Nejznámější italské pokrmy

Jak vaří v Itálii? Asi jak kde, jak kdy a jak z čeho. I pro italskou kuchyni však platí určité zevšeobecnění. Jedná se o tzv. středomořskou kuchyni, která se vyznačuje používáním dostatku zeleniny a méně tučného masa. Tak jako v jiných přímořských státech nechybí na jídelníčku mořské ryby, korýši a další mořské druhy. A nesmíme zapomenout na proslavené těstoviny, pizzu a některé sladké moučníky.

1. Italské rizoto s houbami

Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena.

INGREDIENCE :

  • 150g másla
  • 100ml oleje
  • 1 menší cibule
  • 320g rýže Carnaroli
  • 200ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • mořská sůl dle chuti
  • zeleninový vývar dle potřeby
  • 60g sušených hub, nejlépe hříbků
  • hrst nasekané petrželové natě

POSTUP :

  1. Houby namočíme na 30 minut do vody.
  2. V hrnci rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme nakrájenou cibuli.
  3. Přisypeme rýži a dobře osmažíme.
  4. Podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno.
  5. Vývar přidáváme postupně – jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další.
  6. Rizoto zjemníme kouskem másla a posypeme parmazánem.
  7. Osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Italské rizoto s houbami

zdroj : my-personaltrainer.it

Těžko pátrat po známější italské polévce než je minestrone.  Je tak zakořeněná ve své zemi, že do ní každý kraj s láskou přidává „něco svého“.

Fazole obsahují velké množství aminokyselin, také vitamín C, betakaroten a minerály jako železo, vápník, draslík, mangan či molybden. Jsou přirozenou zásobárnou vitamínů a minerálů, umí stabilizovat hladinu cukru v krvi, prodlužují pocit sytosti, snižují vysoký cholesterol, regulují trávení, posilují srdce a cévy.

2. Italská polévka Minestrone

INGREDIENCE :

  • voda podle potřeby
  • 1dcl oleje extra virgin
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 200g suchých bílých fazolí
  • 2 brambory
  • zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…)
  • parmazán na posypání

POSTUP :

  1. Fazole namočíme přes noc do vody.
  2. Poté je uvaříme v té samé vodě asi 20 minut.
  3. Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli.
  4. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).
  5. Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky.
  6. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou.
  7. Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny a propasírujeme.
  8. Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.

Italská polévka Minestronezdroj : veggieprimer.com

3. Italské boloňské špagety

Špagety jsou patří k italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte.

INGREDIENCE :

  • 1,5dcl oleje extra virgin
  • zelenina na základ (cibule, mrkev, celer)
  • 600g mletého hovězího
  • 400g mletého vepřového
  • 2dcl červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1l vlažné vody
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 1 balíček špaget

POSTUP :

  1. Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky.
  2. Přihodíme maso, orestujeme a podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol.
  3. V litru vlažné vody rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) 
a zalijeme tím masovou směs.
  4. Promícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny.
  5. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí 
a pepřem.
  6. Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu, poté podáváme s omáčkou.

Italské boloňské špagety

zdroj : .ilgiornaledelcibo.it

4. Italské lasagne se špenátem

Klasické italské jídlo lasagne .Nejznámější verze je sice s  mletým masem, rajčaty a bešamelem, ale můžete si je udělat se špenátem.

Ingredience :
  • 300g lasagne
  • 400g listového špenátu
  • pár lístků bazalky
  • 30g másla
  • 200g bešamelu
  • 300g ricotty
  • 1 žloutek
  • 100g parmazánu
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
postup :
  1. Zavaříme vodu v hrnci a lasagne necháme  pár minut spařit ve vroucí vodě a vhodíme je do studené vody.
  2. Špenát spaříme a nasekáme na jemno spolu s lístky bazalky.
  3. Ricottu propasírujeme přes sítko, aby byla jemnější a přidáme ke špenátu.
  4. Smícháme s žloutkem, s troškou strouhaného parmazánu a muškátovým oříškem
  5. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Do máslem vytřené zapékací mísy skládáme plátky těsta a směs ricoty a špenátu.
  7. Vrstvy opakujeme.
  8. Navrch nalijeme bešamel, posypeme sýrem, přidáme kousky másla.
  9. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Italské lasagne se špenátemzdroj : ricette.donnamoderna.com

Itálie bez těstovin by nebyla Itálie. Vyrábí se jich obrovské množství a neméně je receptů na jejich úpravu. Podávají se při všech možných příležitostech a získaly si tak již jednotný název pasta, což vždy představuje jídlo s těstovinami. Uvařené těstoviny se v Itálii podávají s omáčkami sýrovými, masovými nebo zeleninovými. Doplňují se velmi často strouhaným sýrem nebo se dokonce jen se sýrem podávají. Často se předem uvařené těstoviny zapékají s nejrůznějšími dalšími potravinami, mezi nimiž hlavní roli hraje, libové maso, zelenina a sýry a zapékací omáčka s různou chutí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *