Domácí jogurty na sladko i na slano

Různě ochucené jogurty jsou zcela běžně k dostání. Přesto však můžeme někdy zatoužit po jogurtu, který splní naše chuťové požadavky úplně jinak než obchodně nabízené jogurty. Není příliš složité svá přání uspokojit a základní jogurt si snadno dostupnými surovinami upravit na sladkou nebo slanou chuť a zpestřit si snídani nebo přesnídávku.

Jogurt je považován za užitečnou funkční potravinu jako zdroj bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a dalšími látkami, které působí pozitivním způsobem na náš organismus. Jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou. Jogurty jsou významným zdrojem vápníku.

1. Domácí jogurt bez jogurtovače

Proč si jogurt vyrobit doma, je hned několik: je chutnější, levnější, šetrnější k přírodě a často i zdravější než ten kupovaný.

INGREDIENCE :

  • 1 l čerstvého kvalitního mléka
  • 1 kelímek jogurtu s živou jogurtovou kulturou (150 g)

POSTUP :

  1. Mléko v hrnci zahřejeme na 80°C.
  2. Pak zchladíme na 40°C.
  3. Do mléka rozmícháme jogurt a vzniklou hmotu rozlijeme do čistých skleniček sterilizovaných horkou vodou.
  4. Skleničky uzavřeme a naskládáme do krabičky (nemusí být v krabičce zavřené, slouží spíš jako podnos k přenášení).
  5. Jogurty i s krabičkou dobře zabalíme do peřiny nebo tlusté deky, popřípadě na radiátor, který lehce topí.
  6. Necháme 6 hodin zabalené. Pak skleničky vyndáme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky.
Tip : Jestliže chceme velmi hustý jogurt, rozmícháme v trošce mléka asi 4 lžičky sušeného mléka. Tuto směs vmícháme do zbytku vlažného mléka, vmícháme jogurt a postupujeme podle již zmiňovaného návodu.

Domácí jogurt bez jogurtovačezdroj : www.viadelicia.cz

2. Domácí pribináček s jahodovým pyré

Jemný smetanovo-tvarohový krém vám připomene určitě vaše dětství.

INGREDIENCE :

  • tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 ml  smetany ke šlehání 33%
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru – vanilkový/třtinový/moučkový/krystal/med
  • 500 g čerstvých jahod

POSTUP :

  1. V misce smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem.
  2. Šlehačku ušleháme dotuha a přidáme k oslazenému tvarohu.
  3. Omyté a okapané jahody překrájíme a spolu s  cukrem ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Pár jahod si necháme na ozdobu.
  4. Do sklenic či pohárů vrstvíme na střídačku pyré a pribináček.
  5. Dáme vychladit a můžeme podávat.

Domácí pribináček s jahodovým pyrézdroj : recepty.sk

3. Jogurt na slano – Tzatziki

Lahůdkovým doplňek a nepostradatelně osvěžující v létě k masům i jako svačina.

INGREDIENCE :

pro 2 osoby

  • 1/2 salátové okurky
  • 200–300 g domácího bílého jogurtu
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • trocha citronové šťávy
  • oliva na ozdobení

POSTUP :

  1. Domácí jogurt vyklopíme do mísy.
  2. Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla.
  3. Pořádně vymačkejte a spolu s  česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmícháme do jogurtu.
  4. Podle chuti opepřete a osolte.
  5. Podáváme ozdobené olivou a pokapané trochou olivového oleje.

Jogurt na slano - tzazikizdroj : www.olivetomato.com

Bílý jogurt můžeme využít na sladkou úpravu. Pro doplnění vybraného druhu jogurtu můžeme použít med, ovoce, rozinky, džem, ořechy, kakao, čokoládu, zmrzlinu. Pro přípravu jogurtu se slanou chutí použijeme pažitku, zelené natě a bylinky, sýry, uzeniny, zeleninu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *