Tisk článku

Jahody a smetana

První dozrávající plody jahod na zahrádkách i nabídky jahod v obchodech otvírají každoroční otázku: Jaký z nich upéci moučník, aby vynikla jejich chuť a moučník byl přitom co nejlahodnější? Receptů je dostatek, ale pokud chceme moučník opravdu lahodný, tak nikdy nezklame spojení jahod a smetany u různých jahodových řezů.

Jahody a smetana

Jahodové řezy a vhodné těsto

Pro jahody je nejlepší jemné a nadýchané piškotové těsto bez tuku, s větším podílem vajec a bez kypřících prostředků. Toto těsto můžeme použít tehdy, kdy jahody pečeme současně s těstem nebo jako korpus pro použití syrových jahod. Chutná jsou i třená těsta s použitím tuku do těsta a kypřená některým z kypřících prostředků. Využíváme je spíše pro pečení těsta s jahodami, ale dobře poslouží také jako korpus.

Jahodové řezy a smetana

Nejčastěji samozřejmě používáme smetanu ke šlehání, kterou jahodové řezy zdobíme při podávání. Kromě toho šlehačkou doplníme a zlehčíme krémy, které vršíme na korpus obložený jahodami. Jestliže nepředpokládáme okamžité spotřebování řezů, tak smetanu doplníme ztužovačem. Nemusí to být však vždy jen šlehaná smetana, výborná je i zakysaná smetana. Jahody se také dají doplnit i dalšími mléčnými výrobky, jako je jogurt, mléko, kefír, tvaroh a máslo. Tyto výrobky můžeme použít jak při přípravě těsta, tak při zhotovení krémů. Všechny mléčné výrobky ve spojení s jahodami vyrovnávají obsah kyselin a předcházejí tak případným nepříznivým reakcím kůže.

Jahodové řezy pečené s jahodami

Sem patří především piškotové nebo třené bublaniny, kdy těsto poklademe očištěnými, omytými a okapanými jahodami a vše upečeme. Podle chuti můžeme moučník doplnit drobenkou, nebo bílkovým sněhem ke konci pečení. Ušlehanou smetanou pak zdobíme upečený moučník nakrájený na kostky nebo obdélníkové řezy. Tyto řezy můžeme podávat ihned po upečení, tedy ještě teplé.

Jahodové řezy s čerstvými jahodami

U těchto řezů je řada možností, jak moučník nakonec upravit a u nich se také nejvíc uplatní smetana a další mléčné výrobky. Musíme však počítat s tím, že většinou je třeba nechat moučník ztuhnout v chladničce, teprve pak je možné jej nakrájet, dozdobit a podávat. Postupujeme tak, že po upečení korpusu jej necháme vychladnout a pak upravujeme například těmito způsoby :

  • Jahody rovnoměrně rozložíme na korpus a zatřeme připraveným krémem z tvarohu a ušlehané smetany.
  • Jahody rozložíme na korpus a zalijeme krémem připraveným z uvařeného mléčného pudinku s vanilkovou či jahodovou příchutí. Pudink lze pro zlepšení chuti smíchat se zakysanou smetanou nebo tvarohem.
  • Na korpus nalijeme pudink uvařený z mléka a pudinkových prášků, rozložíme jahody a zalijeme želatinou připravenou podle návodu.
  • Na korpus rozetřeme máslový nastavený krém nebo tvarohový krém s pudinkem, pokryjeme jej jahodami a zalijeme želatinou připravenou podle návodu.
  • Jahody rozmixujeme na kaši a tuto kaši pak vmícháme do krému z másla, tvarohu a smetany ke šlehání.
  • Jahody rozmixujeme a krátce povaříme s trochou mouky. Vzniklou a vychladlou kaši pak zatřeme do máslového krému.
  • Jahody rozmixujeme a jahodovou kaši spojíme se želatinou připravenou podle návodu.
  • Jahody rozmačkáme nebo rozmixujeme, zahustíme piškotovými drobečky a hmotu natřeme na korpus. Na ni pak navršíme smetanový krém.

Jahodové řezy a konečná úprava

Jahodové řezy pečené současně s jahodami po upečení jen pocukrujeme a při podávání je pak podle chuti zdobíme šlehačkou. Ke zdobení si necháme několik pěkně vybarvených tuhých jahod, kterými dozdobíme kopečky ušlehané smetany. Kromě jahod se dá použít i strouhaná čokoláda, mandlové lupínky či zelené lístečky meduňky. Smetanové krémy bez želatiny sypeme kakaem, strouhanou čokoládou nebo zcela či částečně polijeme čokoládovou polevou. Pokud máme v krému menší množství smetany, můžeme nakrájené řezy ušlehanou smetanou dozdobit.
 





Příspěvky ke článku: Jahody a smetana

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...