Tisk

Jáhly

Jáhly známe jako malé žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Patří mezi obilné výrobky a vyrábějí se z loupaného prosa. Mají vysokou výživou hodnotu, protože obsahují řadu minerálních látek, vlákninu a vitamíny skupiny B. Vaří se z nich různé sladké i slané kaše. Uvařené kaše se mohou i zapékat jako nákypy. Vařené nebo dušené jáhly se mohou podávat jako příloha. Důležité je jáhly před vařením několikrát spařit a propláchnout, tak se zbaví nahořklé chuti. Vzhledem k jejich vysokému obsahu tuku je nutné je správně skladovat v chladu, protože snadno žluknou. 


Další pojmy slovníku:

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

Recepty s "Jáhly":

  • Jáhlové rizoto

    Cibulku si nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji, potom si přidáme spařené jáhly a ještě krátce orestujeme. Podlijeme vodou...

  • Jáhly se zelím a s uzeným masem

    Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme na máslo podusit. Mezitím si nakrájíme cibulku a na ni osmahneme uzené nakrájené na kostičky. Zelí...

  • Jahelník s uzeným masem

    Jáhly nejméně třikrát spaříme tak, že je přelijeme horkou vodou a scedíme. Pak je promícháme se spařenou rýží a krupkami. Přidáme pokrájené vařené...



Nové příspěvky