Sladké letní mámení v podobě jahodových dezertů

Jahody jsou každoročně prvním čerstvým domácím ovocem. Velmi oblíbené jsou nejen pro toto prvenství, ale především pro svou chuť a vůni, vybarvení a široké možnosti použití do moučníků, sladkých jídel i pro výrobu kompotů, džemů a marmelád. Takto bychom měli využívat pouze přebytky jahod a při běžné spotřebě se zaměřit na jejich spotřebu v syrovém stavu.

Jahody mají vysoký obsah vitamínu C, který lze srovnávat i s citrusovými plody. Jsou proto jeho vynikajícím zdrojem v tomto ročním období a i to je důvod, proč bychom je měli podávat především čerstvé a syrové. Kromě vitamínu C obsahují ještě vitamíny A, B, E, minerální látky a různé organické kyseliny. Toto složení jahod má samozřejmě příznivé účinky na zdraví dětí i dospělých, podporuje metabolismus a působí i proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jahody se doporučují i pro prevenci srdečních a nádorových onemocnění. Protože jahody mají nízký podíl cukrů, jsou jako ovoce vhodné i pro diabetiky. S jahodami jsou občas spojovány alergické kožní reakce způsobené kyselinami, kterým zabráníme tím, že jahody spojujeme s mléčnými výrobky.

1. Jahodové knedlíky

Jednoduchý recept na klasické jahodové tvarohové knedlíky.

INGREDIENCE :

  • 2 žloutky (lze i s 1 celým vejcem)
  • 80 g másla + 20g při podávání
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • asi 250 g čerstvých jahod

POSTUP :

  1. Žloutky smícháme s cukrem, máslem a špetkou soli.
  2. Po částech přidáváme tvaroh, pak postupně i mouku, až získáme vláčné těsto.
  3. Těsto je dobré nechat chvíli odležet v lednici.
  4. Na pomoučené ploše z těsta vyválíme váleček a rozdělíme ho stejné dílky.
  5. Z každého dílku si rukou vytvarujeme placku a zabalíme do ní střední jahodu.
  6. Těsta by nemělo být příliš, jen na obalení jahody.
  7. Knedlíky vaříme 5–7 minut v mírně osolené vodě.
  8. Určitě musí vyplavat na povrch.
  9. Podáváme posypané moučkovým cukrem, zalité  máslem a ozdobené zakysanou smetanou.

Jahodové knedlíkyzdroj : albert.cz

2. Palačinky s domácí jahodovou marmeládou

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým.

INGREDIENCE :

  • 250 ml mléka
  • 160 – 200 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • špetka soli a cukru
  • jahodová marmeláda na potření

na marmeládu

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžic  medu 

POSTUP :

  1. Připravíme si jahodovou marmeládu.
  2. Jahody nakrájíme, dáme do pánve a zalijeme troškou vody.
  3. Přidáme citronovou šťávu a dusíme asi 15 minut do změknutí jahod.
  4. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, posbíráme ji.
  5. Přidáme med a vaříme dalších 10 minut.
  6. Jakmile marmeláda zhoustne, dáme ji do čisté sterilní sklenice, zbytek co nepoužijeme na palačinky, můžeme pak uchovat v lednici.
  7. Smícháme mléko a cukr s rozšlehanými vejci.
  8. Přidáme mouku a ušleháme na hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny uležet v lednici.
  9. Na rozehřátém oleji smažíme postupně palačinky.
  10. Naplníme je marmeládou, můžeme je posypat cukrem moučkou a ozdobit čerstvými jahodami.

Palačinky s domácí jahodovou marmeládou

zdroj : paleonewbie.com

3. Jahodová bublanina

INGREDIENCE :

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 170 g cukru moučka
  • 1  vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg jahod

POSTUP :

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky ušleháme společně s cukrem do pěny.
  4. Přidáme změklé máslo a promícháme.
  5. Do mouky vsypeme kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  6. Do první vaječné směsi vlijeme 150 ml mléka, mícháme a postupně přidávejte mouku.
  7. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
  8. Vlijeme na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
  9. Bohatě poklademe očištěnými jahodami. Aby jahody nepropadly během pečení dolů, obalíme je v hrubé mouce.
  10. Pečeme na 170° C asi 30 minut.

Jahodová bublaninazdroj : receptyonline.cz

4. Jahodové řezy s tvarohem s želatinou

INGREDIENCE :

  • 250 g jahod
  • 2 balíčky želatiny

na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 5 ks vajec
  • 5 lžic mléka
  • balení prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje

tvarohová náplň

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g másla
  • cukr podle chuti

POSTUP :

  1. Prášek do pečiva smícháme s hladkou moukou.
  2. Mléko, vajíčka, cukr a olej vyšleháme.
  3. Přidáme mouku s práškem do pečiva a opět šleháme do hladkého těsta.
  4. Připravíme si pekáč s pečícím papírem, kam těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme.
  5. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Korpus pečeme asi 15 minut.
  6. Než se nám korpus upeče, máme čas nachystat si tvarohovou náplň.
  7. Máslo necháme změknout a pomocí mixéru jej ušleháme s tvarohem a smetanou.
  8. Podle chuti tvarohovou náplň osladíme.
  9. Hotový korpus necháme vychladnout a potřeme jej tvarohovou směsí.
  10. Jahody opláchneme a nakrájíme na plátky.
  11. Želé uvaříme podle návodu na obalu.
  12. Na tvarohovou směs poklademe jahody a pak je přelijeme hotovou želatinou.
  13. Dáme ztuhnout do lednice.

Jahodové řezy s tvarohem a želatinou

zdroj : itesco.cz

5. Jahodový koláč s čokoládovou náplní

INGREDIENCE :

na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 7 lžic cukru krystal
  • špetka prášku do pečiva
  • 5 lžic vychlazeného másla
  • 2 lžíce Hery
  • 1 vejce rozšlehané s 1 lžičkou vody

na náplň

  • jahodový džem
  • 250 g kvalitní čokolády
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 kg čerstvých jahod

POSTUP :

  1. Připravíme si koláčový korpus.
  2. Suroviny na těsto, kromě vajíčka dáme do velké mísy, kde je společně rozemneme prsty.
  3. Vznikne sypká  drobenka, přidáme vejce rozšlehané s vodou a rychle umačkáme v hladké těsto.
  4. Promačkáme důkladně, aby se všechny suroviny pořádně spojily.
  5. Z těsta utvoříme kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a dejte na několik hodin do lednice.
  6. Vychlazené těsto rozválíme na kruh.
  7. Formu na koláč (průměr 22 – 25 cm) vymažeme trochou másla.
  8. Těstovou placku přenesme do formy a upravíme.
  9. Těsto musí být zvednuté i kolem okrajů.
  10. Na těsto dáme pečící papír a na něj vysypeme fazole.
  11. Pečme v troubě vyhřáté na 190 °C asi  6 minut.
  12. Poté sundáme fazole, propícháme vidličkou dno a pečeme dalších 10 minut.
  13. Těsto musí ztmavnout a okraje se začnou lehce oddělovat od stěn.
  14. Hotový korpus necháme vychladnout a potřeme džemem.
  15. Připravíme si náplň.
  16. Očištěné jahody nakrájíme na pláty a necháme je stranou.
  17. Smetanu dýme do hrnce a přivedeme k varu.
  18. Vypneme a nasypeme nalámanou čokoládu.
  19. Necháme 5 minut stát a poté důkladně promícháme metličkou.
  20. Čokoládovou hmotu vylijeme do připraveného korpusu.
  21. Na hmotu naskládáme jahody.
  22. Necháme chvíli vychladnout a přeneseme do lednice.
  23. Necháme pořádně ztuhnout.

zdroj : kuchynelidlu.cz

6. Nepečený jahodový dort s kakaem

INGREDIENCE :

na korpus

  • 80 g Bebe kakaových sušenek
  • 1 lžíce kokosového tuku

na krém

  • 750 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g jahod
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP :

  1. Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.
  2. Do mixéru dáme všechny sušenky a kokosový tuk.
  3. Společně promixujeme, až vznikne kompaktní hmota.
  4. Tuto hmotu rozprostřeme na dno formy a utlačíme.
  5. Smetanu ke šlehání ohřejme.
  6. Neměla by vařit, ale měla by být horká.
  7. Metličkou v ní rozmícháme želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky.
  8. Necháme trochu vychladnout.
  9. Do misky dáme mascarpone a vyšleháme ho s cukrem, přidáme vanilková semínka a dále šleháme.
  10. Pomalu vléváme vlažnou smetanu.
  11. Dobře šleháme, aby v krému nevznikly hrudky.
  12. Nakrájíme tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.
  13. Hotový krém nalijeme do formy.
  14. Nejprve polovinu krému. Na tu nasypeme všechny jahody na kostičky.
  15. Přikryjme druhou polovinou krému.
  16. Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do něj plátky jahod.
  17. Povrch posypeme kakaem a necháme vychladnout v lednici minimálně 10 – 12 hodin.

Nepečený jahodový dort s kakaemzdroj : bohynekuchyne.cz

Z jahod můžeme připravit spousty jiných skvělých dezertů poháry, krémy a pěny, zmrzlinu, nepečené moučníky. Jahody do nich přidáváme v syrovém stavu a proto kromě zmrzliny jsou všechny určeny druhy dezertů určeny na rychlou spotřebu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *