Připravte si recepty na jogurty po domácku 6x jinak. V troubě, jogurtovači i v hrnci!

Výroba vlastního jogurtu nikdy nebyla tak jednoduchá!

Přinášíme vám recepty na domácí jogurt v 6 různých variantách, které jsou zdravější, chutnější, ale i levnější než jogurty dostupné v obchodech.

Vyzkoušejte verzi z jogurtovače, z trouby nebo třeba rostlinnou kokosovou pochoutku.

Inspirujte se a připravte si zdravou svačinku přesně podle své chuti!

Krémový domácí jogurt bez jogurtovače

Příprava domácího jogurtu je hračka. Vše, co opravdu potřebujete, je kvalitní mléko, pár lžic vašeho oblíbeného jogurtu a trochu času na to, abyste ho nechali uležet.

Ingredience

  • 2 litry plnotučného mléka, čím čerstvější, tím lepší
  • ¼ šálku husté smetany (volitelně)
  • 3 až 4 polévkové lžíce bílého plnotučného jogurtu s živými a aktivními kulturami

Postup

  1. Otřete kostkou ledu dno těžkého hrnce, abyste zabránili připálení (nebo opláchněte vnitřek hrnce studenou vodou).
  2. Přidejte mléko a smetanu, pokud používáte, a přiveďte k varu, dokud se kolem okrajů nevytvoří bubliny.
  3. Během zahřívání mléko občas promíchejte.
  4. Dejte hrnec z ohně a nechte vychladnout, dokud nebude příjemně mléko příjemně teplé.
  5. Pokud spěcháte, můžete si naplnit dřez ledovou vodou a hrnec s mlékem nechte vychladnout v ledové lázni.
  6. Často míchejte, aby mléko vychladlo rovnoměrně.
  7. Přendejte 1/2 šálku teplého mléka do malé misky a zašlehejte do něj jogurt tak, aby vznikla hladká směs.
  8. Jogurtovo-mléčnou směs vmíchejte zpět hrnce se zbylým teplým mlékem.
  9. Hrnec přikryjte velkou poklicí.
  10. Udržujte hrnec teplý tím, že jej zabalíte do velké utěrky.
  11. Nebo jej jednoduše postavte na ledničku, která bývá teplá a nepřekáží.
  12. Nechte jogurt uležet 6 až 12 hodin, dokud nebude hustý a kyselý; čím déle bude sedět, tím bude hutnější.
  13.  Přeneste hrnec do lednice a chlaďte alespoň další 4 hodiny; bude i nadále houstnout.
  14. Užijte si ho!
Jogurt vyrobený po domácku servírovaný v misce s müsli a čerstvým ovocem, s vedle položenou lžičkou a mističkami s müsli a sirupy.
www,cooking.nytimes.com

Pokud chcete připravit řecký jogurt, postavte cedník nebo síto nad misku a vyložte cedník tenkou utěrkou. Vezměte hotový jogurt, buď před nebo po vychladnutí, nalijte jogurt do cedníku a nechte ho v lednici 2 až 6 hodin odkapat. (Sledujte ho, a až bude vypadat dostatečně hustý podle vašich představ, přendejte ho do sklenice; pokud bude příliš hustý, vmíchejte část syrovátky zpět.) Zbývající syrovátku si rezervujte na smoothie, polévky nebo limonády, popř. marinování drůbeže.

Veganský řecký jogurt

Vyzkoušejte tento řecký jogurt bez mléka, který je hustý, luxusně krémový a dokonale kyselý! Na jeho přípravu nepotřebujete nic speciálního a stačí vám pouhé 4 ingredience.

Ingredience

  • 1 šálek syrových kešu ořechů (namočených přes noc ve vodě a scezených)
  • 2 plechovky kokosového mléka
  • ¼ šálku tapiokového škrobu
  • 3 kapsle vysoce kvalitních probiotik

Postup

  1. Smíchejte okapané kešu ořechy, kokosové mléko a tapiokový škrob v mixéru.
  2. Mixujte do hedvábně hladké konzistence
  3. Směs přendejte do hrnce a přiveďte k varu.
  4. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
  5. Přidejte do skleněné misky (bez kovu!) a vmíchejte probiotikum pomocí dřevěného, ​​plastového nebo skleněného nádobí.
  6. Mísu zakryjte tenkou tkaninou a zajistěte ji gumičkou.
  7. Nechte kvasit při pokojové teplotě přes noc nebo dokud nedosáhnete požadované kyselosti.
Řecký jogurt bez mléka servírovaný v misce s müsli a čerstvým ovocem.
www.darngoodveggies.com

Pokud preferujete rostlinnou stravu, máme pro vás recepty na veganské cukroví, které si zamiluje celá vaše rodina!

Jogurt po domácku z trouby

Naučte se, jak si vyrobit domácí jogurt v troubě! Nepotřebujete na to žádné speciální vybavení ani schopnosti. Navíc je to jednoduché, chutné a ušetříte tím i nějaké peníze.

Ingredience

  • 2 litry mléka
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 polévková lžíce neochucené želatiny
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce neochuceného jogurtu (musí obsahovat živé aktivní kultury)
  • 1 polévková lžíce vanilky

Postup

  1. Vmíchejte želatinu do 1/3 šálku. studené vody.
  2. Nechte zatuhnout.
  3. Na středním plameni zahřejte mléko na 85 stupňů za občasného míchání.
  4. Dejte z ohně a přidejte želatinu, cukr a vanilku.
  5. Dobře prošlehejte.
  6. Ochlaďte na 55 stupňů.
  7. Přidejte jogurt a dobře promíchejte drátěnou metlou.
  8. Nalijte do 2 litrových sklenic (nebo jiných nádob, které chcete použít) a přišroubujte víko.
  9. Vložte do trouby blízko světla.
  10. Zapněte světlo trouby a zavřete dvířka.
  11. Nechte tuhnout 8 až 10 hodin.
  12. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Bílý jogurt servírovaný na talířku s čerstvými ostružinami s vedle položenou lžičkou a ostružinami.
www.thriftyfrugalmom.com

Kokosový jogurt ze 2 ingrediencí

Neuvěřitelně jednoduchý recept na rostlinný jogurt, na který téměř nic nepotřebujete. A přitom je výsledek naprosto fenomenální! Vyzkoušejte ho i vy.

Ingredience

  • 400 ml plechovka plnotučného kokosového mléka
  • 2 kapsle probiotik vhodných  pro vegany (musí to být kapsle, ne pilulky, které se musí rozdrtit)

Volitelné doplňky:

  • na doslazení javorový sirup, stévie, nebo agávový nektar
  • vanilkový extrakt nebo prášek z vanilkového lusku
  • ovoce nebo ovocný kompot

Postup

  1. Dobře protřepejte kokosové mléko.
  2. Poté otevřete a nalijte do čisté, sterilizované, suché skleněné nádoby nebo misky.
  3. Čisté sklenice můžete snadno sterilizovat tak, že je důkladně opláchnete vroucí vodou a necháte zcela vyschnout.
  4. Před přidáním přísad je nechte vychladnout zpět na pokojovou teplotu.
  5. Občas se oddělí kokosové mléko, takže po přidání do dózy míchám metličkou, aby bylo úplně hladké.
  6. Vyprázdněte své probiotické kapsle do kokosového mléka a promíchejte dřevěnou nebo plastovou lžičku, nikoli kovovou, protože kovová lžička může s probiotiky negativně reagovat.
  7. Míchejte, dokud nebude směs krémová a hladká.
  8. Směs zakryjte tenkou utěrkou a zajistěte gumičkou.
  9. Nechte jogurt aktivovat alespoň 24 hodin a až 48 hodin na teplém místě.
  10. Čím déle bude jogurt odpočívat, tím bude šťavnatější.
  11. V teplejších podmínkách je snadné vyrobit jogurt (pokud má váš dům teplotu 23 stupňů C a více).
  12. Ale v chladnějších podmínkách dejte jogurt do trouby se zapnutým světlem (nezapínejte troubu), kde by měl mít správné množství tepla, aby se aktivoval.
  13. Jakmile jogurt dosáhne správné chuti a hustoty podle vašich představ (nezapomeňte ochutnat vařečkou), bezpečně přikryjte víčkem a dejte do chladu.
  14. Ochlazením se jogurt ještě více zahustí, téměř do konzistence řeckého jogurtu (v závislosti na značce kokosového mléka, které jste použili)!
  15. Pro ještě hustší jogurt vyložte jemné síto dvěma vrstvami gázoviny a umístěte nad mixovací nádobu. Nalijte jogurt, poté volně přikryjte víkem nebo plastovou fólií a nechte přes noc nebo 12+ hodin odpočinout v lednici.
  16. Mělo by to trochu více zhoustnout.
  17. Jogurt podávejte jen tak nebo s ovocem či s ovocným kompotem.
  18. V tomto okamžiku můžete také přidat trochu sladidla nebo příchuti, jako je javorový sirup a / nebo vanilkový extrakt.
  19. Uchovávejte přikryté v lednici několik dní (až 7 dní).
Rostlinný jogurt z kokosového mléka servírovaný ve sklenici s ovocem a lžičkou.
www.minimalistbaker.com

Domáci jogurt z jogurtovače

Domácí jogurt připravený v elektrickém jogurtovači  je nejen jednoduché vyrobit, ale je také lepší pro vás a životní prostředí. Můžete si vybrat ingredience, druh mléka a příchutě tak, aby co nejvíce vyhovovaly vašemu mlsnému jazýčku.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce bílého jogurtu nebo 1 polévková lžíce jogurtových kultur
  • 1 litr běžného nebo 2% mléka

Postup

  1. Mléko zahřívejte na středně nízkém plameni, dokud se kolem okraje neobjeví bublinky a z povrchu nebude stoupat pára.
  2. Odstraňte hrnec z ohně a dejte dovnitř  teploměr.
  3. Když teplota dosáhne 43-46º C, přidejte jogurtové kultury nebo lžíci jogurtu do jedné ze sklenic.
  4. Přidejte trochu ohřátého mléka a pořádně promíchejte.
  5. Směs po troškách nalévejte zpět do hrnce a dobře promíchejte.
  6. Rozlijte mléko do 8 sklenic, pevně zakryjte víčky a vložte sklenice do jogurtovače.
  7. Dále postupujte podle pokynů vašeho jogurtovače.
  8. Výroba jogurtu bude trvat 6-10 hodin v závislosti na požadované kyselosti a hustotě.
  9. Po dokončení nechte sklenice před konzumací několik hodin vychladit v lednici.
  10. Jogurt můžete uchovávat v lednici až 2 týdny.
Bílý jogurt z jogurtovače servírovaný ve sklenicích.
www.frenchwomendontgetfat.com

Ovocný jogurtový nápoj po domácku

Jogurty jsou skvělé, ale jogurtové nápoje s ovocem snad ještě lepší! Vyrobte si svůj vlastní! Je to až překvapivě jednoduché a potřebujete na to jen pár přísad a čerstvé ovoce dle vaší volby.

Ingredience

  • 2 šálky mléka
  • ½ šálku domácího jogurtu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu (volitelně)
  • 1 šálek nakrájeného ovoce dle vaší volby

Postup

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte na středně nízkém stupni, dokud nebude vše hladké a rovnoměrně spojené.
  2. Nalijte jogurtové nápoje do nápojových nádob o objemu 120 ml a před podáváním dejte na 1 hodinu do chladničky.
Nápoj z jogurtu servírovaný ve sklenicích s brčkem, s vedle naaranžovanými jahodami a borůvkami.
www.laurafuentes.com

Bílý jogurt můžeme využít na sladkou úpravu. Pro doplnění vybraného druhu jogurtu můžeme použít med, ovoce, rozinky, džem, ořechy, kakao, čokoládu, zmrzlinu.

Pro přípravu jogurtu se slanou chutí použijeme pažitku, zelené natě a bylinky, sýry, uzeniny, zeleninu.

Pokud si z podomácku vyrobeného jogurtu chcete připravit moučník, inspirujte se našimi recepty na sladké moučníky s jogurtovým těstem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X