Tisk článku

Jak se vaří v Itálii

Jak vaří v Itálii? Asi jak kde, jak kdy a jak z čeho. I pro italskou kuchyni však platí určité zevšeobecnění. Jedná se o tzv. středomořskou kuchyni, která se vyznačuje používáním dostatku zeleniny a méně tučného masa. Tak jako v jiných přímořských státech nechybí na jídelníčku mořské ryby, korýši a další mořské druhy. A nesmíme zapomenout na proslavené těstoviny, pizzu a některé sladké moučníky.

Jak se vaří v Itálii

Italská polévka

Polévka nehraje v italské kuchyni žádnou podřadnou roli a její přípravě je věnována dostatečná pozornost. Základem bývají vývary z masa, drůbeže nebo ryb doplněné různými těstovinovými zavářkami. Specialitou mezi zavářkami jsou plněné těstoviny ve formě taštiček nebo jiných tvarů. Nechybí ani zelenina a luštěniny. Italské polévky se na rozdíl od našich tak často nezahušťují jíškou nebo rozmíchanou moukou, ale jejich hustotu zajišťuje množství použité zeleniny. Koření se pomocí kořenících bylinek a jako příloha se k nim samostatně v misce často podává strouhaný sýr.

Italská masová jídla

Zřejmě teplejší klima a tradice mají vliv na to, že se v Itálii konzumuje především libovější maso. Jedná se o hovězí maso, poměrně velká je spotřeba telecího masa, z vepřového masa se upravují především méně tučné části jako je kýta nebo kotleta a to ještě zcela zbavené tuku. Z drůbeže jsou na jídelníčku nejčastěji kuřata, při tradičních svátcích pak ještě krůta. Husy a kachny se připravují jen výjimečně. Z ryb to jsou druhy ryb sladkovodních a především mořských a k tomu další mořští živočichové. Úprava masa je obdobná naší kuchyni, masa se vaří, duší, pečou a smaží, to vše obdobným způsobem, který známe. Rozdíl je snad v tom, že k masu se často pro chuť a vůni přidávají různé bylinky jako například rozmarýn, šalvěj a bazalka nebo petržel a majoránka. Při dušení se maso podlévá vývarem, ale často je to víno a to jak bílé, tak červené nebo mléko. Dušené, pečené nebo zapékané maso se také daleko častěji připravuje zároveň s větším množstvím zeleniny a součástí zapékaných pokrmů bývají různé druhy sýrů. K masovým jídlům se podávají brambory, bramborová kaše, smažené hranolky, těstoviny, pečivo nebo některá z obilninových kaší. Hlavní chod téměř vždy doplňuje salát z čerstvé zeleniny.

Italské těstoviny

Itálie bez těstovin by nebyla Itálie. Vyrábí se jich obrovské množství a neméně je receptů na jejich úpravu. Podávají se při všech možných příležitostech a získaly si tak již jednotný název pasta, což vždy představuje jídlo s těstovinami. Uvařené těstoviny se v Itálii podávají s omáčkami sýrovými, masovými nebo zeleninovými. Doplňují se velmi často strouhaným sýrem nebo se dokonce jen se sýrem podávají. Často se předem uvařené těstoviny zapékají s nejrůznějšími dalšími potravinami, mezi nimiž hlavní roli hraje, libové maso, zelenina a sýry a zapékací omáčka s různou chutí.

Italská zeleninová jídla

Zelenina v Itálii nebývá jen součástí polévek, masových a těstovinových jídel a salátů, ale je oblíbená i jako samostatné jídlo. Italská kuchyně bohatě využívá druhů i nám známých jako je květák, brokolice, kořenová zelenina, fazolky, hrášek, špenát a především rajčata a papriky spolu s cibulí a česnekem. Upravují se však i méně známé a méně rozšířeně druhy zeleniny. Patří mezi ně lilek, artyčoky, řapíkatý celer a fenykl. Zelenina se upravuje především čerstvá jako speciální druhy salátů, které se nepodávají jako příloha, ale slouží jako samostatné jídlo, ke kterému se podává pouze bílé pečivo. Z tepelné úpravy převažuje rychlé dušení tak, aby zelenina sice změkla, ale přitom zůstala křupavá. Předem podle potřeby upravená zelenina se často zapéká se sýrem, smetanou nebo houbami, které také mají v italské kuchyni své místo. Zeleninové pokrmy bývají velmi lehké, chutné a přiměřeně okořeněné. Přílohou bývá pečivo nebo brambory.

Italské slané koláče a sladké moučníky

Italské slané koláče reprezentuje celosvětově proslulá pizza. Jedná se o koláč z kynutého těsta, které bylo připraveno naslano. Peče se většinou jako kulatý tvar ve speciálních formách a jeho náplní může být téměř cokoliv, nejčastěji to však bývá šunka, sýr a nepostradatelná rajčata nebo alespoň rajčatová omáčka nebo kečup. Sladké moučníky jsou v Itálii oblíbené a bývají to různé záviny, koláče, ovocné dorty, zmrzlina. Většinu z nich v různé obměně známe taky, například smetanový moučník tiramisu s kávovou příchutí, který se u nás v poslední době stal velmi oblíbeným.
 





Příspěvky ke článku: Jak se vaří v Itálii

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky