Tisk článku

Jak připravovat ryby?

Ryby patří mezi nejzdravější a nejdietnější druhy masa. Rybí maso totiž obsahuje méně tuku než maso suchozemských živočichů. Vodní živočichové mají také ve svém mase vysoký podíl nenasycených mastných kyselin Omega-3, což chrání před rizikem závažných nemocí jako arteroskleróza nebo jiné kardiovaskulární choroby. Obsah těchto mastných kyselin také podporuje zdravý růst plodu. Těhotným ženám se doporučuje konzumovat rybí maso či tuk alespoň dvakrát týdně. Kromě nich však maso obsahuje vitamíny A, B, D a minerální látky zinek a jód. Konzumací ryb ale můžeme i významně snížit vysokou hladinu cholesterolu nebo předcházet depresi.

Jak připravovat ryby?

V dnešní době nám trh nabízí širokou škálu sladkovodních i mořských živočichů a bylo by škoda tuto nabídku nevyužít a významně tak obohatit nejen náš jídelníček, ale i zdraví.

Jak rozpoznáme čerstvé ryby
Důležité je především umět rozpoznat čerstvou rybu. Před nákupem ryb si prohlédněte jejich oči. Rohovky by měly být čiré, průhledné. Maso by mělo být tuhé a neměly by se vám do něj bořit prsty. Žábry by měly být uzavřené. Ryba, pokud není zabita těsně před nákupem, by měla být zbavena vnitřností a šupin.

Vaření ryb
Pro děti a lidi dodržující redukční dietu se doporučuje tepelná úprava ryb vařením. Sladkovodní ryby se převážně vaří s kořenovou zeleninou (celerem, petrželí, mrkví a také cibulí) a kořením (celý pepř, kuličky nového koření , případně solí). Mořské ryby se ještě mohou dochutit bobkovým listem a trošičkou bílého vína, což se však týká jen přípravy pro dospělého člověka. Nejdříve dáme povařit pouze zeleninu a koření a po 15 minutách varu přidáváme rybu. Dle potřeby přiléváme vodu. Menší rybu vaříme asi 8 minut a větší asi 20 minut. Uvařenou rybu poznáme tak, že po zapíchnutí párátka na nejsilnějším místě maso neklade žádný odpor.

Smažení ryb
Před smažením je ryby nutné řádně omýt, vysušit, nasolit a pokapat citronem. Staré receptury radí naložit maso na několik hodin před samotnou přípravou do mléka, aby se zbavilo nepříjemného pachu. Klasický trojobal můžete obohatit použitím jednoduchého citronového pepře. Smažit by se mělo tak, aby ryba byla celá ponořená v rozehřátém tuku. Nejdříve je nutné smažit při vyšší teplotě, aby se maso zatáhlo, pak teplotu snížit, aby se propeklo. Pokud nejste milovníkem rybích řízků, můžete si naložit maso do marinády nebo okořenit a smažit na trošce olivového oleje, který necháte zahřát s troškou kvalitního másla.

Grilování ryb
Ke grilování jsou nejvhodnější tzv. štíhlé ryby, jakými jsou úhoř, pstruh nebo makrela, které před tím zbavíme vnitřností. Před samotným grilováním je důležité maso omýt, osušit a lehce okořenit. Vhodným kořením je bazalka, tymián, citronový pepř nebo rozmarýn či jiné aromatické bylinky smíchané s troškou oleje. Nejlepší je maso zpočátku grilovat v alobalu a po 15 minutách alobal odstranit a dopékat přímo.

 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Jak připravovat ryby?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky