Tisk

Husa

Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech se nabízí vykuchaná a očištěná, takže odpadá velmi pracné odstraňování peří, které se dříve za pomoci horké žehličky odžehlovalo. Vzhledem k obsahu tuku se husa připravuje jako pečená, kdy se tuk částečně vypeče, část tuku lze před pečením odstranit a vyškvařit zvlášť. Husu je třeba péci zvolna, aby se co nejvíce tuku vypeklo a vyprýštění tuku se podporuje propícháním vidličkou. Přebytek tuku lze slít a využít pro jiné pokrmy, nesmí však obsahovat žádnou vodu, proto podléváme až po jeho odebrání. 


Další pojmy slovníku:

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

  • Kypřící prášek do pečiva

    Kypřící prášek do pečiva je suché kypřidlo, používané při pečení moučníků nebo rychlého pečiva. Prášek působí na těsto svou chemickou reakcí, která...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Cereálie

    Cereálie je souhrnný název používaný jednak pro obilniny jako takové, jednak pro druhy výrobků vyráběných z obilnin a používaných jako základ...

  • Králík

    Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že...

Recepty s "Husa":

  • Husí stehna na zelenině

    Cibuli oloupeme, rozpůlíme, vložíme do vody a společně s kořením a se solí přivedeme k varu. Přidáme stehna a na mírném ohni vaříme asi 40 minut....

  • Staročeská husa

    Husu rozčtvrtíme, ostrým nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory a vložíme do nich stroužky oloupaného česneku. Čtvrtky husy ze všech stran...

  • Husí prsa s brusinkami

    Husí prsa nejdříve omyjeme,osušíme - kůži ponecháme.Osolíme a opepříme.Do pánve nalijeme trochu oleje a prsa opečeme z obou stran,opékáme 3-4...

  • Husí prsa na zázvoru nebo česneku

    Stažená husí nebo kachní prsa obalíme mletým zázvorem nebo utřeným česnekem a posolíme. Pak je dáme na pekáček do trouby na sádlo péci. Podléváme...

  • Kachní prsa na snetaně

    Husí prsa sejmeme z kosti, prošpikujeme a natlačíme do porcelánového hrnku tak , aby maso vyplnilo je 3/4 hrnku.Maso zalijeme lákem, jen co by bylo...



Nové příspěvky