Vynikající recepty na omáčky z hub: inspirujte se!

Rostou!

Co s nimi?

Nosíte domů plné košíky a docházejí vám nápady na zpracování?

Přinášíme vám 6 báječných receptů na houbové omáčky.

Inspirujte se!

Smetanová houbová omáčka

Poctivý recept na klasickou bílou houbovou omáčku. Podávejte s bramborem, těstovinami nebo třeba knedlíkem.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 šalotky 
  • 200 g hub (hřibů nebo jiných)
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  • Na másle si orestujte šalotku, přidejte na plátky nakrájené houby.
  • Osolte, opepřete, přidejte kmín a duste do měkka.
  • Mezitím si připravte jíšku. 
  • Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte projít varem
  • Zalijte vývarem.
  • Podušené houby přidejte do vývaru a vařte na mírném plameni 15 minut
  • Ke konci přidejte smetanu.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a můžete servírovat
Hustá a poctivá omáčka z hub zahuštěná smetanou.
Zdroj: mushroomcouncil.com

Omáčka ze sušených hub

V zimních měsících si „houbovku“ lehce připravíte z nasušených hub. Její chuť a vůně je báječná.

INGREDIENCE

  • 2 hrsti sušených hub
  •  1 cibule
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl
  • 4 lžíce jíšky
  • 400 ml vývaru

POSTUP

  1. Houby dejte do mísy a zalijte je horkou vodou
  2. Nechte 10 minut nabobtnat
  3. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli
  4. Přidejte slité houby, koření, zalijte vývarem, zahustěte jíškou a osolte
  5. Na mírném ohni povařte 15 minut
  6. Omáčku podávejte s knedlíkem. Výborně se hodí k vařenému hovězímu masu.
tmavá houbová omáčka
Zdroj: simplyrecipes.com

Houbová omáčka na kyselo

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce jíšky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 700 ml vývaru
  • ocet

POSTUP

  1. Na sádle osmažte cibulku dozlatova
  2. Přidejte houby a orestujte do měkka
  3. Zalijte vývarem, zahustěte jíškou a vařte 10 minut
  4. Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a povařte
  5. Ocet svařte v malém kastrůlku na polovinu jeho objemu (chuť pak nebude tak štiplavá)
  6. Omáčku sundejte z plotny a teprve pak do ní pozvolna přilévejte ocet dle chuti
Omáčka z hub jako od babičky.

Houbový guláš

INGREDIENCE

  • 600 g hub
  • kostka masového bujónu
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • strouhaný chléb
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • 2 lžičky strouhaného křenu

POSTUP

  1. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájené cibule
  2. Přidejte na plátky nebo na větší kousky nakrájené očištěné houby a na nudličky nakrájené papriky.
  3. Duste do poloměkka.
  4. Jakmile se vydusí voda, přisypte mletou sladkou papriku, podlijte vodou, přidejte kostku bujónu a promíchejte.
  5. Přidejte prolisovaný česnek, pepř, špetku chilli koření, majoránku a duste dokud doměkka
  6. Guláš zahustěte strouhaným chlebem a krátce povařte.
  7. Při podávání lehce posypte strouhaným křenem.
houbový guláš
Zdroj: allrecipes.com

Houbová omáčka s masem a rýží

Kuřecí maso a houbová omáčka se k sobě báječně hodí. Vyzkoušejte tuto neodolatelnou kombinaci v jednoduchém receptu.

INGREDIENCE

  • 600 g kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 120 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • Rýže (jasmínová, basmati,..)

POSTUP:

  • Na jedné lžíci másla si orestujte dozlatova plátky žampionů.
  • Přidejte prolisovaný česnek a promíchejte
  • Zaprašte moukou a podlijte vývarem a přiveďte k varu
  • Přilijte smetanu, promíchejte a vařte na mírném plameni
  • Kuřecí prsa naporcujte i na 2 cm vysoké plátky, osolte a opepřete
  • Osmažte z obou stran na lžíci másla s olivovým olejem. 
  • Zatažené maso přidejte do omáčky a vařte do změknutí.
  • V případě potřeby dochuťte solí a pepřem
  • Rýži uvařte dle návodu na obalu
  • Servírujte plátek masa přelitý omáčkou a kopeček rýže
Omáčka z hub s kuřecím masem.
bbc.co.uk

Kořeněná vegetariánská houbová omáčka

Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření.

INGREDIENCE

  • 200 g hub
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec
  • sůl
  • pepř
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • jíška
  • 200 ml smetany na vaření

POSTUP

  1. V kastrolu osmažte jednu nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření.
  3. Poduste doměkka.
  4. Houby nakrájejte na plátky a orestujte na pánvi společně s druhou cibulí
  5. Podlijte vínem a poduste
  6. Kastrol se zeleninou odstavte z plotny, vyndejte koření a zeleninu rozmixujte.
  7. Vraťte na plotnu, podlijte vývarem a zahustěte jíškou
  8. Povařte
  9. Přidejte houby a podle potřeby dochuťte solí a pepřem
  10. Omáčku zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
kořeněná houbová omáčka
Zdroj: simply-delicious-food.com

Pár rad a tipů

Do guláše z hub můžete přidat i maso. Ideální je hovězí nebo vepřové.

Pokud nechcete, aby vám houby při omývání nasákly vodu a změkly, raději je očistěte kartáčkem a otřete ubrouskem.

Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných.

K houbovým omáčkám se hodí téměř jakkákoliv příloha – pečivo, těstoviny, rýže, bramborová kaše a samozřejmě knedlíky! Houskové a bramborové jsou klasika. Zkuste si ale připravit třeba karlovarský. Inspirovat se můžete ve videu:

Karlovarský knedlík

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X