Tisk článku

Jídlo z jednoho hrnce

Jak název napovídá, jedná se o jídlo, které včetně přílohy uvaříme v jednom hrnci, nejvýše je ještě podáváme s kouskem bílého pečiva nebo krajíčkem chleba. Tím pádem jde o praktickou záležitost, kterou čas od času můžeme velmi dobře využít. Ušetříme čas, nádobí a při použití tlakového hrnce i elektrickou nebo jinou energii.

Jídlo z jednoho hrnce

Co vaříme v jednom hrnci

Mezi jídla z jednoho hrnce můžeme zařadit vydatné polévky z masového základu, dušené směsi masa, zeleniny a brambor, směsi luštěnin, brambor a zeleniny i s přídavkem masa nebo uzeniny, uzeninové směsi s brambory a zeleninou včetně hub. Ne vždy se tato jídla dají považovat za dietní, ale pokud věnujeme pozornost použitým druhů surovin a zvýšíme podíl zeleniny, mohou splnit i tyto nároky.
Pokrmy většinou nezahušťujeme, měly by být husté ze směsi surovin.

Polévky z jednoho hrnce

Za polévky, které splňují požadavek na jídlo z jednoho hrnce můžeme považovat ty, které jsou natolik syté, že s pečivem splní požadavek na hlavní jídlo. Jsou to většinou polévky z masa, které se potom do polévky i nakrájí, velkého množství zeleniny, brambor, hub a případně i polévkové zavářky. Typickým představitelem takovéto polévky je ruský boršč. I přes celou řadu receptů zůstává jeho základem maso a zelenina včetně charakteristické červené řepy a kysané smetany. Výhodou takovéto polévky je, že můžeme využít i kousků masa nebo zeleniny, které jinak nestačí na celý pokrm. Ale mohou to být i jiné polévky z masa, vnitřností, drůbků nebo uzeniny. Charakteristické pro tyto polévky je to, že by měly být vždy velmi husté.

Dušené maso z jednoho hrnce

U masových pokrmů z jednoho hrnce využíváme především dušení, protože tak máme jistotu, že se vše připraví doměkka. Ideální je ve většině případů tlakový hrnec. Jako suroviny využíváme například přední hovězí maso, vepřovou plec nebo libovější bůček, uzeniny, ale může to být i drůbeží maso. Použitelné jsou i ryby, ale protože jejich příprava je krátká, musíme je přidávat až ke konci dušení, jinak by se maso rozpadlo. Jako současně připravená příloha slouží především brambory, které oloupané krájíme na plátky nebo kostičky a pak zelenina. Oblíbené je zelí, kapusta, květák a brokolice, kořenová zelenina, mezi kterou patří mrkev, celer a petržel, ale jsou to také papriky a rajčata, fazolkové lusky a další. Samozřejmě nesmí chybět cibule a dokořenit můžeme někdy česnekem. I houby výborně doplní dušenou masovou směs. Kořeníme podle chuti solí a dalším kořením, přidávat můžeme i kečup nebo rajský protlak a různá polévková koření. Pokud máme menší kousek masa, můžeme přidat kostku bujónu, aby hotový pokrm měl lepší chuť.

Dušené luštěniny z jednoho hrnce

Z luštěnin se nejlépe využívají fazole. S odpovídajícím množstvím uzeniny, zeleniny a ostřejším kořením se dají připravit pikantní pokrmy, ke kterým podáváme už jen krajíček chleba. Nevýhodou je to, že fazole musíme den předem namočit a protože vyžadují poměrně dlouhou dobu varu, tak je nejdříve vařit samotné a až později k nim dodat další suroviny. Ale pokud použijeme sterilované fazole nebo předvařené fazole, tak se celková příprava zkrátí. Kořeníme podle chuti, často se fazole kombinují s rajčaty nebo kečupem.

Dušená zelenina z jednoho hrnce

Jídlo z jednoho hrnce lze samozřejmě připravit i bez masa. Takové jídlo nemusí být o nic méně chutné než masové. Většinou se jedná o směs brambor a nejrůznější zeleniny. Záleží jen na nás, co si vybereme nebo co máme k dispozici. Brambory krájíme na plátky, zeleninu na plátky, kostičky nebo proužky a skládáme do nádoby po vrstvách nebo vše promícháme. Kořeníme podle chuti a protože budeme směs dusit, tak ji musíme podlít trochou vývaru nebo vody. Pro chuť opět můžeme přidat kostku zeleninového nebo masového bujónu. Případně můžeme pod zeleninovou směs rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu, která pokrm také ochutí.
 





Příspěvky ke článku: Jídlo z jednoho hrnce

Vložit nový příspěvek
nej nej vaření dohromady Autor: Martina, vloženo 27.10.2009
Odpovědětvaření bez zbytečného nádobí navíc a dlouhé vyvyřování prostě zbožňuji:) je fajn když se člověk nemusí mořit u sporáku a nadobí. Jne co nejvíce receptů na tyto dobroty
Re: nej nej vaření dohromady Autor: Hana, vloženo 09.11.2009
OdpovědětJá takhle peču kuře s bramborem a s rýží dohromady a je to skvělá výbroná pochoutka a bez dalšího nádobí.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...