Tisk článku

Jehněčí maso na velikonočním stole

Jednou z možností, jak mít na velikonočním stole mladé maso, je jehněčí. Sice výjimečně, ale přece jen je možné je obstarat. Nahradí dnes již zcela nedostatkové kůzlečí maso a přitom je mu velmi podobné. Pro jeho přípravu můžeme využít nejrůznějších receptů, záleží na tom, jaký kus masa chystáme ke kuchyňské úpravě.

Jehněčí maso na velikonočním stole

Příprava jehněčího masa

Jehněčí maso ještě zdaleka neobsahuje tolik tuku jako dospělý skopový kus, ale jako každé mladé maso je obaleno blanami, které je třeba odstranit. Maso ze staršího jehněte se doporučuje předem trochu povařit. Z předku nakrájíme řízky na smažení nebo jej naplníme nádivkou a upečeme. Toto maso můžeme i dusit. Zadní část obyčejně pečeme, ale i z jehněčích kýtek můžeme vykrájet plátky a ty smažit nebo opékat. Jehněčí maso při individuálních úpravách doplňujeme zeleninou, sýrem, jiným masem, uzeninou nebo houbami. Kořeníme spíše jemně, abychom zachovali jemnou chuť masa, takže většinou jen přiměřeně solíme a při pečení přidáváme kmín.

Smažené jehněčí maso

Maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na porce řízků. Potom je osolíme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Větší kosti před obalením buď odstraníme nebo můžeme smažit i s kostí, pak ale velice pomalu a v dostatečném množství tuku, aby se řízky dobře prosmažily i u kosti. U těchto řízků se osvědčuje jejich uložení v pečícím papírem zakrytém pekáči ve vyhřáté troubě, kde řízky ještě dojdou. Troubu vyhřejeme na 200-220°C a vypneme. Řízky ihned po usmažení vkládáme do pekáče. Pod papírem tolik nezvlhnou a neopadává jim obal. Větší a vyšší kusy řízků můžeme v troubě i smažit, prosmaží se tak velice dobře.

Pečené jehněčí maso

Očištěné a omyté maso ze zadní části pečeme buď vcelku nebo rozporcované. Předem je opečeme na rozpáleném másle, pak je vložíme do pekáče, podlijeme výpekem z opékání, přidáme máslo a pečeme doměkka. Během pečení je potíráme máslem a přeléváme vypečenou šťávou. Celková doba pečení se pohybuje od 1 do cca 1,5 hodiny. Když maso měkne, odkryjeme je a dopékáme dočervena po všech stranách. Protože je maso málo tučné, můžeme je před pečením protknout proužky slaniny, nebo je se slaninou péci.

Plněné jehněčí maso

Plníme většinou přední čtvrtku, které se říká hrudí. V hrudi prořízneme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Jestliže chceme mít nádivky víc, připravíme větší dávku než je potřeba k plnění a zbytek upečeme zvlášť. Pečeme ji zvlášť, protože bohužel nádivka pečená současně s masem vsakuje vypečenou šťávu. Nebo ji také můžeme uvařit v páře v zavařovací sklenici nebo pokud máme, tak v pudinkové formě. Naplněné a osolené maso vkládáme do pekáče nádivkou nahoru a když se nádivka zapeče a ztuhne, tak maso obrátíme. Ke konci pečení je odkryjeme a dopečeme dočervena. Pro lepší kůrčičku je můžeme potřít máslem.

Opékané jehněčí maso

Na opékání potřebujeme kvalitnější maso, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Hodí se proto maso z jehněčí kýty, ze které vykrájíme malé plátky masa. Ty můžeme předem i marinovat a to jak v pikantní kořeněné marinádě nebo jen v jemné, například jogurtové, protože odleželé plátky jsou pak křehčí. Ale i bez marinování plátky osolíme a opékáme je buď samostatně na tuku nebo z nich spolu s dalšími ingrediencemi připravíme špízy. Opékáme ze všech stran a protože se jedná o rychle připravené maso, musíme je ihned podávat. Na takto rychle opečené plátky můžeme navršit strouhaný sýr nebo různé směsi zeleniny, uzeniny a vajec a zapéci v troubě. Plátky jsou pak opravdu měkké.

Dušené jehněčí maso

Dusíme maso z přední části jehněte, ačkoliv lze samozřejmě dusit i zadní část. Postupujeme podobně jako u jiných dušených mas. Na másle zesklovatíme cibuli, na ni vložíme maso rozdělené na porce a opečeme je. Pak je podlijeme horkým vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení často podléváme. Dušené jehně můžeme připravit na smetaně, jako guláš, na paprice i se smetanou, s rajčatovou omáčkou nebo s houbami či směsí zeleniny. Podle toho, jaké konečné jídlo jsme si vybrali tak přidáváme další přísady.

Přílohy k jehněčímu masu

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.
 





Příspěvky ke článku: Jehněčí maso na velikonočním stole

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky