Tisk článku

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky jsou tradiční českou přílohou hlavně k omáčkám a to i přesto, že jsou často vysmívány a někdy až zatracovány. Co také jiného podávat ke svíčkové? Uvařit houskové knedlíky bývalo určitou zkouškou každé začínající kuchařky, které se jich proto často obávaly (nebo spíše poznámek k jejich kvalitě). Houskové knedlíky ale vyžadují jen trochu více zkušeností a pokud se dbá určitých zásad, tak se určitě povedou.

Houskové knedlíky

Základní recept na houskové knedlíky

 

Do 50 dkg hrubé mouky zamícháme kávovou lžičku soli, přidáme 3 žloutky a zhruba 3/8 mléka nebo vody zaděláme těsto. Těsto dobře propracujeme, až je hladké a lesklé. Před dokončením hnětení do něj přidáme na kostičky nakrájené a na másle osmažené 2 housky, které jsou 1-2 dny staré. Pro zpracování těsta můžeme využít hnětače u robotu, ručního elektrického hnětače nebo hnětací mísy u domácí pekárny. Těsto necháme asi hodinu odležet a uvaříme.

Obměny základního receptu na houskové knedlíky

Uvedené množství surovin kromě žloutků můžeme použít i na jiný typ knedlíků a to kypřených droždím nebo práškem do pečiva. Místo mléka nebo vody lze použít sodovku, která slouží jako kypřidlo.

Houskové knedlíky s droždím

Do 50 dkg hrubé mouky přidáme sůl a promícháme, protože sůl nesmí přijít do styku s droždím. Pak dáme pouze 1 žloutek (můžeme ho i vynechat), uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj půl kostičky droždí a zaděláváme vlažným mlékem nebo vlažnou vodou. Opět před koncem hnětení přidáme osmaženou housku.

Houskové knedlíky s práškem do pečiva

Tyto knedlíky můžeme nazývat "bleskové". Prý jsou lepší, když se těsto nechá hodinu odležet, ale nijak se nepozná, když je uvaříte ihned. Jsou mimořádně vhodné tehdy, když je málo času. Takže:

  1. bleskově dáme vařit vodu
  2. bleskově nakrájíme na kostičky 2 housky
  3. bleskově do mísy připravíme mouku, do které přidáme půl prášku do pečiva a sůl
  4. bleskově zaděláme těsto studeným mlékem nebo vodou a řádně promícháme
  5. bleskově přidáme kostičky housky
  6. bleskově rukama namočenýma ve studené vodě uděláme dvě šišky a vložíme je do vařící vody, která se mezitím začala vařit
  7. nejpozději do 30 minut od začátku akce jsou knedlíky hotové

Přísady do houskových knedlíků

Pro zpestření můžeme do knedlíků přidat najemno nastrouhanou mrkev, nasekanou pažitku, petrželku, osmaženou cibulku nebo majoránku. Do těsta můžeme přidat i tvaroh, knedlíky jsou jemnější. Všechno lze také zkombinovat. Knedlíky jsou pak barevně a chuťově výraznější. Přísady volíme tak, abychom je sladili s hlavním pokrmem.

Tvarování houskových knedlíků

Houskové knedlíky většinou tvarujeme do šišek, které po uvaření krájíme silnou nití na plátky. Z množství uvedeného v základním receptu jsou dvě velké šišky. Uděláme-li si 4 menší, budeme mít plátky knedlíků menší. Na talíři tyto knedlíky vypadají docela pěkně. Můžeme ale také tvarovat menší nebo větší kulaté knedlíky. Pro menší porce knedlíků jsou oblíbené hrníčkové knedlíky, které zajistí pravidelný tvar u všech knedlíků. Méně obvyklé jsou pečené knedlíky, které se hodí k masové šťávě.

Vaření houskových knedlíků

Hrnec na knedlíky by měl být dostatečně velký, aby tam knedlíky volně plavaly, protože vařením nabudou. Mají-li knedlíky málo místa a málo vody, osliznou. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody. Po vložení knedlíků se var zmírní a proto udržujeme takovou teplotu, aby se rychle obnovil. Pak už můžeme teplotu zmírnit. Vždy máme hrnec přikrytý pokličkou. Vaříme zhruba 20 minut podle velikosti knedlíků a v polovině vaření je obrátíme. Menší kulaté knedlíky nebo menší šišky vaříme asi 15 minut. Knedlíky po době, za niž by měly být uvařeny vyjmeme a na zkoušku rozkrojíme. Správně uvařený knedlík má všude stejnou barvu a není uprostřed mazlavý. Jestliže jsou knedlíky uvařeny, postupně je vyjmeme a ihned nakrájíme na plátky. Menší knedlíky propíchneme nebo natrhneme vidličkou a trochu promastíme, aby se neslepily.

Houskové knedlíky - shrnutí zásad

  1. používáme hrubou mouku
  2. těsto dobře propracujeme
  3. vaříme v dostatečném množství osolené vody
  4. dbáme na stálý mírný var
  5. po vyjmutí z vody ihned nakrájíme nebo propícháme vidličkou, jinak knedlíky klesnou a ztvrdnou




Příspěvky ke článku: Houskové knedlíky

Vložit nový příspěvek
Skvělé knedle Autor: Valerie, vloženo 21.09.2009
OdpovědětDělám je v mikrovlnce a jsou boží fakt!!! zkoušela jsme z vašich receptů a je to bomab díky. Hlavně to neni obtížné.
drolení knedlíku Autor: Luboš, vloženo 28.09.2010
Odpovědětmám prosbu,potřebuji poradit ohledně drolení kynutých houskových knedlíku,integrience-hrubá mouka(Aro),vejce,droždí,sul,kostičky do knedlíku, vařeny ve vodě 20min.Nakrájené na 1,4mil plátky se po napaření drolí.Prosím o radu,jak drolení odstranit.Děkuji
Re: drolení knedlíku Autor: Ludmila, vloženo 30.09.2010
OdpovědětDrolení knedlíků při napařování je méně obvyklé. Nejčastěji to může být způsobeno tím, že těsto na knedlíky bylo již při zpracování příliš tuhé. Knedlíky se dělají z hrubé mouky, která vstřebává více vody, proto by těsto mělo být řidší než třeba na buchty. Zkuste příště přidat o trochu více tekutiny do těsta. Nemám vlastní zkušenosti s moukou ARO, ale může být trochu jiné jakosti než od jiného výrobce a mohl byste proto vyzkoušet i jinou hrubou mouku. Právě kvůli tomu, že je každá mouka trochu jiná, především s jiným obsahem lepku, je třeba přizpůsobit recept její momentální kvalitě. Při příštím vaření Vám přeji úspěch.
Něco k pousmání Autor: Míša, vloženo 06.11.2010
OdpovědětMoc dík za vyčerpávající informace,už vařím bleskové knedlíky,ale nevím, jestli se mi povedou. Nemám je totiž z 50kg mouky:))
Re: Něco k pousmání Autor: autorka článku, vloženo 07.11.2010
OdpovědětPro Míšu Knedlíky se určitě povedou. Samozřejmě, že správně je 50 dkg, už jsem to opravila. Děkuji za upozornění.
konečně jsem zase štastný Autor: mirek, vloženo 20.03.2015
OdpovědětObjevil jsem tento recept na knedlíky, povedly se napoprvé a chutnaly. Vždycky jsem si vzal do kuchyně tablet a juknul. Pak se seknul a ztratila se uložená stránka, zkoušel jsem troje s vejcem, dvěma a pod. ale nebylo to ono. Dnes jsem našel zase původní recept (tento) a jsem zase štastný.


Nové příspěvky