Tisk

Ječná mouka

Ječná mouka se mele z ječných zrn. Má poněkud tmavší žlutou barvu a slabě nahořklou chuť. Používá se především na pečení různých placek a mohou se z ní vařit kaše. Dříve se z ní pekl chléb, ale jen z ječné mouky rychle tvrdne. Ječná mouka se však může přidávat při pečení chleba nebo podobných výrobků do normální mouky, zvláště v případech, kdy si připravujeme určité směsi složené z pšeničné a žitné mouky s přídavkem jiných druhů. V běžné obchodní síti se ječná mouka neprodává, lze ji zakoupit pouze ve speciálních prodejnách. 


Další pojmy slovníku:

  • Solamyl

     Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

  • Bezé

    Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví....

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...



Nové příspěvky