Tisk

Husa

Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech se nabízí vykuchaná a očištěná, takže odpadá velmi pracné odstraňování peří, které se dříve za pomoci horké žehličky odžehlovalo. Vzhledem k obsahu tuku se husa připravuje jako pečená, kdy se tuk částečně vypeče, část tuku lze před pečením odstranit a vyškvařit zvlášť. Husu je třeba péci zvolna, aby se co nejvíce tuku vypeklo a vyprýštění tuku se podporuje propícháním vidličkou. Přebytek tuku lze slít a využít pro jiné pokrmy, nesmí však obsahovat žádnou vodu, proto podléváme až po jeho odebrání. 


Další pojmy slovníku:

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Boršč

    Boršč je velmi známý druh polévky z červené řepy, který se připisuje především ruské kuchyni. Tato polévka je ale oblíbená i na Ukrajině a v...

Recepty s "Husa":

  • Staročeská husa

    Husu rozčtvrtíme, ostrým nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory a vložíme do nich stroužky oloupaného česneku. Čtvrtky husy ze všech stran...

  • Nadívaná husa

    2 jablka, hrušku a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kaštany slijeme a necháme okapat. Housku nebo chléb nakrájíme na kostičky a vše...

  • Kachní prsa na snetaně

    Husí prsa sejmeme z kosti, prošpikujeme a natlačíme do porcelánového hrnku tak , aby maso vyplnilo je 3/4 hrnku.Maso zalijeme lákem, jen co by bylo...

  • Husí prsa s brusinkami

    Husí prsa nejdříve omyjeme,osušíme - kůži ponecháme.Osolíme a opepříme.Do pánve nalijeme trochu oleje a prsa opečeme z obou stran,opékáme 3-4...

  • Husí prsa na zázvoru nebo česneku

    Stažená husí nebo kachní prsa obalíme mletým zázvorem nebo utřeným česnekem a posolíme. Pak je dáme na pekáček do trouby na sádlo péci. Podléváme...



Nové příspěvky