Tisk článku

Jogurt podle vlastní chuti

Různě ochucené jogurty jsou zcela běžně k dostání. Přesto však můžeme někdy zatoužit po jogurtu, který splní naše chuťové požadavky úplně jinak než obchodně nabízené jogurty. Není příliš složité svá přání uspokojit a základní jogurt si snadno dostupnými surovinami upravit na sladkou nebo slanou chuť a zpestřit si snídani nebo přesnídávku.

Jogurt podle vlastní chuti

Jogurt se sladkou chutí

Na sladkou úpravu můžeme využít neutrální bílý jogurt. Pokud omezujeme tuky, pak vybíráme výrobky se sníženým obsahem tuku. Při sladké úpravě se někdy může hodit i jogurt s ovocnou nebo čokoládovou příchutí, který jen vhodně doplníme dalšími surovinami. Přidávané suroviny s jogurtem jen promícháme, ušleháme nebo dohladka rozmixujeme. Pro doplnění vybraného druhu jogurtu můžeme použít například :

  • med: Medem hlavně doslazujeme, je zdravější než běžný cukr, současně jogurt i dochutí. Použít se dá pouze med v tekutém stavu. Tuhý med můžeme rozehřát ponořením sklenice do vodní lázně a podle potřeby jej ještě trochu zředit mlékem.
  • ovoce: Ovoce je samozřejmě velmi vhodný přídavek. Čerstvé ovoce obohatí jogurt vitamíny, mražené nebo kompotované alespoň chutí, vlákninou a některými minerálními látkami. Drobné ovoce přidáváme celé, ostatní krájíme na kousky. Jádra a pecky je vždy vhodnější předem odstranit.
  • rozinky: Předem namočené rozinky do ovocné šťávy nebo alespoň propláchnuté vodou jsou v jogurtu velmi chutné. Hodí se i do ovocných a čokoládových jogurtů.
  • džem: Džem je rychlá náhražka v době, kdy není dostatek ovoce nebo jej nemáme okamžitě k dispozici. Případně také můžeme džemem zvýraznit chuť používaného ovoce.
  • ořechy: Nasekané nebo nastrouhané ořechy můžeme používat přímo do jogurtu nebo jimi ochucený jogurt jen posypat.
  • kakao a čokoládu: Práškovým či instantním kakaem nebo strouhanou čokoládou jogurt výborně dochutíme. Máme-li dost času můžeme čokoládu rozpustit na lžičce másla a rozpuštěnou ji vmíchat do jogurtu. Obojí lze používat jako dozdobení připravených jogurtů.
  • zmrzlinu: Používáme v teplých dnech pro vytvoření osvěžujícího dezertu. Hodí se různé druhy zmrzlin nebo mražených krémů a vhodná je i mražená ovocná dřeň.
  • ostatní přísady: Do nich se dají zahrnout suroviny, které jen dochucují připravený jogurt a proto se používají v menším množství. Patří sem především citronová nebo pomerančová šťáva, ovocný sirup, tvaroh na zahuštění příliš řídkého jogurtu, zakysaná smetana nebo šlehačka na jeho zjemnění. Podobnou funkci mají i různé kousky ovoce, čokolády, ořechů a lístky bylinek, například meduňky, kterými lze hotový jogurt dozdobit.

Jogurt se slanou chutí

Ať už jenom pro změnu nebo z dietních či jiných důvodů se dá jogurt připravit i se slanou chutí. Soli však nikdy nedáváme příliš, ale můžeme použít i špetku některého oblíbeného koření. Pro řadu strávníků, kteří nemají rádi nebo omezují sladké, to může být vítaná příležitost, jak si na jogurtu pochutnat. Ingrediencí, které je možné přidávat, je opět celá řada a největší roli zde hraje samozřejmě zelenina. K použití se v tomto případě hodí jen základní bílý jogurt a k dochucení jsou vhodné například tyto ingredience :

  • pažitka: Jedna z nejoblíbenějších přísad. Dostatečně velká hrst oprané a nasekané pažitky dodá jogurtu jemně štiplavou chuť.
  • zelené natě a bylinky: Kromě pažitky se dá použít i petrželka, řeřicha, trochu celerové nebo cibulové natě a další oblíbené a dostupné bylinky.
  • sýr: Sýry všech druhů můžeme do jogurtu použít jednak na zahuštění jogurtu a také v případech, kdy potřebujeme, aby byl o něco sytivější.
  • uzenina: Neměla by být využívána příliš často, ale jemná šunka nebo měkké drůbeží nářezy s trochou zeleniny vytvoří z jogurtu nejen vhodnou přesnídávku, ale i večeři.
  • zelenina: Vybíráme druhy, které lze konzumovat syrové. Uplatnění najdou především ředkvičky, okurky, cibule a zvláště pak lahůdková cibulka, kterou použijeme i s natí. Také jemně nakrájená rajčata, případně i křehké papriky jsou velmi vhodnou přísadou do slaných jogurtů. Ve výjimečných případech pak můžeme použít i sterilovanou zeleninu, především hrášek nebo drobně nasekanou zeleninu ze sladkokyselých nálevů.
  • ostatní přísady: Těmi především jogurt dochucujeme. Ze zeleniny se sem ještě hodí křen nebo česnek, z jiných pak trocha hořčice, kečupu nebo koření.

 





Příspěvky ke článku: Jogurt podle vlastní chuti

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky