Tisk

Jogurt

Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř rosolovitou konzistenci a jeho chuť je mírně nakyslá. Na trhu je dnes velké množství jogurtů s různými názvy a především s různými příchutěmi. Ty jsou tvořeny především ovocem a ovocnými protlaky nebo kakaem, čokoládou, oříšky, atd.. Kromě příchutí se dnes jogurty liší i obsahem tuku, takže druhy s jeho nízkým obsahem lze využít jako dietní potravinu. Jogurty s příchutí se konzumují většinou přímo jako přesnídávky. Jogurty bez příchuti, kterým běžně říkáme bílé, se využívají i v kuchyni podobně jako zakysaná smetana. 


Další pojmy slovníku:

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

Recepty s "Jogurt":

  • Rychlý ovocný koláč

    Nejprve celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme potom mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva a jogurt. Vymícháme řídké těsto, které vlijeme na...

  • Velikonoční dort s jogurtovým krémem

    Žloutky ušleháme s horkou vodou, pak zašleháme cukr a olej. Žloutková pěna musí být napěněná a hustá. Pak, nejlépe ručně, vmícháme mouku a sníh...

  • Jogurtový pohár s ovocem

    Jogurt, jahody, citronovou šťávu a cukr rozmixujeme dohladka. Do poháru dáme kopeček zmrzliny, zalijeme rozmixovanou hmotou, posypeme kousky...

  • Pomazánka z olejovek s ředkvičkami

    Olejovky vyklopíme do misky, zbavíme případných kůstek a utřeme dohladka. Do rozetřených olejovek vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky...

  • Čokoládové muffiny

    Mouku, prášek do pečiva, cukr a čokoládu nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou na velmi malé kousky smícháme do směsi. V jiné nádobě ušleháme vejce...



Nové příspěvky