Tisk článku

Jarní polévky

Pokročilé jarní období je obdobím, kdy se objevuje první jarní zelenina z nové sklizně a nastává ten pravý čas pro její využití. Přednostně ji sice konzumujeme syrovou, ale některé druhy jsou také ideální do lehkých jarních polévek, kde přispějí k dodávce vitamínů i minerálních látek.

Jarní polévky

Zeleninové polévky z jarní zeleniny

Jarní zeleninové polévky připravujeme opravdu nalehko. Základ polévky může tvořit pouhá voda nebo trocha zeleninového nebo masového vývaru. Vyhýbáme se zahušťování jíškou nebo zátřepkou z mouky, stejně jako zbytečnému tuku. Někdy se bez zavářky neobejdeme, pak použijeme spíš trochu rýže, těstovin nebo ovesných vloček. Do některých polévek přidáváme trochu mléka nebo smetany, případně vejce nebo některý ze sýrů. Šetříme výrazným kořením, místo toho si vychutnáme chuť jednotlivých druhů zeleniny, na jejímž množství naopak nešetříme. Jednotlivé, na trhu dostupné druhy zeleniny mezi sebou vzájemně doplňujeme. Pro přípravu těchto polévek se hodí například :

  • mrkev
  • kedlubny
  • ředkvičky
  • fazolky
  • listový špenát

Mrkvová polévka

Čerstvou mrkví prodávanou většinou jako svazkovou bývá většinou karotka, která je ranější. Poznáme ji podle zakulaceného konce a jedná se o velmi chutný a křehký druh. Stačí ji jen lehce oškrábat a do polévky ji pak krájíme na kolečka, popřípadě strouháme na nudličky. Můžeme přidat i jarní cibulku a další zeleninu. Pokud chceme přidat nějakou zavářku, tak se hodí jemné nudle, rýže, trocha hrubé krupice nebo ovesných vloček. Polévku můžeme nakonec zjemnit mlékem nebo smetanou. Hodí se doplnění najemno nasekanou pažitkou, petrželkou, řeřichou nebo jinými zelenými bylinkami.

Kedlubnová polévka

Kedlubny můžeme použít bílé i fialové. Oloupané je krájíme na plátky nebo nudličky, doplníme podle možností i další zeleninou a uvaříme doměkka. Po uvaření můžeme vše rozmixovat, získáme tak krémovou polévku, kterou můžeme podávat jen posypanou zelenými natěmi nebo s osmaženými kostičkami housky.

Ředkvičková polévka

Ředkvičky jen očistíme, nakrájíme na plátky nebo nastrouháme a uvaříme doměkka. Jsou uvařené velmi brzy. Hodí se k nim naťová cibulka i trochu čerstvého hrášku. Uvařené ředkvičky se dají doplnit smetanou sladkou nebo zakysanou, případně rozšlehaným vejcem.

Fazolková polévka

Zelené fazolkové lusky musíme před vařením zbavit vláken. Pak je opláchneme a krájíme na rovné nebo šikmé proužky, kostičky či jiné tvary. Do polévky většinou ještě přidáme trochu mrkve a cibuli nebo česnek. Do fazolkové polévky můžeme zavařit v případě potřeby trochu krupice nebo vloček. K doplnění se hodí především zakysaná smetana a rozšlehané či vařené a na kostičky nakrájené vejce.

Špenátová polévka

Čerstvý listový špenát je velmi brzy uvařený. Před vařením z něj však musíme otrhat stopky a pak jej důkladně propláchnout ve studené vodě. Vkládáme jej do vroucí vody a vaříme nejvýše 10 minut. Proto ostatní ingredience, které potřebují delší čas, vaříme před přidáním špenátu. Pokud nebudeme špenát mixovat, tak jej před vařením nakrájíme nadrobno. Uvařený špenát se však lehce rozmixuje tyčovým mixérem dohladka. Do špenátové polévky přidáváme trochu mléka nebo smetany. Takto upravená polévka je jemnější. Pokud potřebujeme zavářku, tak můžeme v mléce nebo smetaně rozmíchat trochu hladké mouky. Mléko či smetanu nebo jejich část můžeme nahradit libovolným sýrem, který necháme v polévce rozpustit. Dochucujeme česnekem.
 





Příspěvky ke článku: Jarní polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...