Velikonoční svátky s jehněčím masem

Jednou z možností, jak mít na velikonočním stole mladé maso, je jehněčí. Sice výjimečně, ale přece jen je možné je obstarat. Nahradí dnes již zcela nedostatkové kůzlečí maso a přitom je mu velmi podobné. Pro jeho přípravu můžeme využít nejrůznějších receptů, záleží na tom, jaký kus masa chystáme ke kuchyňské úpravě.

Jehněčí maso je výborným zdrojem bílkovin. Je také zdrojem minerálů a stopových prvků, zejména zinku. Dále významným zdrojem železa a mědi.

1. Pečená jehněčí kýta na česneku

POSTUP :

2 kg jehněčí kýta

  • 3 lžíce olivový olej
  • 40 stroužek česnek čerstvý mladý
  • 6 snítka tymián čerstvý
  • sůl na dochucení
  • pepř mletý na dochucení

INGREDIENCE :

  1. Předehřejeme troubu na 240 °C.
  2. Jehněčí kýtu vložíme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme stranou.
  3. Jednotlivé stroužky česneku od sebe oddělíme, ale neloupeme je.
  4. Přidáme je k jehněčí kýtě, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme hodinu a půl za občasného podlévání vypečenou šťávou.
  5. Troubu vypneme, pekáč přikryjeme alobalem a necháme odpočinout v chladnoucí troubě po dobu 10 minut.
  6. Jehněčí kýtu rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s upečenými stroužky česneku, vypečenou šťávou a vařenými novými bramborami.

Pečená jehněčí kýta na česneku

zdroj : foodnetwork.co.uk

2. Jehněčí guláš z marinovaného masa

INGREDIENCE :

  • 300 g jehněčího masa z kýty
  • 400 g jehněčího masa z plece
  • 80 ml oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření divočina
  • 120 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 120 g žampionů
  • 500 ml červeného vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 špetky soli a pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce petrželky – nasekané

POSTUP :

  1. Maso nakrájíme na kostky a dáme do uzavíratelné, nízké misky, přidáme olej, koření, prolisovaný česnek.
  2. Maso dobře promícháme a necháme přes noc marinovat.
  3. Oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme s nakrájenou slaninou, přidáme maso i s marinádou a zprudka vše orestujeme.
  4.  Zalijeme vínem, vývarem a dusíme hodinu a půl, nebo dokud není maso měkké.
  5.  30 minut před koncem dušení přidáme k masu nakrájené houby a na kolečka nakrájenou mrkev.
  6. Maso podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody.
  7. Hotové guláš posypeme nasekanou petrželkou.

Jehněčí guláš z marinovaného masa

zdroj : fieldandflower.co.uk

3. Velikonoční jehněčí žebra na medu

INGREDIENCE :

  • 1 kg jehněčích žeber
  • olej
  • 2 česnek
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové koření
  • 2 ks hřebíček
  • sůl a pepř mletý
  • 2 lžičky pálivé papriky

POSTUP :

  1. Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
  2. Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
  3. Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
  4. Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.

Velikonoční jehněčí žebra na medu

zdroj :howtobbqright.com

4. Jehněčí kotlety na rozmarýnu

INGREDIENCE :

  • 1 kg jehněčí kotlety
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks velké cibule
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
  2. Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
  3. Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
  4. Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
  5. Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
  6. Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
  7. Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
  8. Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
  9. Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
  10. Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovouu kaší, avokádovým salátem.

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

zdroj : vibrantmethod.com

5. Jehněčí hřbet na červeném víně

INGREDIENCE :

  • 750 g jehněčího hřbetu
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření a černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • mletý pepř a sůl
  • snítka rozmarýnu

POSTUP :

  1. Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
  2. Maso očistíme, osolíme, opepříme.
  3. Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
  4. Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
  5. Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
  6. Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
  7. Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
  8. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
  9. Šťávu propasírujeme a dochutíme.

Jehněčí hřbet na červeném víně

zdroj : foodtolove.com.au

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *