Tisk

Jáhly

Jáhly známe jako malé žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Patří mezi obilné výrobky a vyrábějí se z loupaného prosa. Mají vysokou výživou hodnotu, protože obsahují řadu minerálních látek, vlákninu a vitamíny skupiny B. Vaří se z nich různé sladké i slané kaše. Uvařené kaše se mohou i zapékat jako nákypy. Vařené nebo dušené jáhly se mohou podávat jako příloha. Důležité je jáhly před vařením několikrát spařit a propláchnout, tak se zbaví nahořklé chuti. Vzhledem k jejich vysokému obsahu tuku je nutné je správně skladovat v chladu, protože snadno žluknou. 


Další pojmy slovníku:

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Pohanková mouka

    Pohanková mouka má poměrně vysoký obsah bílkovin a minerálních látek, proto je doporučována pro zdravou výživu. Z pohankové mouky se vaří především...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...

  • Tagliatelle

    V italské kuchyni jsou těstoviny tagliatelle boloňskou specialitou. Jsou to ploché, 6 mm široké stužkovité nudle, které se stejně jako ostatní...

Recepty s "Jáhly":

  • Jahelník s uzeným masem

    Jáhly nejméně třikrát spaříme tak, že je přelijeme horkou vodou a scedíme. Pak je promícháme se spařenou rýží a krupkami. Přidáme pokrájené vařené...

  • Jáhly se zelím a s uzeným masem

    Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme na máslo podusit. Mezitím si nakrájíme cibulku a na ni osmahneme uzené nakrájené na kostičky. Zelí...

  • Jáhlové rizoto

    Cibulku si nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji, potom si přidáme spařené jáhly a ještě krátce orestujeme. Podlijeme vodou...



Nové příspěvky