Tisk článku

Houby v pekáči

Jestliže si chceme pochutnat na houbách, tak si je jistě můžeme připravit jako klasickou smaženici, dále je můžeme smažit obalené jako řízky v trojobalu nebo těstíčku či je podusit a upravit s omáčkou. Další možností je to, že houby pečeme v troubě a tehdy k nim můžeme přidávat další suroviny a chuť houbového jídla tak značně vylepšit.

Houby v pekáči

Příprava hub

Houby musíme vždy důkladně očistit. Pak je krájíme buď na plátky nebo kousky větší či menší velikosti a takto nakrájené syrové nebo předem podušené houby pak pečeme ve směsi s dalšími surovinami a ingrediencemi. Hodí se především maso a uzenina, zelenina, sýry, smetana či vejce. Houby se dají také péct s přílohovými surovinami, tedy s brambory, rýží nebo těstovinami. Vhodné kloboučky můžeme ponechat vcelku, naplnit je nádivkou a rovněž v troubě upéct.

Houby s masem

Houby můžeme péci s jakýmkoliv masem. Nejčastěji však jistě budeme zpracovávat maso kuřecí nebo vepřové nakrájené na plátky nebo kostky. Dobře se dá využít i maso mleté. U tohoto jídla neškodí použít i některé z koření nebo kořenících přípravků, aby hotové jídlo mělo pikantnější chuť. Houby a maso můžeme samozřejmě doplnit i dalšími surovinami, které však netvoří základ pokrmu. Vše vložíme do pekáčku ve směsi nebo ve vrstvách a s trochou tuku upečeme.

Houby s uzeninou

Místo masa můžeme houby míchat i s uzeninou. Hodí se měkké salámy, párky, klobásy a mezi uzeninu se dá v tomto případě zahrnout i slanina. Samotné houby s uzeninou by nepůsobily chuťově zrovna dobře, proto využijeme k doplnění některou zeleninu. Přidat můžeme i sýry nebo smetanu.

Houby se zeleninou

Se zeleninou se houby výborně vzájemně doplňují. Hodí se především měkčí druhy plodové zeleniny, především papriky, rajčata a cukety. Stejně dobře můžeme využít i jiných druhů zeleniny, některou z nich však musíme předem povařit nebo podusit, pokud by nebyla záruka, že se upeče zároveň s houbami. Všechna houbovo-zeleninová jídla můžeme ještě doplnit uzeninou, sýry, vejci či smetanou a koření použít podle vlastní chuti.

Houby se sýrem

Houby, které budeme zapékat se sýrem, můžeme předem trochu podusit, pak je přemístit do pekáčku nebo zapékací misky, posypat sýrem nebo poklást plátky sýra a zapéct do jeho roztavení.

Houby se smetanou

Sladkou nebo zakysanou smetanu používáme především jako zapékací omáčku pro houbové směsi spojené ještě s některou další surovinou. Houby pečené se smetanou bývají velmi jemné, proto v tomto případě s kořením spíše šetříme.

Houby s vejci

Vejci se každé pečené jídlo zahustí a zaléváme jimi připravovaný pokrm až těsně před dopečením. Většinou je předem rozmícháme nebo rozšleháme v troše mléka nebo vývaru a přitom je můžeme i osolit, okořenit a doplnit sekanou pažitkou nebo jinými bylinkami. Pečeme jen do jejich zatuhnutí.

Plněné houby

Na plnění se hodí kloboučky hub dostatečné velikosti a spíše hlubšího tvaru. Nožky očištěných hub odřízneme a podle kvality je buď zapracujeme do nádivky nebo je odstraníme. Nádivky mohou být různé, ale vždy se hodí jemná nádivka z kostiček mlékem navlhčených rohlíků, podušených nožek hub a případně i trochy najemno nakrájené uzeniny. Tuto nádivku spojíme žloutky a sněhem ušlehaným z bílků, který zajistí to, že nádivka během pečení nabude. Nádivku můžeme obměňovat přidáním strouhaného sýra, smetany, obměnou koření a dalších ingrediencí. Další náplní může být směs mletého nebo drobně nakrájeného a okořeněného masa, jemně nakrájené uzeniny a sýra a další podobné nádivky. Naplněné kloboučky hub pečeme v tukem vymazaném pekáčku doměkka, podle potřeby je během pečení trochu podlijeme.
 





Příspěvky ke článku: Houby v pekáči

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...