Jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 různých variantách

Ryby do svého jídelníčku pravidelně zařazuje stále více z nás.

A to je dobře, jsou plné zdravých omega-3 mastných kyselin, vitamínů A a D i jódu.

Vyzkoušejte naše recepty na pečeného lososa!

Jeho jemné typicky narůžovělé či až dočervena zbarvené maso zachutná každému.

Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.

Kterou variantu se rozhodnete vyzkoušet jako první?

Pečený losos v alobalu s citronem a rozmarýnem

Alobalová fólie zajistí, že se maso při pečení příliš nevysuší a zůstane vláčné a měkké. Citron a rozmarýn pokrmu dodají jemnou vůni a chuť.

Ingredience:

  • 2 větší filety z lososa, případně celý filet z jednoho lososa
  • 1 citron
  • čerstvý rozmarýn
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • 3 PL olivového oleje
  • čerstvé bylinky (tymián, petrželka, bazalka, kopr) na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Na plech si rozložte alobal, do kterého následně lososa umístíte, a lehce ho potřete olejem.
  3. Na alobal položte několik větviček rozmarýnu, v závislosti na velikosti filet.
  4. Citron nakrájejte na kolečka a položte je na větvičky rozmarýnu.
  5. Lososa osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a položte na alobal.
  6. Následně lososa posypejte najemno nakrájenými stroužky česneku a pokryjte ho zbývajícími plátky citronu a rozmarýnem.
  7. Takto připraveného lososa polijte čerstvou citronovou šťávou.
  8. Alobal přes lososa přeložte tak, aby byl celý zakrytý a vznikl z něj jakýsi balíček. V případě, že vám připravený alobal nestačí, použijte další.
  9. Balíček neuzavírejte úplně pevně, nechte pod alobalem trochu prostoru, aby mohl lépe cirkulovat vzduch.
  10. Vložte lososa do předehřáté trouby a pečte přibližně 15-20 minut, v závislosti na výšce a velikosti filet.
  11. Následně lososa z trouby vyjměte a alobal otevřete.
  12. Poté ho ještě na 3-5 minut vraťte do trouby a pečte bez vrchní vrstvy alobalu.

Takto připraveného lososa podávejte nejlépe s americkými brambory, čerstvými bylinkami a plátky citronu.

Lososové filety s bylinkami a citronem připravované v alobalu
zdroj: wellplated.com

Tuto chutnou a zdravou rybu nemusíte pouze zapékat. Inspirujte se našimi osmi dalšími způsoby, jak lososa připravit. V rozmanitosti je krása!

Losos na zelenině pečený v troubě

Zdravá a snadná večeře! Brambory a zelené fazolky můžete samozřejmě obohatit či nahradit i jinou zeleninou, například mrkví, petrželí či celerem.

Ingredience:

  • 4 filety z lososa
  • 400 g brambor
  • 400 g zelených fazolek
  • 1 červená cibule
  • 1 citron
  • koření na americké brambory
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Omyjte brambory, nakrájejte je v závislosti na jejich velikosti na půlky či čtvrtky.
  3. Vložte brambory do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a koření na americké brambory a promíchejte.
  4. Následně brambory dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě do měkka, přibližně 20-25 minut.
  5. Mezitím omyjte fazolky, cibuli nakrájejte na kolečka a vše ochuťte stejně jako předtím brambory.
  6. Když jsou brambory hotové, vyjměte plech z trouby a přidejte na něj zelené fazolky, cibuli a filety z lososa.
  7. Lososa rovněž pokapejte olivovým olejem a posypejte solí a pepřem.
  8. Následně rozkrojte citron a z jedné poloviny vymačkejte šťávu, kterou polijte lososa i zeleninu.
  9. Zbývající polovinu citronu nakrájejte na plátky a rozložte na lososa.
  10. Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut, dokud losos nebude hotový a zelenina lehce opečená.

Pečený losos na zelenině skvěle chutná s tatarskou omáčkou či italským dresinkem.

Lososové filety se zeleninou pečené v troubě
zdroj: platingsandpairings.com

Filety z lososa pečené na pánvi s česnekovým máslem

Losos na másle je klasika. Pojďme si ho ale připravit poněkud netradičně! Nevšedně připravené česnekové máslo dodá pokrmu na originalitě.

Ingredience:

  • 4 filety z lososa
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 4 PL másla
  • 1/2 lžičky medu
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • plátky citronu na ozdobu
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V menší pánvi rozpusťte lžičku másla, přidejte prolisované stroužky česneku a restujte dozlatova, přibližně 1-2 minuty.
  2. Přidejte do pánve kuřecí vývar a citronovou šťávu.
  3. Vařte zhruba 3 minuty, dokud se množství omáčky nezredukuje na polovinu.
  4. Vmíchejte zbytek másla a med a míchejte, dokud se vše nespojí, následně omáčku odstavte.
  5. Lososové filety opepřete a osolte.
  6. Ve větší pánvi zahřejte olej a následně na něm přibližně 5 minut z každé strany lososa orestujte. Okamžik, kdy je vhodné lososa otočit, poznáte podle toho, že se jeho spodní strana stane zlatavě hnědou. Záleží rovněž na výšce filetu.
  7. Lososa přemístíme na talíř a následně každý filet přelijeme trochou česnekového másla.
  8. Posypeme nakrájenou petrželkou a ozdobíme plátky citronu.

Pečeného lososa na pánvi servírujte s rýží či zeleným chřestem.

Lososové filety servírované  s česnekovým máslem
zdroj: cookinclassy.com

Lososové filety se sýrovo-bylinkovou krustou

Ryby a bylinky jsou vždy zaručenou kombinací. Nemusíte ale používat pouze tymián a pažitku, jak je uvedeno v našem receptu. Stejně tak můžete sáhnout po oreganu, petrželce, bazalce či kopru. Záleží jen na vaší fantazii a možnostech.

Ingredience:

  • 2 větší filety z lososa, případně celý filet z jednoho lososa
  • 1/4  šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL tymiánu
  • 1 PL pažitky
  • 2 PL másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem položte filet z lososa.
  3. V misce si smíchejte strouhanku, parmezán, prolisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky.
  4. Přidejte rozpuštěné máslo, sůl a pepř.
  5. Vše důkladně promíchejte, nejlépe rukama, aby se strouhanka dobře spojila s máslem.
  6. Touto směsí následně lososa na plechu posypejte.
  7. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut dozlatova, v závislosti na velikosti a výšce filetů.

Tak to připravený pečený losos s parmezánem a bylinkami chutná skvěle například s grilovanou zeleninou.

Filety s křupavou krustou z parmezánu a bylinek
zdroj: aspicyperspective.com

Máte rádi ryby na grilu? Vyzkoušet můžete nejen lososa, ale také pstruha, makrelu či kapra! Pro grilování je vhodnější pokud možno používat ryby čerstvé.

Zapékaný losos s pikantní omáčkou

Rybí maso je známé pro svou jemnou chuť. Dáváte přednost chuti výraznějšího charakteru? Použijte směs pálivějšího koření! Dokáže zázraky.

Ingredience:

  • 4 filety z lososa
  • 4 PL másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL sušené mleté cibule
  • 1 PL sladké papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • 1 PL čerstvé bazalky
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • lze přidat i trochu chilli papriček

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Na plech s alobalem, který jste předtím potřeli olejem, umístěte filety z lososa.
  3. Lososa osolte a opepřete.
  4. Na malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte do něj prolisovaný česnek, mletou cibuli, papriku, kajenský pepř a nakrájenou petrželku a bazalku.
  5. Za stálého míchání krátce povařte, přibližně 1 minutu.
  6. Přidejte do směsi citronovou šťávu.
  7. Vše pečlivě promíchejte.
  8. Následně lososa touto omáčkou důkladně potřete.
  9. Vložte plech do trouby a pečte přibližně 10-15 minut, v závislosti na velikosti a výšce filetů.

Pikantního pečeného lososa v troubě servírujte s brambory či rýží, ozdobeného čerstvými bylinkami a citronem.

Pikantní pečené filety z lososa
zdroj: africanbites.com

Vyzkoušejte také lososa pečeného v páře. Zajímá vás, jak jsme otestovali domácí konvektomaty?

Proč zařadit lososa do svého jídelníčku?

Losos je považovaný za jednu z vůbec nejzdravějších potravin pro naše srdce. Důvodem je především to, že obsahuje velké množství tak zvaných omega-3-mastných kyselin.

Tyto kyseliny mají na náš kardiovaskulární systém velmi blahodárný vliv. Výrazně totiž snižují riziko vzniku srdečních arytmií a zároveň mají schopnost rozpouštět nebezpečný cholesterol v naší krvi. I z tohoto důvodu tak někteří lékaři doporučují konzumaci lososa alespoň dvakrát týdně.

Pečený losos není samozřejmě nejedinou možností, jak tuto zdravou pochoutku do svého jídelníčku zařadit, skvělý je i losos  grilovaný, marinovaný či uzený.

Losos s kůží, nebo bez kůže?

Dá se říci, že je to jedno. Konzumovat a připravovat ho můžete jak s kůží, tak bez ní.

Pokud vám kůže z nějakého důvodu nechutná, je vhodnější odstranit ji až po pečení, neboť během pečení se z ní uvolňuje tuk, který dodá vašemu pokrmu nejen lepší chuť, ale který obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek.

V neposlední řadě mějte na paměti, že maso bez kůže se snadněji rozpadá, což může ztížit přípravu pokrmů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X