Tisk článku

Jahodové dezerty

Jahody jsou každoročně prvním čerstvým domácím ovocem. Velmi oblíbené jsou nejen pro toto prvenství, ale především pro svou chuť a vůni, vybarvení a široké možnosti použití do moučníků, sladkých jídel i pro výrobu kompotů, džemů a marmelád. Takto bychom měli využívat pouze přebytky jahod a při běžné spotřebě se zaměřit na jejich spotřebu v syrovém stavu.

Jahodové dezerty

Jahody a vitamíny

Jahody mají vysoký obsah vitamínu C, který lze srovnávat i s citrusovými plody. Jsou proto jeho vynikajícím zdrojem v tomto ročním období a i to je důvod, proč bychom je měli podávat především čerstvé a syrové. Kromě vitamínu C obsahují ještě vitamíny A, B, E, minerální látky a různé organické kyseliny. Toto složení jahod má samozřejmě příznivé účinky na zdraví dětí i dospělých, podporuje metabolismus a působí i proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jahody se doporučují i pro prevenci srdečních a nádorových onemocnění. Protože jahody mají nízký podíl cukrů, jsou jako ovoce vhodné i pro diabetiky. S jahodami jsou občas spojovány alergické kožní reakce způsobené kyselinami, kterým zabráníme tím, že jahody spojujeme s mléčnými výrobky.

Příprava jahod

Jahody patří k méně trvanlivému ovoci. Vlastní produkci můžeme sklízet podle zrání v čerstvém stavu, při nákupu vybíráme pouze kvalitní a nepoškozené jahody. Oboje skladujeme v chladničce nebo ve velmi chladné místnosti, aby déle vydržely. Před upotřebením je ještě přebereme, poškozené plody vyřadíme, z ostatních odstraníme stopky a kalichy okvětí a opláchneme studenou vodou.

Jahodové dezerty

Z jahod nejčastěji připravujeme tyto dezerty :

  • jahodové poháry
  • jahodové krémy a pěny
  • jahodovou zmrzlinu
  • jahodové nepečené moučníky

Jahody do nich přidáváme v syrovém stavu a proto kromě zmrzliny jsou všechny určeny druhy dezertů určeny na rychlou spotřebu. Chceme-li hotový dezert ještě zdobit, pak si na ozdobu odložíme vzhledově nejlepší jahody.

Jahodové poháry

Jde o rychlý a chutný dezert. K jeho přípravě potřebujeme jahody a z dalších ingrediencí nejčastěji používáme tvarohové nebo jogurtové krémy, uvařený pudink, zakysanou smetanu nebo mléko. K tomu můžeme přidat piškoty nebo sušenky a trochu čokolády, kokosu i ořechů. Sladíme podle potřeby medem nebo cukrem a použité suroviny různě vrstvíme. Nakonec rozhodně neuškodí čepice ušlehané smetany, která pohár nejen dochutí, ale také efektně dozdobí. Poháry připravujeme jako jednotlivé porce a na jejich přípravu se hodí různé skleněné poháry na nožkách, ale samozřejmě postačí i kompotové misky.

Jahodové krémy a pěny

Základ jahodových krémů tvoří tvaroh, jogurt, zakysaná smetana a šlehačka. Vhodné jsou i neochucené tvarohové žervé sýry. Základ krému ušleháme do pěny, osladíme podle potřeby a vmícháme jahody buď nakrájené na kousky nebo rozmixované. Do těchto krémů lze celkem vhodně využít drobnějších plodů. Pěnu připravujeme v misce a při podávání rozdělujeme na jednotlivé porce, které můžeme dozdobit podle vlastní fantazie.

Jahodová zmrzlina

Domácí jahodovou zmrzlinu připravujeme z rozmixovaných jahod, takže opět využijeme případné drobné plody. Rozmixovanou jahodovou směs pak kombinujeme podle receptu s mlékem, smetanou, jogurtem, případně i s uvařeným pudinkem. Příprava není nijak náročná, protože zmrzlou směs necháme zmrazit v krabičkách nebo kelímcích v mrazničce a můžeme podávat. Pokud máme k dispozici domácí zmrzlinovač, který zmrzlinu připraví okamžitě, pak postupujeme podle návodu.

Jahodové nepečené moučníky

Pro jahodové nepečené moučníky potřebujeme jako základ buď moučníkový korpus a to doma pečený či koupený nebo piškoty, které můžeme nahradit drcenými sušenkami. Jahodové moučníky se tak jako podobné nepečené moučníky vrství do dortové formy nebo jiné nádoby potřebné velikosti. Jednotlivé vrstvy tvoří korpus nebo piškoty či sušenky a jemné krémy z jogurtu, tvarohu nebo pomazánkového másla bez příchuti. Pro ztuhnutí krému se může použít potřebné množství želatiny. Další vrstvou jsou pak jahody a to celé nebo větší jahody nakrájené na kousky. Vrstvy střídáme do vypotřebování připravených surovin. Tyto nepečené moučníky potřebují několik hodin v chladničce na ztuhnutí, aby se daly dobře porcovat. Při podávání se pak ještě dozdobí, nejčastěji šlehačkou a pěknými celými jahodami.

 





Příspěvky ke článku: Jahodové dezerty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...