Tisk článku

Houby trochu jinak

Z houbových jídel se nejčastěji připravují polévky nebo omáčky. Dále se poměrně často houby smaží jako řízky či karbanátky nebo se zapékají s dalšími surovinami. Ale z hub, zvláště tehdy, pokud jich máme více než zrovna potřebujeme, se dají pro zpestření připravit i různé méně obvyklé pokrmy, které podáváme teplé nebo studené.

Houby trochu jinak

Příprava hub

Příprava hub je obvyklá. Nejdříve je třeba houby očistit a pak podle potřeby nakrájet na větší či menší kousky a podusit nebo povařit doměkka. Pak už je mícháme s dalšími surovinami nebo dále upravujeme. Podle některých receptů houby dusíme rovnou s jinými surovinami.

Příklady houbových pokrmů

Z dušených hub můžeme připravit například :

  • • houbové knedlíky
  • • houbové omelety a lívanečky
  • • houbové toasty
  • • houbový salát
  • • houbovou pomazánku

Houbové knedlíky

Na houbové knedlíky můžeme zvolit jak kynuté těsto, tak například směs ze staršího bílého pečiva. Houby do knedlíků podusíme na tuku a většinou ještě i na cibuli. Můžeme přidat i kousek nakrájeného uzeného masa nebo uzeniny. U kynutého těsta si můžeme vybrat, jestli podušené houby vmícháme do těsta nebo je použijeme jako náplň. U knedlíků z pečiva je vmícháme do navlhčených kostiček housek nebo rohlíků. Dále už knedlíky zpracujeme běžným způsobem a uvaříme je v osolené vodě. Podáváme je většinou s kysaným zelím a rozškvařenou slaninou, ale chutná k nim i dušený špenát.

Houbové omelety a lívanečky

Podušené houby můžeme přidávat do vaječných omelet z rozšlehaných vajec, do palačinkového těsta z mléka, mouky a vajec nebo do těsta na lívanečky, které děláme buď s droždím nebo z kysaného mléka, podmáslí nebo jogurtu. Houbové lívanečky připravujeme samozřejmě naslano, takže jak těsto, tak dušené houby můžeme kořenit a dochucovat podle vlastní chuti. Chceme-li je mít sytější, můžeme přidat i nadrobno nakrájené uzené maso nebo uzeninu.

Houbové toasty

Houby, které podusíme doměkka a dostatečně je okořeníme, případně trochu zahustíme strouhaným sýrem či vejci můžeme využít na obložení chlebů, toastových chlebů nebo jiného pečiva. Pečivo potřené houbovou směsí můžeme krátce zapéct v troubě nebo pod grilem a podávat je teplé. Houbová směs se výborně hodí i na topinky, tedy pečivo, které předem krátce osmahneme nasucho nebo na tuku. Toasty nebo topinky při podávání dozdobíme čerstvou zeleninou.

Houbové saláty

Na houbové saláty se hodí jemnější a mladé houby jako jsou žampiony, klouzky nebo mladé hříbky. Před přípravou salátu houby po očištění pokrájíme na přiměřeně velké kousky a krátce je povaříme. Pak je mícháme především se zeleninou, kde hlavní roli hraje cibule, okurky, papriky nebo rajčata. Houbový salát zpestří i povařená a nadrobno nakrájená mrkev nebo sterilovaný hrášek. Zálivka může být ze smetany nebo jogurtu a trochy majonézy, vše dochucené na sladkokyselou chuť.

Houbové pomazánky

Na pomazánku krájíme houby velmi nadrobno a podusíme je nebo uvaříme doměkka. Chceme-li mít pomazánku opravdu hladkou, tak můžeme houby umlít nebo rozmixovat, ale není to nutné. Dušené houby pak přidáváme do základní hmoty na pomazánku, kterou může být například pomazánkové máslo, tavené sýry nebo vejce. Pomazánku doplníme zeleninou a mažeme ji většinou na chléb, ale pole chuti to může být i bílé pečivo.
 





Příspěvky ke článku: Houby trochu jinak

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...