Tisk článku

Jogurt v různých úpravách

Jogurt, mléčný výrobek připravovaný přidáním mléčného zákvasu do svařeného a částečně odpařeného mléka, se stal téměř denní součástí našeho jídelníčku. Přispívá k tomu samozřejmě i to, že výběr jogurtů je dostatečně velký, takže se můžeme orientovat spíše podle kvality a momentální potřeby. V některých zemích se jogurtu přisuzují dokonce i léčebné účinky a příznivý vliv na dlouhověkost.

Jogurt v různých úpravách

Používání jogurtu

Jogurt především využíváme k přímé konzumaci při snídaních a přesnídávkách. Tady je na místě si vybírat i z jogurtů, které jsou ochuceny nebo doplněny ovocem, džemy, čokoládou a dalšími přísadami. Jogurt však můžeme široce využívat i při kuchyňském zpracování polévek, masových pokrmů, jídel ze zeleniny a hub, do omáček, marinád a salátových zálivek. Tady všude dáváme přednost bílému neochucenému jogurtu, který může nahrazovat kysanou smetanu nebo majonézu. Kromě toho se jogurt hojně využívá při výrobě moučníků a dezertů nebo osvěžujících jogurtových nápojů, do kterých můžeme dávat i jogurt ochucený.

Jídla s použitím jogurtu

Jogurtové polévky

Jedná se většinou o velmi jednoduché a rychle připravované polévky, kdy do vývaru se zeleninou nebo i bez ní, přidáváme na konci varu rozmíchaný jogurt. Polévku s jogurtem už nevaříme, pouze jej necháme prohřát. Tyto polévky mohou být i různě kořeněné, ale před obvyklým kořením, jako je paprika nebo pepř, dáváme přednost ochucení natěmi bylinek, kterými nemusíme šetřit. Tak přidáváme pažitku, petrželku, kopr, řeřichu a další bylinky.

Maso s jogurtem

Masové pokrmy s jogurtem můžeme připravovat na řadu způsobů. Jogurt je například velmi vhodný na přípravu marinády, kdy do rozmíchaného jogurtu přidáme třeba hořčici, kečup, worcester, sůl, pepř a další koření a maso nakrájené na plátky do něj naložíme. Maso v jogurtu zkřehne a při jeho další úpravě je můžeme obalené smažit, péci nebo dusit. Dále jogurtem podléváme maso při pečení nebo dušení. Jogurt můžeme nakonec přidat i do omáčky, zvláště pokud do ní přidáváme trochu kari koření.

Zelenina a houby s jogurtem

U zeleniny a hub se jogurt uplatňuje především u zapékání, kdy do něj přidáme koření a použijeme další přísady k ochucení a vzniklou hmotou zaléváme jídlo k zapečení. Do této zapékací směsi můžeme rozšlehat i vejce nebo přidat trochu strouhaného sýra. Chceme-li si připravit jídlo hodně dietní, pak podusíme směs z různých druhů zeleniny a nakonec ji podlijeme jogurtem.

Omáčky a marinády

Kromě přidávání jogurtu do teplých omáček je jogurt ideální pro přípravu studené omáčky, spíše jen přelivu, který používáme na pečená nebo smažená masa i na maso grilované. Nahrazuje tak klasickou tatarskou omáčku z majonézy. Jogurt jen smícháme s vhodným kořením, někdy použijeme česnek, někdy cibuli, k tomu trochu hořčice nebo kečupu a omáčka je ihned k použití. Totéž platí pro marinády. Chceme-li pak maso opékat a marináda by měla vytvořit krustičku, tak do ní ještě přidáme rozšlehaná vejce a trochu škrobové moučky. Na salátové zálivky přidáváme do jogurtu asi čtvrtinu rostlinného oleje a další přísady k ochucení a pak vše promícháme do hladké hmoty.

Moučníky a dezerty

Tady je jogurt vítaným základním materiálem. Z jogurtu se připravují těsta a to jak velmi jednoduchá, tak i třená nebo křehká. Výsledným produktem jsou pak rychlé koláče pečené na plechu nebo ve formě, které ještě před pečením sypeme ovocem, záviny plněné ovocem nebo jinými nádivkami, bábovky a dortové korpusy. Z jogurtového těsta lze také smažit drobné koblížky. Kromě těsta jogurt přidáváme do krémů a smíchaný se šlehačkou nebo velmi hustým pudinkem vršíme na moučníky. Dezerty z jogurtů jsou velmi rychlé a dá se říci, že i zdravé. Máme totiž možnost kombinovat jogurt s různými druhy ovoce podle ročního období a moučníky nepřeslazovat. Na dezert buď jogurt s další přísadou rozmixujeme nebo jen skládáme ve vrstvách s dalšími surovinami do vhodných nádobek, nejčastěji do pohárů nebo misek.

Jogurtové nápoje

Mohou být sladké, to nejčastěji, ale i slané. Na sladký jogurtový nápoj rozmixujeme jogurt s ovocem, podle potřeby rozředíme trochou mléka a jen přiměřeně přisladíme podle typu ovoce. Na slaný nápoj využíváme především zeleniny, výborně se hodí mrkev, celer nebo rajčata a nápoj mírně přisolíme a podle chuti přikořeníme. Vychlazené sladké i slané nápoje jsou velmi osvěžující.
 





Příspěvky ke článku: Jogurt v různých úpravách

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...