Tisk článku

Je lepší být "masožroutem" či ne?

Maso savců, ryb a ptáků je již po tisíciletí důležitou a přirozenou součástí výživy člověka. Kosterní svalovinu zvěře a ryb využívali naši předkové už před půl milionem let, do této doby se živili pouze sběrem semen, ovoce, travin a hmyzem. Díky ohni mohlo maso obohatit jídelníček našich předků. Tepelné opracování vede k natrávení a využití všech živin v rostlinných i živočišných produktech. Některé trendy a směry současnosti maso úplně odmítají.

Je lepší být "masožroutem" či ne?

V čem spočívá kvalita masa

Kvalita masa se odvíjí od druhu zvířete, jeho věku, také záleží na způsobu výživy a chovu. Čím je zvíře starší, tím maso obsahuje méně vody a více tuku. Kvalitní maso je výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Obsahuje také množství tuku, vody a dalších látek.

Maso z pozitivní stránky

Velkým pozitivem konzumace masa je přínos plnohodnotných bílkovin, proto je třeba maso do jídelníčku zařadit. Ovšem tyto bílkoviny lze nahradit konzumací vajec a mléčných výrobků. Maso je také vhodným zdrojem zinku a železa. Z masa organismus vstřebá až 30 procent železa, ale z rostlinných zdrojů pouze 5 procent. Ovšem vegetariáni se nemají čeho obávat, protože nároky zdravého člověka na železo jsou malé. Stejné je to i s vitamínem B 12.

Maso ze stránky negativní

Ke špatným vlastnostem masa patří vysoký obsah cholesterolu a nenasycených mastných kyselin. Konzumace masa v nadměrném množství vede k hromadění purinových látek a k následnému vzniku dnavé artritidy. Pokud je maso často upravováno smažením a pečením, je jeho konzumace často spojována se vznikem nádorových onemocnění trávicího ústrojí.

Náhražky masa

Na trhu se objevuje celá škála náhražek masa, které se téměř ve všech případech podobají masu i vizuálně. Náhražky neobsahují nenasycené mastné kyseliny, dusitany, cholesterol a při jejich úpravě nedochází ke vzniku žádných zdraví škodlivých látek. Mezi náhražky patří například tempeh a seitan.

Kolik masa sníme?

V 80. letech byla spotřeba masa asi 90 kilogramů na osobu, ale v posledních dvaceti letech spotřeba masa mírně klesá. Nyní se pohybujeme okolo 50 kilogramů na osobu za rok. V posledních letech také stoupla obliba kuřecího masa na úkor masa hovězího a vepřového. Stále velkým nedostatkem je nízká spotřeba masa z ryb. Pokud vám nebrání zdravotní, etnické, ekologické čí náboženské důvody, zařazujte do svého jídelníčku libové maso a ryby alespoň dvakrát za týden.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Je lepší být "masožroutem" či ne?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...