Tisk článku

Houby s omáčkou

Kromě houbové smaženice a hub smažených jsou houby vynikající i s omáčkami. Dají se samozřejmě přidat do různých masových omáček, nejlepší jsou v roštěné nebo svíčkové a guláši, ale milovníci hub si pochutnávají i na houbových omáčkách samostatně připravených. Tyto omáčky v mnoha případech dokážou masovou omáčku nahradit.

Houby s omáčkou

Houbová omáčka a příprava

Především si musíme připravit houby. Omáčku můžeme uvařit i z koupených žampionů nebo hlívy ústřičné, ale ve vhodném období máme dostatek lesních hub. Z lesních hub se na omáčky hodí všechny houby hřibovité, kterým dáváme přednost. Dobré jsou však i omáčky z jiných hub, například z ryzců, václavek nebo čirůvek. Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných. Houby důkladně očistíme, na omáčku je krájíme spíše na větší kousky, podusíme je na cibulovém základu a vydusíme vodu z hub. Dobu dušení přizpůsobíme druhu hub, přitom pamatujeme na to, že některé druhy je třeba dusit nebo vařit dostatečně dlouho. Houbovou omáčku pro chuť podléváme masovým vývarem nebo přidáváme kostku bujónu. Koření a další ingredience přidáváme podle druhu omáčky a podle druhu omáčky i zahušťujeme.

Houbové omáčky

Omáčky, kde hlavní surovinou jsou houby, napodobují masové omáčky a můžeme je podobně i rozdělit na :

  • houbové omáčky smetanové
  • houbové omáčky gulášové
  • houbové omáčky kořeněné 

Houbová omáčka smetanová

Na smetanové omáčky používáme spíše světlejší houby, aby i omáčka zůstala světlá. Hodí se hřiby, některé holubinky, čirůvky, lišky, případně další druhy hub nebo jejich směs. S tmavšími houbami se však nestane nic jiného, než to, že omáčka je o něco tmavší. Očištěné houby dusíme na cibulovém základu, příliš nekořeníme, i když podle chuti lze použít špetku muškátového květu nebo kari koření, bobkový list či kopr. Vydušené houby podlijeme vývarem a zahušťujeme buď světlou máslovou jíškou nebo jenom moukou rozmíchanou v mléce nebo smetaně. Do hotové omáčky přidáme sladkou nebo kysanou smetanu a dochutíme solí, trochou citronové šťávy nebo octa, hořčicí nebo polévkovým kořením.

Houbová omáčka gulášová

Na houbový guláš se dají použít všechny druhy hub a ještě lepší je směs. Postupujeme podobně jako u smetanové omáčky, pouze nešetříme s cibulí a můžeme přidat i několik stroužků česneku. Do cibulového základu ještě dáme zpěnit mletou papriku. Houbový guláš můžeme zpestřit i některou zeleninou. Hodí se především papriky a rajčata, ale stejně tak dobře to může být kořenová zelenina, květák nebo brokolice, cuketa nebo patison i drobnější druhy jako hrášek nebo fazolky. Uplatní se i červená řepa a pokud nechceme vařit přílohu, tak můžeme přihodit i několik brambor. Tekutinu na dostatek omáčky opět vylepšíme trochou vývaru nebo kostkou bujónu. Pokud není guláš dostatečně hustý houbami a zeleninou včetně brambor, tak zahušťujeme tmavší jíškou, strouhaným chlebem nebo opět jen moukou rozmíchanou v trošce vody. Jíšku i mouku musíme nechat dostatečně provařit, aby se vytratila moučná chuť. Hotovou omáčku dosolíme a dochutíme podle toho, jak moc jej chceme mít pikantní. Pokud dáváme ostřejší chuti přednost, tak můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo chilli koření, kořenícím omáčkám, využijeme i ostrý kečup nebo hořčici. Guláš můžeme podávat s kolečky cibule, strouhaným křenem nebo zelenými natěmi, kterými sypeme jednotlivé porce. Stejně tak můžeme do každé porce přidat lžíci kysané smetany. Vynecháme-li na začátku mletou papriku, tak místo guláše můžeme podávat houbové ragú.

Houbová omáčka kořeněná

Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření ve směsi nebo v jednotlivých druzích, které tvoří bobkový list, nové koření a celý pepř, někdy doplněný i kuličkami jalovce. Zeleninu buď nastrouháme na nudličky a tak ji ponecháme v omáčce nebo ji dusíme samostatně, pak ji po vyjmutí koření prolisujeme nebo rozmixujeme a spojíme s houbami, které jsme rovněž podusili zvlášť. Podléváme vývarem, ale můžeme vyzkoušet i víno nebo pivo. Zahušťujeme tmavší jíškou, osmaženou moukou, kterou přisypeme do vydušených hub nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Po dochucení můžeme ještě omáčku doplnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
 





Příspěvky ke článku: Houby s omáčkou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...