Tisk článku

Jak a s čím zapékat lososa

Losos je ryba velmi známá a jeho narůžovělé až dočervena zbarvené maso patří mezi nejchutnější a nejkvalitnější rybí masa. V našich řekách se losos dnes již běžně nevyskytuje, takže čerstvý losos prostě není k mání. Ale kromě běžného lovu v řekách nebo mořích je zvláště v severních evropských zemích rozšířen jeho umělý chov na lososích farmách. Tím se losos stal poměrně dostupnou rybou k běžné kuchyňské úpravě i u nás.

Jak a s čím zapékat lososa

Nákup lososa

Lososa celého nebo porcovaného nabízejí nejen specializované prodejny, ale také téměř všechny supermarkety. Prodává se ve dvou úpravách a to jako mražený nebo chlazený na ledu, který se vyrovná čerstvému lososu, ovšem jeho cena je o něco vyšší.

Losos a druhy tepelné úpravy

Ať už si vybereme lososa mraženého nebo chlazeného a celého nebo porcovaného, je jen na nás, abychom jej připravili co nejchutněji. Losos jako každé rybí maso snese jakoukoliv tepelnou úpravu. I lososa můžeme dusit, smažit nebo opékat. Jednou z nejlepších úprav je zapékání, protože umožňuje připravované jídlo zpestřit přidanými ingrediencemi a nezanedbatelná není ani skutečnost, že jakmile jej vložíme do trouby, tak se na přiměřenou dobu můžeme vzdát kontroly a zatím si připravit přílohu, oblohu, studenou omáčku nebo zeleninový salát.

Zapékaný losos a další hlavní ingredience

Při zapékání lososa postupujeme tak, že maso nejdříve naporcujeme, pokud už nemáme zakoupené jednotlivé porce. Na zapékání můžeme kromě filetů neboli plátků krájet i menší kousky. Nakrájené maso opečeme na tuku, nejlépe na másle a pak jej přeložíme do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a přidáme další přísady podle receptu nebo podle vlastní fantazie :

  • zelenina: Ze zeleniny využíváme především měkké druhy, které se stačí tepelně upravit spolu s lososím masem, ostatní musíme předem podusit nebo povařit. Nepřidáváme zeleninu s výrazným aroma nebo chutí, výběr však záleží jen na nás. Vhodná jsou rajčata a ještě lépe cherry rajčátka, cuketa nebo patison, pórek, mladé čerstvé mrkve nebo baby karotky, mladá zelená cibule nebo jarní cibulky a brokolice místo květáku.
  • houby: Hodí se jen jemné druhy hub jako jsou žampiony, z lesních hub pak pravé hříbky nebo klouzky.
  • sýr: Sýr je univerzální přísada k zapékání, takže ji samozřejmě můžeme použít i při zapékání lososa. Vybíráme jen jemnější druhy bez výrazné chuti a vůně a maso pak strouhaným sýrem posypeme, nebo ho zamícháme do smetany či jogurtu, kterými budeme přelévat.
  • ostatní ingredience: Pokud si vybereme některou ze středomořských úprav, tak by u lososa neměly chybět olivy, severské úpravy zase často používají plátkovaná jablka.

Maso z lososa je samo o sobě velmi chutné, proto další ingredience volíme tak, aby příliš neovlivňovaly nebo nezakrývaly jeho vlastní chuť. Jednotlivé přísady můžeme mezi sebou kombinovat tak, aby spolu vzájemně chuťově ladily. Připravený pokrm pak dochutíme kořením nebo bylinkami a přelijeme některou z tekutin nebo zapékací omáčkou.

Zapékaný losos a koření

Jemnou chuť lososa příliš neovliňujeme kořením. Proto jej jenom osolíme a pokapeme trochu citronovou šťávou. Z jiného koření jako je pepř, paprika nebo kari koření použijeme v případě potřeby jen špetku. Toto koření můžeme nahradit některou kořenící směsí na mořské ryby.

Zapékaný losos a bylinky

Místo koření se k lososu více hodí některé z kořenících bylinek. Může to být jak petrželka, tak pažitka nebo druhy bylinek z jižnějších kuchyní jako je bazalka či rozmarýn. Bylinky jsou nejlepší čerstvé, v případě nutnosti však mohou být i sušené.

Zapékaný losos a zapékací omáčky

Lososa doplněného dalšími ingrediencemi před vložením do trouby nebo v průběhu zapékání někdy přelijeme trochou tekutiny nebo zapékací omáčkou. Z tekutin to může být sladká nebo kysaná smetana, kterou můžeme nahradit jogurtem. Oboje můžeme jemně dochutit kořením nebo bylinkami, případně doplnit strouhaným nebo rozdrobeným sýrem. K přelití se hodí i bílé víno v množství několika lžic na dotažení chuti. Zapékací omáčky využijeme buď koupené nebo si ji připravíme sami ze smetany, majonézy, sýra, koření a bylinek.

Zapékaný losos a přílohy

K zapékanému lososu se hodí různě upravené brambory. S brambory se sice losos může i zapékat, ale vhodnější je připravit je a podávat zvlášť. Jídlo doplňujeme zeleninovou oblohou nebo zeleninovými saláty.


 


 

 





Příspěvky ke článku: Jak a s čím zapékat lososa

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky