Tisk

Jogurt

Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř rosolovitou konzistenci a jeho chuť je mírně nakyslá. Na trhu je dnes velké množství jogurtů s různými názvy a především s různými příchutěmi. Ty jsou tvořeny především ovocem a ovocnými protlaky nebo kakaem, čokoládou, oříšky, atd.. Kromě příchutí se dnes jogurty liší i obsahem tuku, takže druhy s jeho nízkým obsahem lze využít jako dietní potravinu. Jogurty s příchutí se konzumují většinou přímo jako přesnídávky. Jogurty bez příchuti, kterým běžně říkáme bílé, se využívají i v kuchyni podobně jako zakysaná smetana. 


Další pojmy slovníku:

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Špenát

    Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství...

  • Hlávkový salát

    Pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se však pěstuje na celém světě a to ve třech hlavních typech: tzv. ledový salát s pevnou tvrdou...

  • Celer řapíkatý

    Řapíkatý celer je trochu novinkou v obchodech, i když byl údajně vyšlechtěn již v 16. století v Itálii. Jedná se o chutnou zeleninu s dietetickými...

Recepty s "Jogurt":

  • Losos s majonézovým přelivem

    Lososa nakrájíme na porce, posypeme kořením z obou stran, pokapeme citronovou šťávou a opečeme na pánvi v rozpáleném oleji. Na talíři přeléváme...

  • Bramborový salát s hráškem.

    Bramborový salát s hráškem. Brambory a vejce uvaříme, oloupeme. Protlačíme kráječem, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev. Salám a okurky...

  • Pestrý vaječný salát

    Uvařená vejce, šunku, oloupaná jablka a rajčata nakrájíme na drobné kostičky, sýr nastrouháme, vše osolíme a promícháme. Majonézu smícháme s...

  • Pomazánka z rybího filé

    Nerozmražené filé podlijeme malým množstvím vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Filé podusíme doměkka, po zchladnutí je podle potřeby...

  • Banánový salát s jogurtem

    Oloupané banány nakrájíme na menší kousky a dáme do misky. Přidáme mleté vlašské ořechy, bílý jogurt, skořici, cukr a vše promícháme. Podáváme...



Nové příspěvky