Tisk

Jogurt

Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř rosolovitou konzistenci a jeho chuť je mírně nakyslá. Na trhu je dnes velké množství jogurtů s různými názvy a především s různými příchutěmi. Ty jsou tvořeny především ovocem a ovocnými protlaky nebo kakaem, čokoládou, oříšky, atd.. Kromě příchutí se dnes jogurty liší i obsahem tuku, takže druhy s jeho nízkým obsahem lze využít jako dietní potravinu. Jogurty s příchutí se konzumují většinou přímo jako přesnídávky. Jogurty bez příchuti, kterým běžně říkáme bílé, se využívají i v kuchyni podobně jako zakysaná smetana. 


Další pojmy slovníku:

  • Ementál

    Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud...

  • Výluh z bylin

    Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a...

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

Recepty s "Jogurt":

  • Sýrový pizza koláč

    Mouku, prášek do pečiva, jogurt, vejce a sůl zpracujeme na vláčné těsto, které dáme do vymazané formy. Tvarůžky a anglickou slaninu nakrájíme na...

  • Pikantní rajčatový salát

    Rajčata nakrájíme na plátky nebo na větší kostky a promícháme s drobně nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenými vejci. Kostičky vejce se dobře...

  • Buchtičky se smetanou

    Smícháme mouku s kypřícím práškem a solí, přidáme máslo a rozmícháme. Jogurt přidáváme po lžících a uhněteme vláčné těsto. Uložíme minimálně na 30...

  • Salát z rybího filé

    Částečně rozmražené rybí filé osolíme a opečeme na obou stranách na oleji tak, aby bylo filé měkké. Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v troše...

  • Marinované kuře s kokosem

    Kuře rozdělíme na porce, osolíme a potřeme marinádou. Necháme nejméně 12 hodin v ledničce marinovat. Proleželé kuře pokapeme olejem a zvolna...



Nové příspěvky