Tisk

Husa

Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech se nabízí vykuchaná a očištěná, takže odpadá velmi pracné odstraňování peří, které se dříve za pomoci horké žehličky odžehlovalo. Vzhledem k obsahu tuku se husa připravuje jako pečená, kdy se tuk částečně vypeče, část tuku lze před pečením odstranit a vyškvařit zvlášť. Husu je třeba péci zvolna, aby se co nejvíce tuku vypeklo a vyprýštění tuku se podporuje propícháním vidličkou. Přebytek tuku lze slít a využít pro jiné pokrmy, nesmí však obsahovat žádnou vodu, proto podléváme až po jeho odebrání. 


Další pojmy slovníku:

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Cukr Demerara

    Je to nerafinovaný, granulovaný hnědý cukr vyrobený z extraktu cukrové třtiny, Pochází z kolonie kolonie Demerara v Guayaně, po níž je pojmenován,...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Kapary

    Kapary jsou velmi malá a uzavřená poupata tropického keře kapary. Mají ostře pikantní, nahořklou a nakyslou chuť. Používají se nakládaná a to...

Recepty s "Husa":

  • Husí stehna na zelenině

    Cibuli oloupeme, rozpůlíme, vložíme do vody a společně s kořením a se solí přivedeme k varu. Přidáme stehna a na mírném ohni vaříme asi 40 minut....

  • Staročeská husa

    Husu rozčtvrtíme, ostrým nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory a vložíme do nich stroužky oloupaného česneku. Čtvrtky husy ze všech stran...

  • Husí prsa s brusinkami

    Husí prsa nejdříve omyjeme,osušíme - kůži ponecháme.Osolíme a opepříme.Do pánve nalijeme trochu oleje a prsa opečeme z obou stran,opékáme 3-4...

  • Husí prsa na zázvoru nebo česneku

    Stažená husí nebo kachní prsa obalíme mletým zázvorem nebo utřeným česnekem a posolíme. Pak je dáme na pekáček do trouby na sádlo péci. Podléváme...

  • Nadívaná husa

    2 jablka, hrušku a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kaštany slijeme a necháme okapat. Housku nebo chléb nakrájíme na kostičky a vše...



Nové příspěvky