Tisk článku

Jarní saláty o velikonocích

Při velikonočních svátcích bychom měli využít příležitosti a připravit si první saláty z čerstvé jarní zeleniny.V nabídce už je hlávkový salát, ředkvičky, jarní cibulka, leckde i kedlubny. Saláty připravené ze syrové zeleniny pak podle chuti doplníme další zeleninou a do lahodné chuti upravenými zálivkami. Podáváme je buď k hlavním jídlům nebo samostatně jako vitamínovou jarní posilu.

Jarní saláty o velikonocích

Hlávkový salát

Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy a důkladně opereme, aby v něm nezůstal písek nebo hmyz. Pak jej nakrájíme na proužky nebo kostičky. Nejlepší a nejsprávnější je však hlávkový salát natrhat rukou na potřebně malé kousky, tak se nepoláme a zůstane křehký. Pak jej přelijeme zálivkou. Zálivkou přeléváme až těsně před podáváním, aby listy nezvadly a neztratily svou křehkost. Pokud salát podáváme k hlavnímu jídlu, tak jej zaléváme jednoduchou zálivkou z trochy vody, oleje, octa, soli, případně trochy cukru a hořčice, ochuceným jogurtem, kysanou smetanou nebo okyseleným mlékem se solí. Zálivky mohou být ochuceny velmi jemně nebo naopak velmi pikantně.K tomu nám poslouží různé směsi koření včetně orientálního. Při starším způsobu podávání hlávkového salátu se ochucený salát ještě poléval na kostičky rozpálenou slaninou. Salát, který budeme podávat samostatně, například jen s pečivem, doplňujeme další zeleninou. Ideální je přidání čerstvé jarní zeleniny, ale pokud se nám to zrovna nehodí, tak použijeme jinou vhodnou zeleninu. Pro větší sytost podávaného salátu k němu přidáváme vařená vejce, šunku, opečené kuřecí maso nebo různé druhy sýrů. Vše krájíme na drobné kostičky nebo nudličky nebo těmito přídavky můžeme salát současně i zdobit. Zálivku použijeme spíše jogurtovou nebo smetanovou a můžeme do ní přidat i trochu majonézy. Konečnou chuť si upravíme kořením podle své vlastní chuti.

Ředkvičkový salát

Ředkvičky očistíme a bulvičky nakrájíme na plátky nebo na kostičky. S lístky ředkviček naložíme podle toho, v jakém jsou stavu. Celkem je málo známé, že ředkvičkové lístky, které jsou mladé a nepoškozené, jsou velmi dobrou přísadou do salátů pro svoji jemně nahořklou chuť. Takže malé a pěkné lístky můžeme vyzkoušet. Jinak do ředkvičkových salátů přidáváme cibuli, česnek, jarní cibulku, okurku, nastrouhanou mrkev, strouhané jablko nebo ji kombinujeme s kousky listů hlávkového salátu. Zálivku připravujeme spíše hustší z jogurtu nebo kysané smetany a majonézy pro zjemnění. Salát podávaný samostatně doplňujeme v případě potřeby tak, jako všechny ostatní saláty vařenými vejci, uzeninou a sýry.

Cibulkový salát

Jarní cibulka je velmi jemná a prodává se i s natí, kterou rozhodně využijeme také a to především do všech dalších salátů. Na samostatný salát očištěnou cibulku pokrájíme i s natí, přidáme další zeleninu a přelijeme zálivkou. Také u cibulky používáme spíše krémovitou zálivku z jogurtu, kysané smetany nebo ředěného tvarohu. Do cibulkového salátu můžeme přistrouhat i trochu mrkve. Zálivku dochucujeme podle chuti a nálady.

Kedlubnový salát

Kedlubny na salát musí být mladé a hlavně nedřevnaté. U prvních jarních kedluben bude kvalita jistě v pořádku. Kedlubny očistíme a nastrouháme na drobné nudličky. Do kedlubnového salátu rozhodně přidáme cibuli, vhodná je červená cibule, pokud zrovna je k dostání. Přidávat můžeme i další jarní zeleninu, jako cibulku, ředkvičky nebo zelené natě, především pažitku. Ke kedlubnám můžeme přistrouhat i mrkev nebo jablko. Zálivku připravujeme buď obvyklým způsobem z trochy oleje, vody, cukru, soli a citronové šťávy, ale můžeme udělat i změnu, protože na kedlubny je velmi chutná zálivka z kysané smetany nebo bílého jogurtu, kterou jen dochutíme trochou soli, hořčice a koření podle vlastního výběru. Kedlubnový salát si můžeme připravit i teplý a to tak, že na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhané nudličky z kedluben a jen lehce osmahneme. Podlijeme kysanou smetanou, osolíme a opepříme. Na talíři bohatě sypeme sekanou pažitkou a podáváme s pečivem.

Salátová zálivka

Lahodná jemná nebo naopak dobře okořeněná salátová zálivka zvýrazní chuť salátu. Příliš nesolíme ani nekyselíme, spíše volíme sladkokyselou chuť. Proto přidáváme raději citronovou šťávu než ocet a trochu dochutíme i cukrem. Vody nemá být také příliš, jen tolik, aby se spojila s olejem a vytvořila jemnou směs. Do jogurtových nebo smetanových zálivek vodu nepřidáváme. Kořeníme podle vlastní chuti.
 





Příspěvky ke článku: Jarní saláty o velikonocích

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky