 6 minut.
  2. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  3. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve střední misce.
  4. Uprostřed udělejte ďůlek a přidejte vodu a vejce.
  5. Míchejte vidličkou nebo drátěnou metlou a vytvořte husté těsto.
  6. Přimíchejte houby a šťávu z nich, sýr a kmín.
  7. Zahřejte olivový olej ve velké, hluboké pánvi na středně vysokém ohni.
  8. Smažte placičky z obou stran do zlatova.
  9. Přendejte na papírovou utěrku a podávejte.
Houbové placky se sýrem a kmínem na prkýnku.
www.dianekochilas.com

Podívejte se na naše recepty na zeleninové placky v 7 různých obměnách. Vyzkoušejte třeba kapustové, květákové nebo z červené řepy.

Karbanátky s shiitake a kukuřicí

Houbové karbanátky s kukuřicí jsou skvělým tipem na rychlý oběd či večeři. Sladká kukuřičná zrna jsou v těchto lahodných karbanátkách zastoupena ve dvou různých formách. Polovina kukuřice je rozmačkaná do těsta, druhá polovina je orestovaná s shiitake a cibulí, aby byly placky krásně křupavé.

Ingredience

  • 3 klasy kukuřice
  • 1 velké vejce
  • 1/4 šálku mléka
  • 1/2 šálku rostlinného oleje plus 1 lžíce
  • 3 velké houby shiitake bez stonků, kloboučky nakrájejte na kostky
  • 1/4 šálku nakrájené sladké cibule
  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře

Postup

  1. Odstraňte kukuřičná zrna z klasů a polovinu z nich dejte do mixéru.
  2. Tupou stranou nože seškrábněte dužinu z klasů a přidejte do mixéru.
  3. Přidejte vejce a mléko a rozmixujte do hladka.
  4. Ve velké nepřilnavé pánvi zahřejte 1 lžíci oleje.
  5. Přidejte shiitake a cibuli a za občasného míchání restujte na vysokém plameni, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 minut.
  6. Přidejte zbývající kukuřici a za stálého míchání restujte 1 minutu.
  7. Směs seškrábněte na talíř a nechte vychladnout.
  8. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  9. Promíchejte s kukuřičným pyré a přidejte kukuřičná zrna, shiitake a cibuli.
  10. Do pánve přidejte zbývající 1/2 šálku oleje.
  11. Když je olej rozpálený, přidejte část těsta a smažte placičky dozlatova.
  12. Hotové placičky položte na papírové ubrousky a podávejte teplé.
Houbové placky s kukuřicí a shiitake na talíři se salátem.
www.foodandwine.com

Karbanátky z hub enoki

Už jste vyzkoušeli houby enoki? Jejich textura je trochu žvýkací a naprosto ideální pro křupavé pokrmy. Připravte si z nich delikátní karbanátky!

Ingredience

  • 200 g enoki hub, umytých, s odstraněnou spodní částí
  • 1 střední mrkev, jemně nasekaná
  • 1/2 žluté cibule, nakrájená na plátky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3 lžíce tapiokového škrobu
  • 2 lžíce bezlepkové mouky
  • 1/4 šálku studené vody
  • 1/2 lžíce sušeného česneku

Na omáčku

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 lžíce gochugaro (korejské chilli vločky)

Postup

  1. Nakrájejte houby, vložte je do velké mísy a přidejte zbývající zeleninu, sezamový olej, sůl a pepř.
  2. Smíchejte vše dohromady.
  3. V malé misce rozšlehejte tapiokový škrob, mouku, vodu a sušený česnek a přidejte k houbové směsi.
  4. Dobře promíchejte.
  5. Rozpalte olej na pánvi a rukama tvořte malé placičky, které okamžitě dávejte na pánev.
  6. Smažte z obou stran několik minut, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. ⁣
  7. Podávejte horké a křupavé s omáčkou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí na omáčku.
Enoki placky na talíři s korejskou omáčkou.
www.goodoldvegan.com

Otestovali jsme ty nejoblíbenější varné desky na indukci. Podívejte se, jak v testu obstály.

Houbové placky se špenátem a masem

Kombinace špenátu, hub, mletého masa a kokosového krému je jedinečná a rozhodně stojí za vyzkoušení! Připravte si tuto lahůdku i vy doma.

Ingredience

  • 500 g mraženého nasekaného špenátu
  • 1 lžíce másla
  • ½ šálku nakrájené žluté cibule
  • 250 g  Cremini hub, jemně nasekaných
  • ¼ šálku kokosového krému nebo kokosového mléka
  • ½ šálku řapíkatého celeru, nakrájeného na malé kostky
  • ½ šálku listů petrželky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • ¼ šálku kokosové mouky
  • 1 střední drcený stroužek česneku
  • 1 čajová lžička soli a podle potřeby další
  • 1 a ½ čajové lžičky mletého černého pepře a další podle potřeby
  • ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • kokosový olej
  • rajčatová omáčka k podávání (volitelně)

Postup

  1. Dejte špenát do chladničky a nechte přes noc rozmrazit.
  2. Rozmrazený špenát vložte do cedníku a vytlačte z něj veškerou tekutinu.
  3. Na velké pánvi zahřejte na středním ohni máslo a vhoďte nakrájenou cibuli a houby spolu s trochou soli a pepře.
  4. Zeleninu restujte tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří a cibule nezměkne.
  5. Vložte mleté ​​hovězí maso do velké mísy a nechte stranou.
  6. Rozmixujte kokosové mléko, petrželku a řapíkatý celer tyčovým mixérem.
  7. Jakmile vznikne pyré, smíchejte ho s mletým hovězím masem a přidejte nasekaný špenát, kokosovou mouku, česnek, sůl a pepř, muškátový oříšek, rozšlehaná vejce a houbovou směs.
  8. Jemně spojte všechny ingredience a z masové směsi vytvořte malé placičky.
  9. Na pánvi zahřejte na středním ohni 2 lžíce kokosového oleje a smažte placičky asi 3 minuty z každé strany.
  10. Hotové karbanátky nandejte na talíř a podávejte s rajčatovou omáčkou.
Houbové kuličky se špenátem a masem na talíři.
www.nomnompaleo.com

Shiitake karbanátky se sýrem a escalivadou

Recept na výtečné houbové karbanátky se sýrem lze připravit z většiny druhů sýra a je vynikajícím hlavním jídlem. Podávejte je s escalivadou, katalánským zeleninovým pokrmem, který se nejlépe konzumuje den po jeho přípravě.

Ingredience

  • 50 g polenty
  • 35 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka sody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžíce koriandrových semen, pražených
  • 175 g hustého jogurtu
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 malé vejce
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 jarní cibulka, pokrájená na tenké plátky
  • hrst nasekaných listů bazalky
  • 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu nebo jiného tvrdého sýra nakrájeného na kostičky
  • 75 g hub shiitake bez stopek, klobouky nakrájejte na tenké plátky

Escalivada

  •     2 červené papriky
  •     2 velká rajčata
  •     1 lilek, 10krát propíchnutý
  •     2 červené cibule, nakrájené na 5mm kroužky
  •     6 jarních cibulek, pouze bílé části
  •     4 stroužky česneku, jemně nastrouhané
  •     1/2 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané
  •     2 lžíce citronové šťávy
  •     4 lžíce extra panenského olivového oleje
  •     1 hrst nasekaných listů bazalky
  •     1 hrst nasekaných listů máty
  •     sůl
  •     čerstvě mletý černý pepř

Na ozdobu

  • pažitka, jemně nasekaná
  • hrachové výhonky

Postup

  1. Chcete-li si udělat escalivadu, orestujte papriky, rajčata a lilek na suché pánvi, dokud kůže nezčerná a nevytvoří puchýře a dužina nezměkne.
  2. Vložte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout
  3. Na stejné pánvi restujte cibuli a jarní cibulku tak dlouho, dokud se cibule nespálí a nezměkne a jarní cibulka nezačne černat.
  4. Odstraňte všechny zčernalé části a nechte vychladnout.
  5. Jakmile papriky, rajčata a lilek vychladnou, odstraňte slupky a stonky a nakrájejte na poloviny.
  6. Odstraňte semínka z papriky a nakrájejte na proužky.
  7. Nakrájejte rajčata na kousky a smíchejte je v misce s paprikou.
  8. Lilek vymačkejte, abyste odstranili veškerou přebytečnou vlhkost, poté nakrájejte na tenké plátky a přidejte k paprikám a rajčatům
  9. Smíchejte česnek s citronovou kůrou a šťávou a přidejte k zelenině.
  10. Nakrájejte červenou cibuli a jarní cibulku na menší kousky a smíchejte se zeleninou spolu s olivovým olejem a bylinkami.
  11. Dochuťte a dejte stranou.
  12. Nyní si připravte placky.
  13. Zahřejte olej v hluboké pánvi na 180 °C.
  14. Polentu, mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu a cukr společně prosejte do misky a poté do nich vmíchejte mletá semínka koriandru
  15. V samostatné misce rozšlehejte jogurt, olivový olej, vodu, vejce a česnek.
  16. Před smícháním se směsí mouky vmíchejte jarní cibulku, bazalku, houby a sýr.
  17. Nechte 10 minut odpočívat.
  18. Po dávkách přidávejte směs do rozpáleného oleje.
  19. Smažte asi 4 minuty a pravidelně je obracejte, abyste se ujistili, že se smaží rovnoměrně.
  20. Vyjměte placky z pánve a odložte na papírovou utěrku.
  21. Podávejte s escalivadou a ozdobte pažitkou a hráškovými výhonky.
Shiitake karbanátky se sýrem položené na escalivadě, ozdobené pažitkou a hráškovými výhonky na talíři.
www.greatbritishchefs.com

Tip na závěr

Na tvarování je lepší nechat hmotu trochu ztuhnout, lépe se pak tvaruje. Karbanátky můžeme tvarovat různě. Nejčastěji to asi budou menší kulaté placičky.

Pokud chceme větší řízky, pak raději opravdu ze ztuhlé hmoty, tak se nám podaří vytvořit větší ploché řízky. Místo placiček nebo řízků můžeme tvarovat i válečky, kuličky, z hodně ztuhlé hmoty předem rozprostřené na plát, můžeme vykrojit čtverce nebo obdélníky.

Stále vám v košíku zbylo mnoho hub? Zkuste naše tipy na vynikající zapékané houby.

Pochutnali jste si? Pochlubte se ostatním houbařům v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X