Tisk článku

Jahody

Jahodová sezóna právě vrcholí. Na našich zahrádkách dozrávají sladké červené plody a kdo nemá možnost vypěstovat si jahody vlastní, může si koupit košíky jahod v obchodě. Díky své vůni, barvě a chuti jsou jahody vítanou složku různých moučníků, pohárů, zmrzlin, sladkých knedlíků či omáček na knedlíky a řady dalších pochoutek. K jejich uchování pro použití i mimo hlavní sezónu se jahody konzervují.

Příprava jahod

Jahody přebereme, odstraníme poškozené plody, otrháme stopky včetně kalíšků a jahody řádně omyjeme pod tekoucí vodou. Necháme je okapat a pak už je používáme podle potřeby. Recepty vybíráme podle chuti, ale vzhledem k vyššímu obsahu kyselin v jahodách a jejich neutralizaci je vhodné doplnit jahody mléčnými produkty. Může to být jenom mléko, ale vhodné jsou i jogurty, tvaroh, mléčný pudink nebo šlehačka.

Jahodová jídla

Jahodové moučníky

Jahody jsou vhodné především do lehkých moučníků z piškotového nebo třeného těsta. Pokud je přidáváme přímo do piškotového těsta při pečení, například do bublaniny, lehce je obalíme v mouce, aby neklesly ke dnu. Jinak je rozprostíráme na těsto a přitom je můžeme kombinovat s různými nádivkami. Vynikající je tvarohová nádivka pod jahody nebo mléčný pudink, kterým jahody zaléváme.

Jahodové dezerty

Jednoduché, ale lahodné jsou pouhé jahody se šlehačkou, na kterých si každoročně pochutnávají návštěvníci slavného tenisového turnaje ve Wimbledonu, ke kterému tento dezert neodmyslitelně patří. Ale i jinak jsou jahody výborné do různých dezertů, kterými můžou být samotné jahody doplněné tvarohovými či jogurtovými krémy nebo různé poháry, kde přidáváme i piškoty, zmrzlinu, pudink, jiné ovoce a ozdoby. Větší množství dezertu získáme přípravou různých nepečených dortů, které skládáme do formy nebo na plech z piškotů, lehkých krémů a jahod. Pamatujeme přitom na to, že jahody nepatří k trvanlivému ovoci a dezerty takto připravené musíme brzy spotřebovat.

Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky posypané cukrem a tvarohem jsou letní pochoutkou, kterou milují nejen děti, ale i mnozí dospělí. Pro někoho jsou jahodové knedlíky nejlepší z tvarohového těsta, někdo dává přednost kynutému těstu, jiný zase krupicovému. Ve volbě těsta na jahodové knedlíky hraje velkou roli především rodinná tradice.

Konzervace jahod

Z konzervace na další období je pro jahody nejlepší mražení, při němž si zachovají barvu, chuť a při správném rychlém zmražení i konzistenci, takže je pak můžeme používat jako čerstvé. U kompotů se bohužel velmi často objevuje to, že jahody mění a ztrácejí barvu a pak také to, že jahody "plavou", to znamená, že pevný podíl kompotu stoupne k víčku a vespod zůstává šťáva. V našich A-Z receptech jsme pro vás připravili jeden ze šetrnějších způsobů kompotování. Na džemy a marmelády můžeme využít drobnější nebo mírně deformované plody, nikdy však nepoužíváme plody zasažené plísní. Při použití želírovacího cukru je jejich příprava poměrně rychlá. Pokud máme přebytek jahod můžeme si pro děti sami vyrobit ovocnou přesnídávku nebo jahodový sirup.

Další využití jahod

Z jahod lze rozmixováním bleskově připravit koktejl s mlékem, s přidáním trochy ledu získáme v horkých dnech velmi osvěžující nápoj. Stejně tak rychle můžeme připravit i studenou polévku, studenou nebo teplou omáčku na polévání palačinek, lívanců nebo malých knedlíčků. Pokud si připravujeme domácí zmrzlinu, jsou jahody nezastupitelné.
 





Příspěvky ke článku: Jahody

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...