Tisk článku

Hrníčkové moučníky

Ingredience uváděné v receptech na moučníky v gramech nebo dekagramech vyžadují vážení na kuchyňských váhách. Při omezeném prostoru a malých pracovních plochách ve většině dnešních kuchyní bývají váhy někdy na obtíž. Praktické jsou závěsné váhy, ale u nich někdy bývá problém s přesností. Tyto těžkosti lehce vyřeší způsob používání hrníčků, sklenic nebo lžic, který dnešní jednodušší moučníky nijak neohrozí na kvalitě.

Hrníčkové moučníky

Hrníčkové měření

První doporučení pro hrníčkové měření je to, že používáme vždy jednu velikost hrníčku. Tím si zajistíme stejnoměrné měření. Totéž platí i v případě, že používáme různé skleničky, kelímky a lžíce. V receptech bývají nádobky pojmenovány, ale pouze výjimečně bývá uveden jejich obsah, což může narušit správné poměry surovin. Nejpraktičtější jsou obyčejné snídaňové hrníčky o obsahu 2,5 dl, které pojmou cca 25 dkg sypké suroviny, ale záleží jen na nás, jaký typ s jak velkým obsahem si vybereme. V případě odlišné velikosti je dobře si nádobku zvážit samostatně i s obsahem a váhu obsahu si pak uložit do paměti, do PC nebo do bloku. Totéž můžeme učinit i u měření na lžíce, kde velmi záleží na tom, zda máme ve zvyku lžíce nabírat jen zarovnané nebo vrchovaté.

Výhody hrníčkového měření

Jednou z výhod, která se většinou nikde ani neuvádí je, že sypké suroviny sypeme do hrníčků nad mísou a tím se vyhneme případnému rozsypávání mouky nebo cukru po pracovní ploše. Pouhé přesypávání je i podstatně jednodušší a rychlejší než vážení. Další výhodou v případě, že používáme stejnou nádobku je, že nám umožní i příští úpravu množství surovin, protože plechy na pečení nejsou vždy stejné velikosti a ne vždy je množství uváděné v receptech jejich velikosti přiměřené. Po kratší praxi docílíme toho, že můžeme ihned převádět vážené množství v receptech na hrníčky a přitom si i upravovat množství podle velikosti pečícího plechu nebo formy. Tohle vše ocení zejména ty domácnosti, kde se peče často.

Hrníčkové moučníky

Za pomoci hrníčkového měření můžeme připravit a upéci téměř řadu moučníků z různých těst. Bez obav tak můžeme tímto způsobem připravit suroviny na :

  • buchty a koláče z kynutého těsta
  • drobenkové koláče
  • bábovky z různých druhů těst
  • jednoduché lité koláče do formy nebo na plech
  • korpusy z piškotového, třeného nebo křehkého těsta pro slavnostnější řezy
  • dortové korpusy z piškotového těsta
  • pláty pro sladké rolády z piškotového těsta
  • perníky
  • bublaniny
  • záviny
  • zákusky
  • jednodušší cukroví
  • slané koláče
  • pizzy
  • drobné slané pečivo
  • domácí kynuté pečivo
  • domácí kynutý chléb

Přísady do hrníčkových moučníků

S přidáváním přísad postupujeme stejně jako u receptů, kde se předpokládá, že budou přísady váženy. Pokud chceme nahradit část mouky jinou moukou nebo přísadou, pak musíme základní množství pokrátit. Takto můžeme použít například část celozrnné mouky, ovesné vločky, solamyl nebo pudinkové prášky. Kromě toho lze přidávat kakao, čokoládu, mleté ořechy, kokos nebo strouhané či drobně nakrájené ovoce i do těsta. U slaných koláčů nebo pečiva pak volíme přísady vhodné ke slané chuti. Většinou se jedná o různé koření, semínka, trochu uzeniny, sýr nebo zelenina. Naměřené suroviny pak zpracováváme podle druhu těsta.
 





Příspěvky ke článku: Hrníčkové moučníky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...